markkina- ja … kuusijuhla … loma

Suomi saavutti kulutustavoitteensa jo keväällä ja maailmanlaajuisesti merkkipaalu ylittyi kesällä – siis luonnonvarojen kulutusmittauksessa. Uutisissa kerrottiin että 11. marraskuuta on vilkkain myyntisesonkipäivä. Saattaapa ollakin. Tarkoittivat varmaankin joulumyyntiä?

Suomalaiset vaihtoivat oman historiansa juutalaisten ja roomalaisten historiaan. Ruotsalaisilla oli paremmat aseet alueita valloittaessaan ja suomalaisilla huonoimmat kotiaan puolustaessaan. Sinänsä on ymmärrettävää, että eräät tahtoisivat uskontovapaan kouluohjelman – uskontojahan riittää, niitä oli Roomassakin pilvin pimein. Markkinausko ja raha ovat myös uskonasioita – tuo alkuun mainitsemani kaupallisuus. Raha tyystin on uskon ja luottamuksen varassa.

Kauppa tuo työtä – ja epärehelliset poistetaan markkinoilta, kenen laki siihen kykenee. Niinhän se oli uskonnoissakin. Jokin sai roomalaisen keisarin valitsemaan valtakunnan uskonnoksi yhden monista, tai yhden monien rinnalle – kuten globaalissa taloudessakin on käynyt. Mikä se lienee ollut – eräänlainen talvisodan hengen tavoittelu varmaankin?

Koulujen uskonnoton joulujuhla – tai lukukauden päätöstilaisuus – on puhuttanut jo vuosien ajan. Uusi käänne on, ettei juhlaa tulisi viettää kirkossa. Lieneekö tuo tila sinänsä ongelma, kunhan se valitaan markkinavoimien ehdoilla, kilpailuttamalla? Käydäänhän sitä kouluaikaan teatterissakin ja muissa näytäntöpaikoissa, kenties urheiluseurojen järjestämissä tilaisuuksissakin, näin muistelen.

Kirkossakin voi koulu järjestää oman tilaisuuden, on lämmin ja hyvän akustiikan omaava tila – siis että musiikki ja puhe kuuluvat ja kantavat hyvin, ja että on valmiiksi rakennetut näyttämöt ja istuimet yleisölle – tilaa. Kannattaa miettiä ja pohtia kaikessa rauhassa. Tuskinpa penkkeihin on tarttunut pakolaisten tai evakkojen hajua, kun toisinaan kerrotaan, että kirkkoja on käytetty myös hätäavun antamisen tiloina … tai muukaan kirkoissa puhuttu tuskin tarttuu itsestään …

Kirkoissa on myös hienot urut musiikkiesityksiin, ken niitä osaa soittaa ja malttaa kuunnella.