Varkaita Kuopion Torilla

Joka kesä havaitse Kuopion Torilla näpistelyä – pikku varkauksia.

Torilla säännöllisesti liikkuva tietää ilmiön melko varmasti. Saattaa tietenkin olla, että monikaan ei ammattivarkaan töitä havaitse. Kerrotaanhan monen monituisen havainneen oman lompakon katoamisen vasta päivän päätteeksi kotona. Lompakko tai tavaroita tippuu – joskus itse kukin on löytöjä palautellut.

Kun henkilö muisteli asiaa, hänen viimeisin muistikuva kukkaron kaivelemisesta oli ’siellä ja siellä’, ja että sen jälkeen tapahtui ’jotain’, minkä aikana hän arveli lompakkonsa joutuneen hukkaan – tai jotain vastaavaa.

Tohelointia

Joskus lompakko saattaa jopa unohtua auton katolle kun lähtee ajamaan. Eräskin oli löytänyt onnekseen lompakkonsa autonsa katolta usean ajokilometrin jälkeen. En tiedä varkaustapauksia Kuopion Torilla, niitä ei ainakaan ole jäänyt lehtijutuista mieleen. Nämä kesällä havaitsemani pikkunäpistelijät ovat pikkulintuja, varpusia tai vastaavia.

Tapahtumien kulku on kutakuinkin seuraava.

Pikkulintu odottelee marja- ja hernepalkojen myyntitiskin vastapuolella torikäytävää. Kun torimyyjä kaikkoaa myyntitelttansa äärilaidalle, eikä asiakkaita marjatiskin äärellä ole, pikkulintu pyrähtää suoraviivaisesti hernepalkojen keolle, nappaa siitä yhden, ja pyrähtää pakoon lähes itsensä kokoinen hernepalko nokassaan.

Sama temppu näyttää toimivan myös mansikkasesongin aikana mansikkalaatikolla. En onnistunut nappaamaan kuvaa tilanteesta, niin veikeä se oli, ja nopea, ja kun tuo tilanne aina yllättää.

Silmäilin netin juttuluetteloa torilinnuista.

Havaitsin Savon Sanomien kertoneen 26.08.2014 suojeltujen naakkojen riesasta Torin varren terassiravintolalle:

”Linnut varastavat ahkerasti ruokaa lautasilta ja tiputtelevat astioita. Yritykselle aiheutuu lintuongelmasta huomattavia kustannuksia. Esimerkiksi annoksia joudutaan tekemään uudelleen kiukkuisille asiakkaille ja joka aamu työntekijä tulee tavallista aiemmin töihin, jotta ehtii pestä kaikki pöydät ja tuolit perusteellisesti. ..

Naakkakanta on voimistunut etenkin kaupungeissa kymmenen viime vuoden aikana. Vuonna 2010 arvioitiin pesiviä pareja olevan Suomessa 110 000. (SS Maria Nummela, Julkaistu 26.08.2014).

 

Kesällä 2018 oli havaittavissa torilintujen vähentyneen siitä, mitä niitä joinakin aiempina kesinä on ollut. Saattoi olla maallikon suppea havainto, mutta ehkäpä näin oli.