Ekoteko hevi-osastolla

En ole ehdolla eduskuntavaaleissa, enkä ole ekoanarkistikaan, silti päätin tehdä oman pienen osani luonnon säästämiseksi, hankin viime viikolla kaksi kestopussia hevi-osastolta (hedelmä/vihannes-osasto). Kaupoista en ole ostanut uusia muovikasseja miesmuistiin, siksipä joskus nolostuttaa mennä Prismaan ja pakata tavaroita K-kaupan rikkinäiseen muovipussiin ja päinvastoin. Kangaskasseja kannan kauppareissulla mukana vähintäin kahta, muovikassit ovat varalla lisä rahtitilan tarpeeseen.

Seuraava ei ole mainos. Suuri kiitos meidän kaikkien selkävikaisten puolesta kaupunkimme uuden Prisman ja muidenkin kauppojen väelle ostoskärreistä (rollaattoreista), joiden pohja on ylempänä kuin vanhoissa vankkureissa. Nyt meidän ei tarvitse sukeltaa kassalla kärryymme kuin matikka pystyrysään, tosin päinvastoin, ja pyytää apua ylös (pois) päästäksemme. Matikkakaan ei pääse pois pystyrysästä (Googleta pystyrysä) luikerreltuaan sinne salkoa tai aitaa pitkin.

On minun ekoajattelussani vielä petraamistakin. Ajan kauppaan ja mökille 15 vuotta vanhalla polttomoottorisella Fordillani, enkä sähkökäyttöisellä Teslalla tai edes hybridi Toyotalla. Omistan Fordin lisäksi vieläkin vanhempia ja savuttavampia kaksipyöräisiä, museoikäisiä ajoneuvoja, mopon ja moottoripyörän. Niillä ajan suhteellisen vähän ja syykin on sama kuin Teslan puuttumiseen – raha, ei ole vara ostaa bensaa, ei siis välttämättä ekologinen syy. Näillä vanhoilla vehkeillä ajamista perustelen yhdellä varteenotettavalla tekijällä, en tuota luontoon lääkejätettä mömmöillä, joita tarvittaisiin mielenterveyteni hoitamiseen. Pienellä ajelulla kypärä päässä, ilman kännykkää ja muita sähköisiä härpättimiä, hoito onnistuu mopoillen tuottamalla vain hieman hiukkaspäästöjä ja hiilijalanjälkeä. Melusaastetta ei lasketa täällä periferiassa vielä kovin suureksi rasitteeksi muuten hiljaisella kylän raitilla.

Olin harkinnut kestopussien hankkimista jo vuosia, mutta asenteesta on ollut kiinni ja muutosvastaisuudesta. Kun ja jos on tarjolla helppo vaihtoehto napata se hevi-osaston kertakäyttöpussi, niin on käytetty sitä. Jatkossa ihmettelen, mitä jää kesaikaan enää sekaroskikseen kompostorimme alkaessa taas toimia? Metallit ja muu kierrätettävä meillä on toimitettu niille tarkoitettuun kierrätyspisteiseen iät ajat. Harmittaa roskisautokuskin puolesta, osa-aikatyöllistävät kohta hänetkin.

 

 

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  retuperällä menee hyvin. Kiitos esimerkistä.

  – Otan vihannestiskillä lähituotteet kompostoituvan mallin. Niitä kun tarvitsee ruuan tähteille – ikävä kyllä jokunen leipäpala homehtuu tai – kahvin ja teen poroja kertyy.. (varsin kalliita ovat)

  – – Meilläkin oli/on lähikaupassa jonkun muun firman kuin osuuskaupan (mitä olen suosinut avoimesti vuosikymmenet) hevi-pusseja, joita en kuitenkaan ole hankkinut – ehkä firman logon vuoksi tai mikä lienee, hygieniasyistä. Muovipussi kun vaikuttaa hygieenisemmältä (?)

  + Kangaskasseja olen ostanut torikauppiaalta useita ja eri lähtöön, sekä kaupan tiskiltä puuvillaisia yksivärisiä, että riittää.
  – Mutta, leipäpusseiksi ja roskapusseiksi tulee ostettua muovikasseja – liian runsaasti.
  – eväskasseinakin niitä menee (on minulla eväsrasioitakin, tosin vielä muovisia ovat nekin), ja sadekelillä kangaskassin sisällä suojana on muovipussi hyvä, kankainen kun kastuu ja likaantuu.

Kommentointi on suljettu.