Yhteispelillä se sujuu

Yhteistyö on avainsanoja. Yhteistyö on jokapäiväistä ja sitä tuskin havaitsee. Oikeastaan yhteistyön puute havaitaan, kun sitä ei ole tai se lakkaa. Yhteistyötä pidetään yhteiskunnan toiminnan peruspilarina.

Perjantaina 18.9.2015 yhteistyötarve on esillä korostetusti. Kovin suuresta draamasta ei kuitenkaan vielä ole kysymys. Yhteiskunnan turvarakenteista huolehditaan. Samalla kaverit jelppivät kavereitaan. Siitä se yhteistyö lähtee. Yhteistyö on tietenkin sopimista, toisten huomioimista jne. Toiminta on eräille luontevaa, ja sen voi jokainen tietenkin oppia. Oman aikansa se ottaa.

Markkinataloudessa, ja siirryttäessä omavaraistaloudesta erikoistumiseen, palveluja ja tavaroita ostetaan toinen toiseltamme. (Maaseudulla ennen vanhaan tehtiin talossa likipitäen kaikki tarvekalut ja luomuruoka / lähiruoka kasvatettiin ja hankittiin omasta pellosta – omavaraistalousmalli)

Otsikkoni perustuu nuoruudessani oppimaaniLiikenneturvan lauluun; yhteispelillä se sujuu. Muistelen, että kansanedustaja, kamarineuvos, majuri Niilo Tarvajärvi oli eräs heistä, joka oli kuuluisa liikenneturvaohjelmista – hän keräsi rahaa mm. poliisiautojen hankintaan – radion aamukahvilähetyksistään sekä television alkuaikojen lähetyksistä (ja erikoisesti Lapin Joulumaastakin).

Liikenneturvan lauluja, joita kannattaa hyräillä 18.9.2015:
1965: Yhteispelillä se sujuu, sävel ja sanat: Sauvo ”Saukki” Puhtila, esittäjä: Kipparikvartetti
1966: Sopu vie eteenpäin, sävel ja sanat: Sauvo ”Saukki” Puhtila, sovitus: Pentti Lasanen, esittäjä: Katri-Helena, Justeeri ja Hootenanny-Trio

https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenneturva/historia/liikennemusiikkia-vuosien-varrelta

Kyllä se siitä jatkuu ja syventyy …

Sopiminen Yhteiskunnassa

POIMINTOJA

    Työeläketurvan neuvottelujärjestelmä on kolmikantainen http://www.etk.fi/fi/service/kolmikantainen_neuvotteluj%C3%A4rjestelm%C3%A4/288/kolmikantainen_neuvotteluj%C3%A4rjestelm%C3%A4

    http://www.sttk.fi/subject/kolmikanta/

Suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu niin sanottuun kolmikantaiseen yhteistyöhön, jossa palkansaajakeskusjärjestöt, työnantajakeskusjärjestöt ja maan hallitus neuvottelevat ja sopivat yhteisesti työmarkkinoiden kehittämisestä.
Suomalainen sopimisen malli on ainutlaatuinen maailmassa ja mielestämme se on tulevaisuudessakin Suomelle kilpailuvaltti.
Haluamme kehittää sopimus- ja neuvottelujärjestelmää pitkäjänteisesti, mutta ajan vaatimukset huomioiden.