XX, Jäätelösota – kesän 2019 murhamysteerit

Epilogi

Loppusanat

Agentit jatkoivat kamppailua kukin oman maansa puolesta, mutta ohraisesti heille kävi täällä Savossa. Tänä kesänä heidät päätettiin raivata, maksoi mitä maksoi. Kuopio on taas vapaa hengittää ja tallustella.

  • Poliisi ratkaisee varmasti tapaukset kunhan ehtii.
  • Kuuluisa etsivä Poirot totesi, että rikollinen murhaaja jättää aina PIENIÄ JÄLKIÄ JA TEKEE EREHDYKSIÄ. Hän jää aina kiinni.

Eri toimijat sattumalta yhdistivät voimiaan samaan aikaan.

  • Päiviltä päästettiin mitä ilmeisimmin monenlaisia ketkuja, rikollisia ja paheksuttavia toimia tekeviä henkilöitä tai jopa organisaatioita.
  • Poliisi oli ymmällään.
  • Murhia tai kuolemantapauksia oli runsaasti – lähes New Yorkin tapaan, murha minuutissa.
  • Omaa oikeutta jaettiin – tai vapaustaistelijain terroria. Tätä Suomi ei hyväksy.

Hallitus otti pääministeri Rinteisen johdolla ohjat käsiinsä. Presidentin poliisi teki töitä hartiavoimin. Kuopioon perustettiin salainen poikkitieteellinen poliisiyksikkö. Huipputekniikka ja tekoäly ovat käytössä.

Juonikulku tulevissa tapauksissa

Alkusanoja, prologi, oli kaksi versiota.

Suomen historian oppikirjoja tutkinut kirjoittaja toteaa jokseenkin, että oppikirjoja on kirjoitettu useampana kerroksena, nämä vaiheet, miten kouluissa on opetettu, jakautuvat kolmeen tai neljään ajalliseen jaksoon.

Prologi(t) sijoittuivat itsenäisyydenajan alkuvaiheen kerrontaan suomalaisuuden alkukodista ja erilaisista vaiheista.

Väinämöinen ja Kullervoinen (nimet pyrittiin savolaistamaan nen-päätteisiksi) jäivät sukuina ja eri sukupolvina tekemään vuosituhantista matkaansa nykypäivään, jonnekin Siperian aroille, kaiketi läksivät jostakin paratiisin jälkeisiltä elinmailtamme – ehkä Intian seuduilta.

1980-luvulta alkaen kouluopetuksessa on hämärretty polveutumistamme kielitieteen kautta luodusta alkukotivaelluksestamme – haarautuva puumalli eri kieliryhmiimme – oletuksesta – ja tilalle on vahventunut eurooppalaisuuttamme luonnehtiva(t) malli.

Olihan se jo sotien aikaan vallalla, että olemme puhdasrotuisia (arjalaisten veroisia), joten miksipä ei käy sekin, että olemme läntisen vaikutuksen tuloksena länsimaalaisia ja eurooppalaisia – kaiketi muuttomatkoillaan eri yksilöiden alkukodista verkottuneina tänne siirtyneitten eurooppalaisten alkuperäisiä jälkeläisiä. Geenitutkimukset tätä eivät suoranaisesti tue – suomalaisilta puuttuvat eräät perimätekijät – mutta paperillahan näitä juttuja tehdään.

Päättösanoilla julkituodaan se käsitys, mitä postauksissa on aiemminkin kerrottu tai lainattu, että kirjoilla ja tarinoilla on vastaanottajan määrittelemä kohtalo.

Lukijakerrostuma lukee siis tarinat eri tavoin. Tämä on ollut ns. vanhemman väestönosan kertomus, ei niinkään nuorisoromaani. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman monelle sopiva, kesällä ja ehkäpä myöhemmin talviaikaankin.

Peli päättyi jo edellisessä osassa.

GAME OVER -hakuina löytyy vähän viittauksia, mutta eräs johti kaiketi suomalaiseen murhaelokuvaan ja toinen havainto johdatteli 1990-luvulla Suomessa kehitettyyn murhapeliin. Maailmalla näyttää olevan mitä erilaisimpia hakusanojen takana … Linkit ovat avaamatta.

Some:ssa saattaisi toimia tämän kesäjännärin kaltainen murhapeli. saattaisi?

Loppusanojen otsikko, Jäätelösota palauttaa mieliin erään murhajakson, mutta on myös erään romaanin nimi (1984 William Boyd WSOY). Se kertoo 1. Maailmansodan taisteluista Afrikan siirtomaissa. .. Sota jatkui siellä vielä kolme viikkoa sen jälkeen kun oli päättynyt Euroopassa!

Teos sattui kirpputorilta mukaan 14.7.2019. Täytyy lukea paremmalla ajalla.

 

Jätä kommentti

*