Välimeren rauha-ETYK

Kuopiossa Savon Sanomille 24.6.2015

ETYK ja Välimeren alueen rauha

Vuonna 1975 ETYK-konferenssia pidettiin suurena läpimurtona idän ja lännen vastakkainasettelun liennyttämisessä, ns. kylmän sodan päättämisessä. Myös nyt Helsingin Etyjin 40 vuotiskokouksen on toivottu lämmittävän Venäjän ja Yhdysvaltojen sekä EU:n viilenneitä välejä. Tavoitteena on jatkaa Euroopassa Helsingin hengessä.

Helsingin ETYK oli yksi kaikkien aikojen suurimpia tapahtumia Suomessa. Tapahtuma oli presidentti Urho Kekkosen uran huippuhetkiä, mutta hänen sanomanaan se nostatti myös suomalaisissa korkeita toiveita. Turvallisen kehityksen jatkuminen vaati Kekkosen mukaan sotilaallisen liennytyksen lisäksi kansainvälistä taloudellista ja yhteiskunnallista yhteistyötä.

Kalevassa pohdittiin (2005) Neuvostoliiton tahtoneen hakea Etykin kautta vahvistuksen toisen maailmansodan tuloksen mukaisille rajoille. Länsimaiden vaihteleva epäluuloisuus hälveni, kun huomattiin Neuvostoliiton valmius myönnytyksiin, jotka toimittaja arvioi osoittautuneen myöhemmin sille kohtalokkaiksi. Miten lienee?

Sinänsä Venäjä näyttää hakevan nytkin, Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi, Etykin aikojen tapaista tasapainoa, tilannetta missä EU ja Nato pysyvät kaukana Venäjän rajoista, eräänlaista raja- ja linnarauhaa. Vakaus on nähdäkseni myös unionin ja Naton rajamaiden tahto. Tässä on hyvä Etyjin Helsingin 2015 juhlakokouksen päätöslausunnon aihe, Rauha!

Taidekuva_ASu_1308931997872_f

(Terveisiä kunnioitetulle Rooman piispalle)

Välimeren pakolaiskriisi on purettavissa sillä, että pakolaisille rakennetaan turvakaupunki Turkin ja Afrikan rannikoille, Uusi Troija ja Uusi Karthago.
Etykin ”koreissa” sovittiin myös Välimeren alueen turvallisuudesta, joten Etyjillä on Helsingissä kompromissin paikka.
Uskoakseni erityisesti Vatikaanivaltion päämiehellä on tahtoa tukea hanketta.
Niin, Suomen kekkosen on rohkeasti kutsuttava juhlakokoukseen kaikki osalliset, presidentin kutsumia rauhan tekijöitä tuskin rajalta käännytetään.

Eino J. Pennanen
Kuopio

(artikkelikuvat; palkittu luonto- ja taidekuvaaja Aarno Sundgren)