Viihteen ja todelisuuden rajalla

Rikosta selvittävä poliisi tai yksityisetsivä vastaa rikospaikalla usein ”mitä etsimme” -kysymykseen, että löydämme sen kun näemme sen. Käsikirjoitus on tietenkin kaavamainen, koska odotamme ohjelmalta sitä – vai kuinka? Palaan tähän jäljempänä.

Televisiossa pyörii lukuisia tällaisia sarjoja ja elokuvia – sanotaanpa vaikka yhden viikon aikana. Osassa niistä rikolliseksi tunnistamamme hahmo voittaa, osassa poliisi. Brittisarjoissa nähdäkseni poliisi ja salapoliisi voittavat, eli ratkaisevat rikoksen. Laskelmieni mukaan murhia tehdään noin 2 ½ per tunnin jakso. Hollywoodilaisissa sarjoissa (tai missä ne nykyisin tehdäänkin) rytinä on kovempaa – kaahataan autolla ja ammuskellaan rajusti. (oma käsitykseni voi olla elokuvista rajallinen, vaikka vuosien varrella olen usein ollut elokuvista samalla kannalla Savon Sanomien elokuvaekspertti Marko Ahosen kanssa)

Pohdin väkivaltaviihdettä blokissani jo aiemmin. Liitän linkin loppuun.

JOS väkivalta ja kaahailuviihde on ainoa asia, mitä seuraan, olisi ilmeistä, että toimintatapa alkaisi muistuttaa katsomiani elokuvia? Voisiko olla niin, että äskettäin uutiskynnyksen ylittänyt autolla kaahailun yleistymisestä johtuu juuri näistä viihteen esimerkeistä? Entäpä esimerkiksi kansaneedustajan murha Britanniassa tai poliisin ampuminen Vihdissä?

Joskus 1980-luvulla totesin eräälle tuttavalleni, kun radiossa kerrottiin eräästä ampumatapauksesta ja sen vaiheista pitkin päivää, että henkilö matkii erästä mainitsemaani elokuvaa. Ilmeisesti näin olikin. Esimerkki vaikuttaa.

 

Kun keväällä eräs kahvilatuttavani kysyi, miten brittien eu-äänestyksessä käy, kun puntit olivat tuolloin tasan, arvelin hänelle, että he kääntyvät jäsenyyden puolelle. Perustelin tasapainon kääntymistä sillä, että siellä sattuu ennen vaaleja jokin kähäys, mikä kääntää suunnan. Luonnehdin tätä tapausta esimerkiksi pelotteluksi, (kuten omaan terveyteen tai turvallisuuteen liittyvä) tai vastaavaan. No, erouhkista on toki kerrottukin paljon, ovatko tosia tai eivät, on kunkin itsensä pohdittava. Mielenkiintoisin tällainen kampanja on ollut vedonlyönti, mutta sitäkin on jo jatkunut pitempään, kuten nettihaulla saattoi havaita.

Kun odotin, että jokin kähäys briteissä sattuu, on todettava, että se saattoi olla surullinen kansanedustajan ampuminen. Tyypillisesti valtiomiehiä ampuneet ovat olleet muistini mukaan jossakin määrin mieleltään epätasapainossa, ainakin heistä on näin kerrottu. Palmen murhaajaa ei ole tavoitettu, miten lienee JFK:n tapauksen oikea laita jne. Kiihko on tietenkin tapauksissa mukana … kuten isä ja tytär Gandhin, jos lähteisiin on uskominen.

Niin, jos kansanedustajan ampuminen on se vaa´an kieli, mikä kääntää äänet – kukaanhan ei tohdi tunnustautua tällaisen veriteon tekijän kaltaiseksi tai hänen ajatustensa kannattajaksi – henkilö ja ajankohta oli valittu hyvin. Eroa ajavat eivät ehdi järjestäytyä ennen vaalia uudelleen? vai kuinka ajattelisimme. Tietenkin hulinointiin ja eri tilanteisiin on kampanjoissa varauduttu ja ainakin niihin pitäisi olla.

Koska poliisitutkinta on kesken, äänestyksessä tulisi jättää tapaus huomiotta, kuten tuomari usein juryä kehottaa tekemään, kun ”vastalause” on hyväksytty ja asiamiehen esittämä kommentti tai vastaava on todettu asiattomaksi …

Niin, ”salaliitolta”, mistä lähtöisin se olisikin, ei näin laajassa kysymyksessä voi sulkea ovia tyystin. Äänestyksestähän puhutaan vielä, jos britteihin on uskomista, sadankin vuoden jälkeen. Vanhimmat vuosittaiset marssit taitavat olla tuotakin vanhempia (taidan muistella irlantilaistenkin tapoja).

Jätin tämän ”kähäys”-teeman pois edellisestä kirjoituksestani, koska neiti Marple näin sanoo elokuvassaan nuorehkolle rikospoliisille; ei pidä herättää epäillyn epäluuloa liian aikaisin. Toiveeni toki oli, että tämä tapaus (kähhäys) olisi ollut jotenkin inhimillisempi kuin nyt – johtuivatpa suureen huomioon johtaneen ampumatapauksen taustatekijät sitten mistä tahansa.

Briteillä mielenkiintoinen äänestys

Väkivalta ja Väkivaltaviihde – Bondista alkaen

Odotetaan rauhallisesti tuloksia! – Kyllä ne britin osaavat ja tästäkin toipuvat.

Jätä kommentti

*