VII, grillataan

Mitä matkallamme syötiin? Mitkä ovat jättämämme ruokaperinteet?

Vähäinen porukka siirtyi alueelta toisille, tuskin suorastaan vaelsi, hitaan oloisesti – vuosituhansien kuluessa. Osa suomalaisista jäi paikoilleen, osa jatkoi vaellustaan.

Niin,

Katsotaanpa hieman eri maiden ruokakulttuureja:

pohjoiskiinalainen ruoka on vehnää ja grillattua lihaa, kuten lammasta tai siipikarjaa. Tiibetin ruoat ovat erään määritelmän mukaan köyhemmät, keitettyä riisiä ja imelää kastiketta. Liha on yleensä lammasta.

Matkallamme saattoi olla mukana lampaita. Milloin riisi keksittiin, tai jauhojen pohjana oleva vilja? Riisiä tuskin oli muutoin kuin tuontitavarana.

Entäpä sitten kun tulimme Venäjälle?

Venäjän ruoista mainitaan keitot. Erityisesti, että ne ovat olleet perinteisesti sakeita ja ravitsevia. Keitto on usein pääateria tai koko ateria. Tunnetuin venäläinen keitto on kaalikeitto. Lähteen mukaan se säilyy hyvin ja on C-vitamiinipitoinen.

Ehkäpä toinen tärkeä pääruoka on ollut kala. Vettä tarvittiin kaikkina aikoina.

Oliko mukanamme jauhoja – siis jyviä? Puuro on hyvässä asemassa Venäjällä, nimeltä mainitaan tattaripuuro, leipä, sankavehnänen ja piirakat.

Matkallamme olimme kuten venäläiset, suosimme suuria paisteja. Keksimämme uuni on myös venäläisen keittiön tärkein väline, se paistaa niin leivän kuin suuret paistit ja lämmittää pirttimme. Tämän me varmasti keksimme jo varhain. Kaiketi sauna tuli kuvioihimme vasta myöhemmin.

Ehkäpä valmistimme nuotion lämmössä ruokamme grillaten, mutta myös ruukussa. Varmasti. Rosvopaisti keksittiin varmasti hyvin varhain – ruoka kypsentyy nuotion alla.

Ruukuissa kypsennetyistä ruoista mainitaan, että haudutetut ruoat ovat Venäjällä tyypillisiä. Hauduttaminenhan taitaa olla myös karjalaisen keittiön perusolemusta. Ja kukapa ei muistaisi stroganofia, voissa paistettuja naudanlihakuutioita. Näitä ruokia varmasti valmistettiin suomalaisten heimojen kylissä ammoisina aikoina.

Tarvittiin siis metsästystaitoja, kalastustaitoja ja ruoanlaittotaitoja matkatessamme muinaisesta etelästä pimeän puolelle, taisivat sanoa entisaikaan mustaa hiiltyneeksi.

ja sitten grillataan