Autottako?

Auto, tämä lähes välttämätön paha iloineen ja menoineen. Onko joukkoliikenne omalle autolle vaihtoehto? Meidän ikkunamme alta ajelee Nyssejä eli paikallisliikenteen busseja tuhkatiheään, osa Nokian keskustaan, loput Manseen (Tampereelle) asti. Lähin pysäkki on 50 metrin päässä portaistamme. Junalla pääsisi mökille Suonenjoelle Nokian asemalta VR:n kyytiin hypäten. Onko auto siis minulle välttämätön? Pyörällä polkaisisin Suonenjoen asemalta loppumatkan ja kävisin kauppareissut kesäaikaan vaikka veneellä, voisin lirutella pitkin Suonteen selkää moottorilla uistimet perässä, miksei soutaen, kunto kasvaisi. Onko mökki minulle välttämätön?

Taloyhtiössämme on hieno palvelu liikennöintiin. Autokatoksessamme on parkissa sähköauto, jonka vuokra on 5 euroa/ tunti, tarvitsee vain ladata seuraava appi entisten lisäksi kännykkään, sillä auton saa varattua ja liikkeelle, lasku tullee jälkijunassa. Harvemmin näkyy kuitenkin sähköautolle olevan kenelläkään tarvetta. Autottomuus on meikäläiselle vielä tässä kunnossa ja tilanteessa mahdoton ajatus, ei onnistu.

Neljä ja puoli vuotta ajoin edellisellä omalla kotterollani. Kilometrejä mittariin kertyi entisten lisäksi 35000, välttämättömiäkö? Maksoin Fordistani silloin noin 5000 euroa, nyt sen arvo on, tai oikeastaan oli n. 1500 – 2000 euroa. Seuraavaan ajopeliini hukkasin tällä viikolla vähän alle 10-tonnin, Ford meni vaihdossa. Mitä autoihin sijoittamillani rahoilla olisin voinut muuta tehdä ja olisiko niistä ollut enemmän hyötyä jossakin ”paremmassa” tarkoituksessa? Säästyisikö luonto jos käyttäisin liikennöintiin vain polkupyörää ja yleisiä kulkuvälineitä? Mitä minun pitäisi jättää tekemättä tai harrastamatta autottomana?

Asuin Pieksämäellä omakotitalossa taajaman reunalla, eläminen olisi voinut onnistua autottakin. Nykyään Nokian laitakaupungilla, onnistuisi varmaan täälläkin, lähin kauppa noin kilometrin päässä.

Erä- ja kalastusharrastukset kävisivät hankaliksi, ellei ruinaisi kyytejä kavereilta ja sukulaisilta tai siirtyisi onkimaan kaupungin venelaitureilta. Muutamaksi päiväksi voisin mennä junalla kotikylälle erälle ja yöpyä vaikka teltassa.

Kesämökin panisin myyntiin, ei sinne pyörällä ajaisi Suonenjoen asemalta tavaroineen edes Erkki. Siellä kauppamatka olisi 12 km suuntaansa. Pysähtyvätkö junatkaan enää Suonenjoella, eivät ainakaan Haapakoskella, kotikylällä?

Lähes kaikki muu harrastaminen olisi toteutettava muutaman kilometrin säteellä kotoa. Toki nyt on opeteltu olemaan harrastamatta yhtään mitään, pientä lenkkeilyä ja tämän helkatin aparaatin, tietsikan vieressä istumista lukuunottamatta. Lukemiselle on jäänyt aikaa rutkasti, silti aika ikävää on lähes kokonaan neljän seinän sisällä möllöttäminen. Kauppaan ei saisi olla autottomana muutamaa sataa metriä pidempi matka tai tavarat pitäisi tilata kotiin. Olisiko tuohon varaa? Olisi jos ei olisi syöppöä autoa, moottoripyörää, mopoa ja kesämökkiä.

Tämä on vapaiden valintojen maa, lukuunottamatta sitä että sairastunko vai en, haluanko tulla vanhaksi ja raihnaiseksi vai pysyä ikinuorena. Palvelutaloon tulevat palvelut aikanaan tykö, toivottavasti ei omalle kohdalle ihan kohta.

t. ariukki

Kommentit

  • Tuomas Väätäinen

    Kyllähän toi aikalailla pitkä matka kauppaan jos kilometrin verran. Meillä Iisalmessa lähes kilometri kauppoihin ja eipä noista pitemmän päälle jaksa/pysty roudaamaan ostoksia ellei olisi riittävän hyvässä kunnossa. Meillä onkin kotiinkuljetus jollainen palvelu nykyään löytyy autottomalle paremmin. Kauppaostoksetkin saa näppärästi klikkailemalla. Onhan tällaisessakin kuitenkin huolehtimista kun pitää muistaa säännöllisesti ostostilaukset tehdä ja olla paikalla kun ostokset saapuvat. Silleen sitovaa kuitenkin. Mutta ei tarvitse huolehtia auton ylläpidosta ym. enää joten ainaskin meille paljon parempi tälleen. PS. Onpa luksuspalvelu kun vuokrattava sähköauto löytyy tarvittaessa taloyhtiön autokatoksesta :)

Kommentointi on suljettu.