Älämölöä eduskunnasta

Seurasin tänään telkkarista eduskunnan oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjettiesitysten käsittelyä ja joskus aiemmin olen katsellut eduskunnan kyselytuntiakin. Ensimmäisenä näistä tulee mieleen miten kummallista porukkaa olemme aikanaan maamme korkeimpaan päättävään elimeen äänestäneet. Näyttäisivät lainlaatijoidemme ja ylintä päätäntävaltaa käyttävien edustajiemme mielipiteet olevan kovin erilaisia lähes asiasta kuin asiasta. Onko todellisuus se, mitä näistä teatteriesityksistä voisi helposti päätellä?

Pääsisipä joskus jonnekin saunailtaan tai ravintolan kabinettiin kärpäsenä kattoon seuraamaan näiden riitapukarien tarinointia ja keskusteluja vaikkapa noista samoista, muka erimielisyyttä aiheuttavista asioista. Onko tämä kaikki suurta teatteria kameroiden ja suuren yleisön seuratessa näytelmää? Parhaat näyttelijät tai vuorossa olijat saavat (käyttävät) annetut puheenvuorot. Hieman huonommalla ulosannilla ja näyttelijänlahjoilla varustetut edustajat tyytyvät sivuosiin päätään nyökytellen. Joskus sivuosan Jussia hamuavat saattavat jopa nousta seisomaan viimetingassa kameran kuvaan eksyessään ja kaverin töniessä kylkeen ja huomauttaessa päässeensä telkkariin. Kolmasosa edustajista ei viitsi vaivautua edes paikalle, sattuu olemaan tärkeämpää tekemistä, surfailla omassa työhuoneessaan somessa ja kirjoittaa muka kärkevääkin ja tärkeää mielipidejulkaisua facebookkiin hallituksen tai tietyn ministerin tunaroinnista.

Mielenkiintoinen on monien tunnettujen ja pitkäaikaisten poliitikkojen hiljaisuus salissa juuri näissä televisioiduissa istunnoissa. He kommentoivat kyllä usein eduskunnassa käsiteltäviä lakialoitteita yms. eri tiedotusvälineissä. Ovatko lehdistön ja vaikkapa maksullisten TV-kanavien suosikkipoliitikot esiintymiskiellossa/ boikotissa Ylellä? Ovatko esilläolominuutit miten tarkkaan laskettu, mietitty, jopa maksettu eri kansanedustajien kohdalla kussakin tiedotusvälineessä, entä miten eri puolueiden? Kuinka tarkkaan huomioidaan eri sukupuolten tai -puolettomuuden kuin muidenkin mahdollisten tasa-arvokysymysten, esim. nuoret ja vanhat edustajat vaikutukset esillä- ja äänessäoloon? Jotkut edustajat huutelevat kuuluvasti salissa ja tyrkyttävät naamaansa ruutuun ohi puheenvuoron saaneen edustajan. Joku voi jopa mielenosoituksellisesti poistua paikaltaan vessakäynnille vihollispuolueen ehdokkaan avatessa suunsa. Toinen hymähtää vieruskaverilleen ja näyttää koko kansalle olevansa vähintäin eri kerroksen väkeä pöljän maalaiskansanedustajan lukiessa paperista posket punaisena omassa ryhmässään tarkkaan mietittyä puheenvuoroaan.

Otetaanko näytelmän käsikirjoitukseen kuulumattomat huutelija/aisanylipotkijat huomioon ohjelman loppua kohti tultaessa vaikkapa ohjaajan ohjeistaessa kameramiehiä ja äänittäjiä jättämään huomioitta tällaiset tyrkyt vai käydäänkö myöhemmin sekuntikellon kanssa parlamentaarisessa työryhmässä nauhoitettu ohjelma läpi ja mahdollisesti seuraavassa eduskunnan suurelta näyttämöltä tulevassa esityksessä heidät ja heidän puolueensa asetetaan paitsioon kuva- ja äänikentässä?

Puhehenkilöllä(-miehellä) olevalla nuijalla vai mikä naputin se on, ei tunnu olevan joidenkin edustajien puheenvuorojen pituuden ylittämisiin minkäänlaista vaikutusta. Ehdottaisin edes jonkinlaisen järjestyksen säilyttämiseksi salissa, jos nyt en ihan kaukolamautinta puhemiehelle poliisin tapaan, niin ainakin seuraavan remontin yhteydessä asennettavan luukun kunkin edustajan jalkojen alle, jonka puhemies avaisi viimeistään toisen huomautuksen annettuaan ja pudottaisi edustajan salista jäähylle näytelmän loppuajaksi.

Suomen politiikan uskottavuus ei parane televisoinnin myötä istuntosalissa, päinvastoin. Mennään brittien ja muiden isojen maiden parlamenttien suuntaan, mitä isompi ääni ja suurempi pelle näyttämöllä, sitä suurempi kansan suosio ja minkäänlaisia päätöksiä ei kohta saada aikaiseksi, sitäkö me suomalaiset haluamme?

Kommentit

 • Lehtonorppa

  Vähäsen aikaa katsoin tätä ohjelmaa.
  On meillä varsinainen TEAK koko eduskunta. Tämäkö? on sitä ns. Sivistyneisyyttä ja oikeusvaltion kansanedustajien mallikasta käyttäytymistä.
  Huh huh huh millaista menoa.

 • Menijä

  Ei Rinteen käyttäytymistä pysty kukaan näyttelemään, ei edes Rinne itse.

  On se niin hulvatonta menoa, vielä tämän vuoden alussa Rinne kehui Baltzaria, Kuinkas kävikään.

  Rinteen asioiden ja ihmisten tuntemiskyky on minimaalinen, mönkään meni Baltzar kohdalla, miten tulee vielä käymään Al Taeen kohdalla, veikkaan huonosti.

Kommentointi on suljettu.