XV, Q

70130 Agenttikoulussa

Bond-elokuvan katsojalle kerrotaan heti alkumetreillä, mitä keinoja agentilla on käytettävissään.

Sarjan alkuaikoina keinot olivat erikoisia vempaimia, mitkä tohtori Q ja hänen tieteellinen osastonsa oli keittänyt. Jälleen Bond-elokuvat esitetään televisiokanavilla perättäisinä iltoina alan harrastajille. Toiminta on viimeisimmissä Bond-elokuvissa ollut pääosassa, erikoisia vekottimia on ollut vähän.

Käytännön agenteille opetetaan peruskoulutuksessa laaja kirjo kaikenlaista poikkitieteellistä. Hyvä pohjakoulutus on oltava ensin. ja kunto.

Yleisimmin vakooja kuitenkin vakoilee, tarkkailee ja raportoi.

Taistelujakin kaikissa tilanteissa käydään, kysymys on vallasta, hyvästä ja pahasta, jotta väki saa nukkua yönsä rauhassa ja tehdä työnsä päivisin – tai kuka mitenkin.

Työn tekoon liittyy tietenkin liigoja mitä kummallisimmin.

Agentin tehtäväkenttä on siis laaja, ja keinovalikoima sen mukainen. Harmillisen suppea monessa tapauksessa, mutta toivottavasti riittävä. On vakoilua ja vastavakoilua, jopa yritysmaailmassa, tai, juuri siellä. Taloudellisia arvoja ja kansan mielen hallintaa tavoitellaan.

Parhainta on, että vieraat agentit tuhoavat toisensa.

Taitolaji saada viholliset käymään taisteluun keskenään. Kuopiossa näin on käynyt. Järjestöt yleensä siivoavat jälkensä, joten ulos päin ei juurikaan näy kuin sivulliset uhrit. Heitäkin kaahareitten ja räiskijöitten jäljiltä syntyy.

70130 Yön hiljaisina tunteina

Kaikki agentit on pyritty likvidoimaan heti tavattaessa. On osoitettu ettei tänne kannata tulla.

Virallisesti oikeusvaltio on oikeusvaltio, missä rangaistukset ovat unionin hengen mukaisesti lievät. Agentit tuomitaan ja diplomaatit karkotetaan. Virallisesti.

Agenttien on kuitenkin pidettävä pöytä puhtaana. Esimerkiksi Bond toteuttaa tuhon totaalisesti, näyttävät räjäytykset ovat pääasiassa – pahan organisaatio tuhoutuu lopussa kokonaan. Katsojalle jää hyvä ja rauhallinen mieli elokuvista lähtiessään – tai kun sulke illalla television.

Käytännössä ja verkossa tuho on näkymätön. Agentit tosin pannaan päiviltä ja sotketaan suohon, tai kuten ennen tehtiin. Milloin tietysti mitenkin on parasta.

Kukapa noita ruumiita ja tuhoja laskee.

Pääasia että puhdasta tulee – puhtaana pysyy. No, onhan ne raportit laadittava. Tutkintaosasto lähinnä seuraa ja poliittinen osasto hyödyntää. Nekin tiedot on koodattuja ja salaisia.

Nyt ollaan netissä

Kasvotusten pääsee, jos on nettikamera ja tieto siinä oikea – yleensä ei ole. Netti tarvitsee uusia tietoja ja taitoja. Nettiagentti voi asua kotonaan. Jäljet on peitettävä verkossa, ja on osattava tehdä suojauksia, iskuja ja vastaiskuja kybermaailmassa.

Kukapa noita ruumiita laskee. No, onhan meillä mahtavat älykoneet tekemään rutiinit.

Agentin työ on valvoa koneita ja operaatioita. Siinä se aika kuluu. Välillä pelataan ja käydään Torilla kahveilla, kuntosalilla ja kävelemässä, kuka mitenkin, jotta jaksaa ja järki juoksee.

  • Mikä on päivän algoritmi? eli entisajan mietelause.
  • Paljonko rahaa liikkuu, ja kenelle.
  • millainen on tämän päivän maantierosvo ja kuka heidät paljastaa? agentin työmaa on muuttunut.
  • täytyy olla vaekeesti tapettava

 

Jätä kommentti

*