Väkivalta ja Väkivaltaviihde – Bondista alkaen

Mauno Koivisto tykkäsi katsoa James Bond -elokuvat. Presidentin haastattelussa 1980-luvulla hän kuitenkin toivoi, että luovutaan kylmän sodan aiheista. Tuolloin Neukut ja Länsi olivat vastakkain. NIIN, Savon Sanomien ANTENNI -palstalla (TV-sivulla) pohdittiin uuden bondin hahmoa, hän on kuten keskimäärin suomalainen mies. … (linkki juttuun puuttuu kun tv-sivua ei löydy nettilehdestä). Oma muistikuvani yltää jo 1960-luvulla, jolloin Pyhimyksenä (Simon Templar) ja James Bondina tuon jälkeen oli Sir Roger George Moore. Tarkoitukseni tässä jutussa on todeta, että bond on eräs prittien reliikki (pyhäinjäännös) suurvalta-ajoilta – ajalta jota ei enää ole.

Texasilaisessa tutkimuksessa oli todettu, että pikkulapsista television ääreen ”unohdetut” ovat lastentarhassa aggresiivisempia kuin televisiota vähemmän katsovat (epätarkka kuvaus). Voinee johdatella, että väkivaltainen viihde, mutta tietenkin reaaliaikainen uutisointi väkivaltakohteista – sodista ja muualta – ruokkii käyttäytymistämme. Kun väkivaltaisiin aina läsnä oleviin elementteihin lisätään video- ja kännykkäpelit – väkivalta on selkeä kulttuurimme osa – yhä nuoremmasta lapsesta alkaen. Eikö vain?

Savon Sanomissa oli kirjoitus 15.9.2012, missä todettiin, että

Väkivalta on lisääntynyt ja raaistunut viime vuosina suuren yleisön elokuvissa. Tutkijoiden mukaan elokuvat ovat tulleet sitä väkivaltaisemmiksi, mitä rauhallisemmissa oloissa länsimaissa eletään.

Väkivaltaviihteellä ja yhteiskunnan väkivaltaisuudella on jopa käänteinen suhde. – Rikollisuustilastot ovat olleet pikemminkin laskusuunnassa parin viime vuosikymmmenen aikana, huomauttaa Helsingin yliopiston elokuva- ja tv-tutkimuksen professori Henry Bacon. Elokuvatutkija Antti Alanen arvioi, että väkivalta elokuvissa ja peleissä saattaa vähentää väkivaltaa todellisuudessa. –·Nuoret, jotka voisivat olla tappelemassa jossakin, ovatkin liimautuneita tietokoneen ääreen, Alanen huomauttaa. Toisaalta yksityiskohtaiseen väkivaltaan elokuvissa ja peleissä on turruttu.

Uusi ilmiö ovat nuorille suunnatut toimintaelokuvat, kuten Yön ritarin paluu ja Nälkäpeli, jotka ovat Suomessa saaneet ikärajan 12 ahdistavasta sisällöstä huolimatta.

Televisiosarjoissa eräs uusi piirre on ollut, että eri uskontokuntien papit ovat alkaneet ratkoa rikoksia – erityisesti murhamysteerejä. ”Murha tai pari” heti aamutuimaan, piristää. Erityisesti Midsommer näyttää olevan vaarallinen paikka … siellä sinänsä on ylikomissario asialla ratkomassa …

Suomeksikin on julkaistu useita pappisväen kirjoittamia romaaneja – ”Murha .. jossakin”. Ortodoksipappi – piispa – taisi äskettäin pohtia Ensitreffit alttarilla -sarjaa (jota en sinänsä ole katsonut), mutta kirpputorilla havaitsin jonkin ortodoksipapin – piispa tai metropoliitta – teoksen ”Murha … jossakin” (?). Saahan niitä tehdä, mutta kysymykseksi jää, millainen viihde on ”terveellisempää” hömppää.

 

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Sellainen tv-kasvo meiltä puuttuu kuin Isä Matteo. Ensimmäiset elokuvakokemukset sain Bud Spencer ja Terence Hill -kaksikolta. Turpiin vaan ja onnea. Jälkimmäisenä mainittu siirtyi sitten tutkimaan rikoksia Isa Matteona.
  Liekö sitten sattumaa, että sarjassa esiintyy kauniita naisia, joille pappi tarjoaa milloin apua, joskus jopa synninpäästön.

 • Eino J. Pennanen

  Kiitos havainnosta

  Eräät italialaiseen tykästyneet ystäväni pitivät myös tästä ”isä Matteo” -hahmosta. Kun muistin saman Terence Hill -elokuvasarjan, Matteon uskottavuus roolissaan jäi näytelmätasolle. Myös briteillä on katolilaisen vähemmistön ”isä Brown”, joka on ilmeisesti 1900-luvun alkupuolen luomus.

  Amerikkalainen oikeussalidraama on meillä jo tunnetumpaa kuin suomalainen; samaa lähestytään myös kirkollisella forumilla – uusia uskomuksia tulee lisää (ja luterilainen papistokin näyttää joissakin yhteyksissä mielivän roomalaiskatoliseen … kardinaaliputkeen).

  Olisihan se veikeää, jos meilläkin olisi vaikkapa ”polliisi Reinikaisen” kaltainen kappalainen mukana elokuvissa tai lauantai-iltojen ”Poliisit” sarjan tyyliin tai ”Me Tammelat / Naapurilähiö” -ohjelmissa + rikospaikoilla. Ehkä uusi Reinikainen papin hahmossa menestyisi paremmin
  (tv-pappi -haku toi sinänsä eriskummallisen valikoiman tuloksia …. joita täytyy pohtia paremmalla ajalla ….)

Kommentointi on suljettu.