Appi

Maalaispojan on lähdettävä välttämättä autolla ihan Tampereen ydinkeskustaan Finnlaysonin tehtaan alueelle. Siellä on kuulemma paljon tieremontteja ja ratikkakin ajelee näinä päivinä ainakin koeajoja. On tutkittu karttoja, selvitelty ajoreittivalintoja ja tietysti parkkipaikkoja. Pitäisi kuulemma hommata kännykkään appi, niin se tytär sanoi. Apilla voi parkkeerata Voortin jonnekin luvalliselle paikalle jottei tarvitse etsiä parkkipaikkojen lippuautomaattia, ne kun ovat joskus piilosilla.

Käydessäni pari viikkoa sitten TAYKS:ssa, siis yliopistollisessa keskussairaalassa, sielläkin oli parkkihalli. Kyllä halliin sisään pääsi, löydettyäni sen sisäänajoreiän. Hurautin puomin noustua ylös halliin ja ajelin sitä ympäri niin kauan nuolien osoittamaan suuntaan, kunnes löysin tyhjän ruudun,  hyvin kapean sellaisen. Siinä sitten vekslaat kotteroasi ja koetat sulloa pilttuuseen. Poislähtiessä tiedossa samaa härdelliä, peilit ovat tarpeen ja kääntyvät niskanikamat. Varo muita sisään ajavia, tulevat vauhdilla ja vielä kyttäävät sinulta tyhjäksi jäävää ruutua, puskevat lähes iholle.

Saatuasi autosi onnellisesti pysäköityä ja lukittua, kannattaa kaivaa älykännykkä taskusta. Täällä maalikylissä ei sitten pärjää enää ilman älykännykkää! Kuvaa auto siinä paikassa mihin sen jätät huom. rekisterinumeroineen ja muine mahdollisine paikantunnistamiseen tarvittavine osoitetietoineen. Niitä ehkä tarvitset sitten joskus palattuasi parkkihalliin harharetkiltäsi, ehkäpä jostakin toisesta ovesta, mistä läksit ulos. Auton, jopa oikean kerroksen löytäminen saattaa olla pieni tai isompikin ongelma. Lähtiessäsi mahdollisesti ottamasi kuva voi pelastaa sinut tässä vaiheessa, ellet ole kirjoittanut ylös autopaikan ja kerroksen numeroa.

Jos ja kun sinulta puuttuu kännykästäsi se appi, etsi ulospääsyn varmistamiseksi lippuautomaatti. Luultavasti se on piilotettu jonnekin toiseen päähän hallia tai parkkialuetta, kuten minulle kävi jättäessäni autoni rautatieaseman parkkipaikalle käydessäni hammaslääkärissä. Löytyihän se maksuaparaattikin sieltä sadan metrin päästä ja aikani lukiessani käyttöohjetta, jono takanani kasvoi huolestuttavalla tavalla. Muitakin maalta tulleita oli ilmeisesti ilma appia reissussa ja hekin halusivat päästä kiireellä ulos parkkipaikalta, jokainen minuutti maksaa. Varttitunti on aikaa poistua alueelta onnistuneen maksusuorituksen jälkeen, jos meinaat päästä ulos ajamatta puomia kappaleiksi. Sinut ja autosi kuvataan moneen kertaan niin sisään ajettaessa kuin sieltä poistuessakin, tämä nyky tekniikka on ihmeellistä. Muista aina kammata tukka ja asettaa kravatti suoraan esiintyessäsi parkkihallissa ja sieltä poisuessasi.

TAYKS:n lippuautomaatti kysyi sen eteen arkana astellessani, oletko tulossa vai menossa? Painoin tauluun ilmestynyttä kohtaa jossa luki että tulossa. Vastaus räpsähti näyttöön, tässä vaiheessa sinun ei tarvitse tehdä mitään. Istahdin välittömästi lähimmälle penkille huilaamaan, ensimmäinen osuus lääkärireissusta suoritettu.

Palatessasi halliin onkin mielenkiintoinen manööveri, maksusuoritus ja auton etsiminen. Onneksi minulla on pankkikortti vaikkei sitä appia olekaan. Rahalla ei enää ulos päästä parkkitalosta. Seuraava muistelemisen paikka on rekisterinumero. Jos se on kuvattuna kännykässä tämä hyvä, minä en ainakaan muista oman auton rek.numeroa tällaisessa tilanteessa. Älä kurki takanasi jonottavia kiireisiä toisia maalaisia, kaupunkilaisillahan on se appi, ne juoksevat suoraan autolle ilman koneen kanssa seurustelua. Onnistuessasi maksamaan perkkeerauksen, sinulla on aikaa vartti löytää autosi ja ulospääsy hallista, onnea matkaan!

Sitä minä ihmettelen, miten täällä maalikylissä selviää ilman älykännykkää, pankkikorttia ja navigaattoria? Onneksi hankin ne ennen muuttoa ja opettelin käytönkin kotona siellä periferiassa hiljaisina aamuyön tunteina. Mihin sitä vielä vanhoilla päivillään onkaan itsensä pistänyt, pitänee hommata vielä se appikin. t. ariukki

Kommentit

  • Tuomas Väätäinen

    Kaikki sympatiat puolellasi. Muistan kun autolla kävin ensi kerran KYS:in parkkihallissa ja oli samanlaiset fiilikset. Mutta löytyy onneksi ratkaisu/vaihtoehto tähän vanhoilla päivillä tokaisuun: autottomana isossa kaupungissa on niin paljon yksinkertaisempaa. Tietty pitää asua ruokakaupan/kauppojen vieressä mielellään ja muutenkin julkiset kulkuneuvot aivan vähän matkan päässä. Ja muutenkin asiat järjestetty ettei tarvitse autoa enää. Tällainen ratkaisuehdotus minulla. PS. kotiinkuljetuksillakin saa nykyään ruoat ym. vaikka parasta on silti asua kauppojen ja palvelujen läheisyydessä.

  • plokkariukki

    Tuomas, juuri mainitsemastasi näkövinkkelistä olen palaamassa asiaan ehkä jo seuraavassa höpinässäni. Kovasti olen miettinyt asiaa, saattaisi tulla autoilu halvemmaksi ja ainakin luontoa säästävämmäksi ilman autoa, mutta vaatii kypsyttelyä ja vielä ainakin tuntuu, että liian monesta ikäänkuin itselle tärkeästä asiasta joutuisi tällöin luopumaan.

Kommentointi on suljettu.