Asiantuntija

Kuinka monen urheiluasiantuntijan ennuste on näissä olympiakisoissa edes jotensakin pitänyt tähän mennessä paikkansa? Minä ja Hentun Liisakin olisimme olleet yhtä hyviä ennustajia ja toivojia, ehkä sijoituttiin pisteille tai karsiuduttiin jo alkuvaiheessa. Ehkä Antti R voittaa keihäässä, ehkä ei. Suomalaisten menestys tai menestymättömyys on kiinni äidin antamista tai antamattomista aineista, eli tabuista ja ruiskeista. Kaikki muut, ainakin venäläiset ja jenkit kuitenkin ovat niitä käyttäneet tai sitten ei. Norjalaiset astmaatikot nyt kuitenkin, mutta eihän ne menesty kesäkisoissa siltikään. Tämä on minun, tosi asiantuntijan lausunto!

Minulta asiantuntija-mielipiteen saisi vaikka puhelimessa paljon halvemmalla kuin näiltä Riossa kansan rahoilla reissaavilta entisiltä piiritason urheilijoilta, valmentajilta ja muuten vaan joukkoon ujuttautuneilta muka asiantuntija- ja urheilujohtaja-herroilta ja -rouvilta. Tarvitaan kisoihin urheilijoille tukijoukkojakin, ainakin pappi, totta kai. Kuka sitä nyt itseään menee ryvettämään olympialaisiin, jos ei ole tappion (voiton) hetkellä selkääntaputtajaa. Onhan urheilijaa vahdittava suorituksen ulkopuolellakin, että pysyvät majoituksissaan, jotteivät joutuisi harhateille kesken kisojen, kuten mm. mäkiloikkaajat aikanaan.

Eikö olisi parasta, jos kilpailtaisiin vain ja ainoastaan kansallisella tasolla? Olisi yksi joukkuepeli, tietenkin pesäpallo. Yksilölajeissa kannattaisin muilta-karkuunjuoksua ja vankilassakin harjoitettua järviuintia, jossa yhteislähdöllä lähdettäisiin ja jos joku joskus palaa takaisin maaliin, hänelle annettaisiin osallistumismitali ja tietysti lämpimät mehut niinkuin hippohiihdoissa. Mäkiloikka talvisin kuuluisi ehdottomasti sallittuihin lajeihin ja vain hypyn pituus ratkaisisi voittajan. Tyylipisteitä ei jaettaisi ja kaikki loikkisivat samoilla välineillä, menköön kisassa vatuloitaessa vaikka koko päivä. Turhat spekulaatiot välineurheilusta ja tietyn tyylin ja merkin suosimisesta jäisivät pois.

Se on huikea loikka!

Se on huikea loikka!

Kuva on noin vuodelta -66, huomaa tyyli. Pitkää loikkaa edesauttavat hiihtohousut, joustava ja vartalonmyötäinen, virtaviivainen villapaita. Reilunkokoisilla tumpuilla melottiin lisää pituutta hyppyyn. Kuvan heikko laatu johtuu hyppääjän suunnattoman suuresta nopeudesta ja laatikkokameran sulkimen hitaasta toiminnasta pakkasen takia! Tämä hyppy kantoi huikeat 25 metriä. Puusuksien, hiihtosellaisten kärjet, taatusti kiinni pysyvine siteineen (rotanloukut) tavoittivat loikan alastulovaiheessa alustan tasaisen osan. Hyppääjä teki tasajalka-alastulon, usein mahalleen, mutta sitä ei huomioitu loikan pituuden mittauksessa. Silmämääräisesti pistetty tikku kaverin suksen kantojen jättämään jälkeen oli ratkaiseva! Telemarkkeja ei edes yritetty. Suksia, rukkasia ja villapaitaa lukuunottamatta (pukeutumis)tyyli ja hypyn suoritustapa oli vapaa.

Nykymuotoiset kesä- ja talvikisat, jotka valvottavat työtä tekevää (kenellä on työ) kansaa viikkotolkulla, aiheuttavat paljon rokulipäiviä ja velttoilua (väsymystä) työpaikoilla, on välittömästi lopetettava. Kannatan, ehdotan ja teen kansalaisaloitteen; perustan puolueen, joka ajaa vain ja ainoastaan joka sortin olympia-, mm-, em-kisojen kertakaikkista lopettamista, Keski-Euroopan mäkiviikko mukaan lukien. Kyykässä ja vauhdittomassa pituusloikassa saattaisin hyväksyä kotimaassa piiritason kilpailut. Urheilulajit, kuten kuulannakkaus, tikanviskuu, aittajuoksu, lentopallokin, vaikka se on ollutkin pieksämäkeläisenä minulle rakas laji, otettaisiin tarkkaan kontrolliin. Urheilu kiellettäisiin kokonaan lailla työttömiltä ja eläkeläisiltä. Työtä tekevät saisivat urheilla tiettyjä lajeja ruokatunnilla ja kahvitauolla. Sanktiot lain rikkomisesta olisivat vähintäin raippoja ja työtä vuorotta määräämättömäksi ajaksi. Esimerkkinä puiden halkomista kirveellä kunnan sosiaalitoimelle edelleen toimitettavaksi köyhille, kunnes urheilurikos katsottaisiin täysimääräisesti hyvitetyksi niin yhteiskunnalle, työnantajalle kuin lähiomaisillekin. Tässä vinkkiä budjetin vääntöön.

Seuraavissa kunta-, EU- ja eduskuntavaaleissa olen käytettävissanne, olen puhunut!

Urheilu pannaan – puolueen perustaja ariukki

 

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Ei oo totta, norjalaiset pärjee paremmin kun tosipuhtaat suomalaiset o-kisoissa. Ei olis pitäny männä nuapurloesta sanomaan, on tietenni astmasia nämäkii. Eivät pie siännöistä kiinni muutenkaan, ku ottivat koko suvun palakintopallille. Kuhan ei löytys puattiin piilotettuna jonniinsortin moottorj tae koneaerot?

 • Veikko Kastinen

  Ari, kyllä urheilu voitas hyvin pannaan laittaa, ainakin ammattimainen sellainen. Tulis yhteiskunnalle halvemmaksi.

 • Jari Holopainen

  Mietin, mikä lie huippu-urheilun tarkoitus, siihen voi olla vaikea vastata – ehkä urheiluselostajat sen tietävät parhaiten. Tärkeää lienee lopulta itsensä ylittäminen. Kun olympialaisia näytetään lähes vuorokauden ympäri parin viikon ajan, myös katsojan on ylitettävä itsensä. Toisaalta katsomisella rima tuskin nousee, eikä sen altakaan pääse, kun kunto on heikko ja rima maassa.

 • Ari Niemeläinen

  Veikon kanssa samaa mieltä. Vaikka en huipulla urheillutkaan, niin isä sanoi alta kolmekymppisenä, että lopeta tuo riehuminen niin näet joskus terveitä päiviä, tuolla menolla olet kuollut jo nelissäkymmenissä. Totta puhui isä-Aarne! Ei tervettä päivää ole ollut, olisiko sitten urheilematta, en tiijä? Kehitys kehittyy urheilussakin, mutta hullumpaan suuntaan. Jari mikä on elämän tarkoitus, sitä ainakin kannattaa miettiä muidenkin kuin vilosohvin sitä töllötintä tuijottaessa yötä päivää – kuka tuijottaa ja mitä? Kuhmu otassa tässä ollaan. liekö rimaan törmätty.

Kommentointi on suljettu.