ystäviä ennen sotaa

Onko Suomella nykyisin ystäviä maailmalla? jos vaikka nato hyökkäisi, tai joku naapurimaa, Ruotsi, Viro taikka Venäjä?

Suomi sai laajasti myötätuntoa maailmalta talvisodan päivinä. Uruguain kaukainen tuki oli esillä uutisissa. Muutoinkin erityisesti Etelä-Amerikan valtiot ja Ranska tuomitsivat Neuvostoliiton hyökkäyksen vihamielisenä. Kansainyhteisö teki päätöslauselman. Neuvosto-Venäjä hyväksyi Talvisota-nimen vasta uudistusten aikana, Corbatsovin päivinä; nimi tuli muotiin ”zimnjaja voina,  Зимняя война”. Turvallisuutta varjeltiin tai vastaavaa aiemmissa sotapuheissa.

Tukea oli; Wikipediassa kerrotaan, että Ruotsin ilmavoimien varustama ruotsalaisvapaaehtoisista koottu lentolaivue Flygflottilj 19 (F19) vastasi Pohjois-Suomen ilmatilan puolustuksesta vajaalla parilla kymmenellä koneella tammikuusta 1940 lähtien. Muina vapaaehtoisina taisteli mm. Amerikan suomalaisia. Kaikkiaan heitä oli noin 11 660 ulkomaalaista Suomen joukoissa. Heitä oli 28 maasta.

Britit ja Ranskalaiset olivat lähettämässä sotajoukkoja juuri rauhan tullessa.

Silmäilin Uruguain sivuja. On niin suomalainen tuo heidän historiansa. He perustivat hyvinvointivaltion jo 1900-luvun alussa.

Katsotaanpa:

Uruguay tunnustettiin itsenäiseksi brittien tuella Montevideon sopimuksella vuonna 1828. Vuonna 1838–1865 käytiin sisällissota punaisten (Colorado) ja valkoisten (Blanco) välillä, josta ovat peräisin nykyiset Colorado-puolue ja kansallispuolue.

Jo 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Uruguaysta alettiin rakentaa hyvinvointivaltiota.   Säädettiin minimipalkka, ensimmäisinä maailmassa säädettiin kahdeksan tunnin työaikalait, ilmaista koulutusta tarjottiin kaikille, sukupuolten tasa-arvoa edistettiin ja kirkko irrotettiin valtiosta. kerrotaan Wikipediassa.

Tästä voisi Suomessakin ottaa mallia:

Vuoden 1951 uuden perustuslain mukaan presidentin virka korvattiin yhdeksänmiehisellä neuvostolla. Toimisikohan tuo meillä?

1967 jälkeen Uruguay on presidentiaalinen tasavalta, jossa ei ole pääministerin virkaa. Entäs tämä?

hallitukset olisivat vaikkapa 4 vuotisia presidentin virkakauden mittaisia – kuten Yhdysvalloissa?

Mukava maa.

Uruguayssa on lauhkea ilmasto, jossa vuodenajat poikkeavat toisistaan selvästi . maasto koostuu pääosin tasangoista ja matalista kukkuloista (cuchilla), rannikko on viljavaa alankoa.

Pidä ystävät lähelläsi ja vihamiehet vielä lähempänä – Onneksi kaukainen Uruguai on – kenties on vieläkin – Suomen ystävä – ja nuo 28 muistojen kultaamaa maata varmaankin edelleen, ehkä enemmänkin heitä olisi. Onko Suomella ystäviä maailmalla nykyisin, jos vaikka sota uhkaisi? kannattaa pohtia.