Ei yksi pääsky kesää tee

”Sadevuokkoja”

Nyt on alkanut henki kulkemaan ariukin keuhkoissa ja veri sydämessä kiertämään operoinnin jälkeen ja on päästy ulkoilemaan ihan tuntitolkulla päivässä. Aamulla viiden jälkeen puoli banaania poskeen ja lasillinen vettä perään ja eikun kävellä hunttasemaan pirteään kevätsäähän. Suunta metsään, luontoon kasveja ihailemaan, lintujen laulua kuulemaan, lintutornille muuttajia bongailemaan tai ihastelemaan uuden koulun valmistumista Naarajärven keskustaan.

Syömäkala

Nyt antavat lupia mennä mökillekin, on mahdollisuus päästä kalaan ja sinne ei tarvitse meikäläistä kahdesti käskeä. Tuli käväistyä uistelemassa mökkireissulla ja ihan hauen makuun päästiin. Kevään ensimmäinen haukifile pannulla oikeassa voissa paistettuna meinaa viedä kielen mennessään.

 

Kesä tuntuu iltapäivän auringon paisteessa. Ifalla pärräytin eilen Vehkalammen lintutornille illan suussa ja bongasin kesän ensi pääskyn. Ruskosuohaukka hätisteli kuovia saaden sen pitämään melkoista meteliä. Sitten pöllähti tornille nuorta väkeä isiensä kanssa, katsoin paremmaksi antaa heille tilaa tornissa, pitäisi muistaa sielläkin ne turvavälit.

Vesilintuja on tänä keväänä näkynyt yllättävän paljon, samoin teeriä kevätsoitimella. Härkälintu yllätti minut toissa päivänä mökin laiturin kupeella, ensin katsoin silkkiuikuksi, joka on pesinyt monesti viereisessä lahdessa, mutta tunnistin sitten otuksen hieman harvemmin Suonteella nähdyksi härkälinnuksi. Arktisia muuttoparvia ei Suonteen selällä näkynyt, jos ei lukuun oteta hanhiparvea, joka yllätti minut puupinolla ollessani matalalla ylilennollaan. Hanhen kaklatus saa aina erämiehen veret liikkeelle, vaikken koskaan ole hanhea saaliiksi saanutkaan ja tuskin tulen saamaan, niiden ääneen liittyy niin monenlaista mielenkiintoista tarinaa pohjoisen aapasoilta.

BirdlLifen haaste bongata 100 lintulajia on mediatietojen mukaan saanut kovasti ihmisiä mukaan luontoharrastuksen pariin. En ole itse mikään tilastonikkari enkä kirjaa ylös kuin isompia harvinaisuuksia omiin päiväkirjoihini. Tänä keväänä ei ole sellaisia toistaiseksi kohdalle sattunut, mutta sinänsä tuo havaittujen lajien laskeminen ei olisi hassumpi juttu ollenkaan, vaatisi kyllä kunnon kaukoputken, mutta on edelleen vielä hommaamatta. Kaulushaikaran torvea on ollut ilo taas kuunnella Vehkalammella.

Koronasta ja muista huolista huolimatta nyt kaikki joutilaat ja vähän kiireisemmätkin ylös ja ulos haistelemaan raitista kevätilmaa. Tämän päivän ohjelmassa oli lintu-, kasvibongailujen ja lenkkeilyn lisäksi ikkunan pesua, siinäkin on tullut vanhemmiten järki päähän, pakkoko sitä on pestä huushollin kaikki ikkunat samana päivänä, eilen aloitin, jatkui tänään ja varmasti huomennakin.

Ottaisinko sittenkin vielä huomioon sen vanhan sanonnan ja jättäisin suunnittelemani telttaretken hieman tuonnemmaksi: Ei yksi pääsky vielä kesää tee. Joku meteorologi taisi ennustaa lumisadettakin? Ei pieni lumisateen mahdollisuus ennen kevään telttaretkeä sekoittanut, nyt voi suunnitelmiin tehdä pieniä muutoksiakin säiden mukaan, joka päivä kun on vapaapäivä.