XIX undeviginti, isäntärengin hautajaiset

Korholan torppa, Sawo

Korholan entisen ökytalon vanha isäntä nukkui ikiuneensa yli sata vuotiaana. Hänen keinutuolinsa pysähtyi, sanoi naapurin vanhaisäntä kylällä Korholasta aamutuimaan palattuaan.

Talo jäi autioksi, tilukset olivat vuokraviljelminä jo pitkään ja navettarakennus puimaloineen tyhjillään vuosikymmeniä. Emäntä kuoli jo paljon aikaisemmin. Miniää ei tullut taloon, läksivät kaupunkiin kuten toisetkin lapset. Osa heistä on ollut jo vanhainkodissa vuosia.

Vanhaisäntä sai komeat hautajaiset. Ruumisauto läksi oikein kotoa. Koko kylä oli liikkeellä, vaikka vanhaisäntä olikin ollut omalaatuisensa erakko.

Moni kyläläinen asui talon entisessä torpassa. Isäntärenki oli perinyt talon vaimonsa suvulta, nuorempana Amerikoissa hän ilmeisesti oli töissä kultavaltauksilla tai jotain vastaavaa, koskapa hän osteli lähitiloja ja metsäpalstoja aina kun niitä tuli myyntiin.

Osuuspankki, Osuuskauppa, Kunta ja monet yhteisöt olivat mukana saattoväen joukossa. Ne perinteiset. Vanhanisännän kaverit olivat jo maan manoilla, joten vanhojen pöytäkirjojen perusteella moni heistä oli mukana viranpuolesta. Kaikista saattajista ei edes saatu lukua. Venäjän ystävyysseurastakin taisi olla joku. Mnessa se isäntä ehti olla mukana, Maamiesseurassakin ja Nuorisoseurassa, hän oli lisäksi nuorempana antanut Työväentalon rakennustarpeet, ja kylän koulunkin.

Yllättäen ulkorakennus paloi vanhaisännän kuolinyön jälkeisenä iltana. Salama kaiketi. Palokunta hämmensi jäännöksiä ja poliisi tutki muodollisesti paikkoja. Erikoinen rakennus oli ollut, moni ajatteli asiaa sen kummemmin pohtimatta. Nuoret konstaapelit eivät  ehtineet olla paikalla kovin pitkään, kiirettä oli muualla, muutama valokuva hiilloksesta ja uusiin tehtäviin. Palokunta läksi jo aiemmin metsäpalon alkua selvittelemään.

Suojeluspoliisin Päämajassa

Murha-aallosta on vahvat epäilyt. Kansallismielisiin johtaa ainakin osa tapauksista. Turisteja ja ulkomaalaistaustaisia on surmattu. Poliittisia surmia on myös – aivan selvästi. Oma ryhmänsä ovat agentit – he lienevät kilpailijoitten kahinoissa menehtyneitä. Aivan sivullisiakin on joukossa.

Erikoiselta vaikuttavat liikemiesjoukkoon lukeutuvat surmatut – aivan kuin olisi ollut jokin rangaistusjoukko liikkeellä – puhdistettu epärehelliset ainekset liikemaailmasta ja yhteiskunnasta. Ovatko muut murhat asian peittelyä? Mikä taho se olisi – tai keitä jo edellä mainituista? Teoria vasta tässä vaiheessa, ei edes tutkintalinja. Jostakin murhapaikalta löydettiin roomalainen numerosarja, sanotaan että se on pedonluku: sescenti sexaginta sex DCLXVI. Dragulako täällä häärii?

Työministeriö, maan hallituksessa

Ei tohdi sanoa ääneen, mutta Suomen työllisyysaste on saavutettu muutamassa päivässä – siis hallitusohjelman 75 %. Vierastyövoima on kaikonnut ja moni surmattu. Joukossa lienee joitakin yliopistojen vierailevia opettajiakin, sekä suomalaisiksi otettuja entisiä maahanmuuttajia. Väki on kaikonnut joukkoliikkeenä, joten jäljelle jääneille on työtä ja työvoimapula vallitsee lukuisilla aloilla sekä yksittäisissä yrityksissä. Kuinkahan noiden karkotusten kanssa käy, jos kaikki rakennusalan ulkomaalaiset yhtiöt joutuvat vetäytymään kuolemanpelossaan Suomesta?

Kauppa- ja Teollisuusministeriö, maan hallituksessa

Vienti saattaa laantua ja maa ajautua taantumaan kun vierastyövoima on kaikonnut eikä maahanmuuttajia ole tulossa. Merkillistä. Aivan kuin asiaa olisi laskelmoitu ja suunniteltu sittenkin, vaikka poliisilta ei sinänsä ole tullut ulos mitään erityistä systemaattisuutta ilmentäviä tutkimustuloksia.

Kuinkahan tämä vaikuttaa maan kauppakumppaneihin? noin laajemmin.

Mansikkatilalla

Ulkomaalainen halpatyövoima on kaikonnut. Mansikat happanevat kohta pelloille. Hintaa on nostettava ja palkattava suomalaistaustaisia poimijoita.

Somessa

Tietoyhteiskunta ja tietoliikenne kehittyy kaiken aikaa. Sisällöntuotanto ratkaisee verkon hyödyn. Taistelua käydään yritysten kesken, valtiotkin vääntävät kättä – mikä lienee totuus kyberhyökkäyksissä ja niiden vaikutuksista – entäpä video- ja peliteollisuudessa?

Pelinäyttö, jossakin Sawossa

game over

olet pistesijalla: 19 = undeviginti XIX

 

Jätä kommentti

*