Valta vaihtuu – torpparin isännät

Mukavaa, että Yle esitti sarjan brittien Itä-Intian kauppakomppaniasta. Aktiivisuus palkitaan; Muutaman miljoonan kansa sai vähitellen hallintaansa koko Intian ja sen kymmenen kertaa suuremman väestön. Monopoli Intian tuontikaupassa oli rahasampo omistajilleen. Yksityinen ja kauppahuoneen etu meni muun edelle. Tämä havaittiin esimerkiksi Intian nälänhädän aikana. (Intia ja Pakistan ovat ottaneet käyttöön uusia viljalajikkeita aivan äskettäin omavaraisuutensa turvaksi)

Kauppakomppanialla oli oma hallinto ja armeija. Kun kauppakomppanian monopoli purettiin vapaakaupan tieltä, kauppakomppanian väki muodosti Intian hallinto-organisaation. Em. ohjelman toimittajan käsityksen mukaan valta alkoi ilmetä paremman ja yläluokkaisemman kansan ylimielisyytenä, joten esimerkiksi kauppakomppanian armeijaan otettu paikallinen väestö aloitti luonnollisesti kapinan. Se oli britteihin nähden määrältään ylivoimainen.

Ajan oloon brittiparlamentti otti vallan kauppakomppanialta. Intiasta muotoutui niin sanottu kruunun jalokivi, jota johti varakuningas ja kenraalikuvernööri. Tällainen virkamies taitaa edelleen olla ainakin Kanadassa, ja Australiassakin? Kaikki tuntevat siiten jo Gandhin itsenäisyystaistelun, joten siirryn eteenpäin.

****

Hyvin usein vertaan Euroopan unionia ja Natoa kauppakomppaniaan. Intian tavoin toiminta käynnistyi Euroopan hiili- ja teräsyhteisönä (EHTY), ETY:nä, EEC:nä ja EY:nä – kaupallisten intressien perusteella, jatkui rahaliittona ja nyt entisestään kiinteytyvänä unionina, jolle on luonnosteltu jo poliisivoimia ja armeijaa.

Yhteisö on alkanut sotkeutua parlamenttinsa ja koneistonsa kautta mitä useimmille yhteiskunnan alueille – samoin kuin Intiassa aikoinaan. Sääntöjen purkutalkoista puhuttaessa, olen viitannut eurooppalaisiin säädöksiin, joita alkaa olla määrältään jo niiden purkamiseksi saakka.

Varhainen esimerkki kauppakomppanian tyylisestä kehityksestä on länsimainen kirkko, joksi muuntautui keisarillinen läntinen Rooman valtakunta – itäisestä keisarin alueesta tuli Bysantti ja uskonnoltaan kreikkalaiskatolilainen. Uskonto imi vaikutteikseen, tai oikeammin, täytti, edeltäjiensä temppelit ja tapahtumat omalla sisällöllään. Britit jättivät Intiaan voimakkaan käden jälkensä, aivan samoin kirkot. Tai oikeastaan, ensin oli kirkko ja sitten britit perässä. Rooman valtakunta on kutistunut Vatikaaniksi ja britit – niin – varsin pieneksi Britanniaksi.

Paikallinen esimerkki tällaisesta valtauksesta on Kuopion työväenyhdistyksen historiassa, kun kommunistit valtasivat sen, kun yhdistys tahtoi laajeta ja otti runsaasti uusia jäseniä. Siinä menivät toimitalot ja muut mannut. Kesti pitkään elpyä ja kasvaa takaisin entisiin mittoihinsa. Historiikista ilmenee, että tässä auttoi kommunismin kieltäminen Suomessa ja kova kamppailu sotien jälkeisinä aikoina.

*****

Teemakuvassa on tyylitelty rakennus. Ajatellaanpa vaikka, että se sijaitsee vallan keskittymäksi suunnitellun Helsingin Senaatintorin laidalla, jossa muina rakennuksina ovat yliopisto ja hallituksen rakennus. Valistunut lukijani havaitsee, että korkeimmalla paikalla tietenkin sijaitsee – EU:n edustusto ja mahdollisesti tulevan kenraalikuvernöörin palatsi.

Ajan oloon arvokkaille paikoille maailmalla rakennetut vanhojen organisaatioiden rakennukset, jotka aikoinaan ovat edustaneet esimerkiksi kuningasta tai keisaria ja olleet osa hallintokoneistoa, siirtyvät symboloimaan vallitsevaa korkeinta auktoriteettia – nykyisin siis eurooppalaista hallintoa. Jumala poistui oikeussaleista äsken, ja hallintokoneistosta 1800-luvulla kun kunnat perustettiin, joten kehityskulku on luonnollinen – varsinkin kun kirkot tyhjenevät.

****

Historiasta muistamme lauseen, Ceterum censeo Carthaginem esse delendam. Roomalaisella Catolla oli tapana päättää jokainen julkinen puheensa tällä lauseella, joka tarkoittaa ”Muuten olen sitä mieltä, että Karthago on tuhottava”. (Lainaus Wikipediasta)

Pohdin lähiaikoina, miksi EU kannattaa hävittää (tai nykykielellä: purkaa / lakkauttaa). Ollen sitä mieltä …

(Lopetan nyt siihen, että lama-aikana omaisuus saa uuden isännän, vähän samoin kuin maailma jaettiin uudelleen I ja II Maailmansodissa.

Pörssien halpuuttaminen luo uusia tilaisuuksia, vaikka usein uutisissakin näkee, että myyjät ovat itse uutisoimassa asiaa. …

Äskettäin eräs miljardööri suositteli kullan ostamista, kun se oli jo koko ajan halpenemassa .. että kannattaa olla varovainen ja asioista perillä … kun myy / ostaa.)