Eläkeläinen työelämässä

Olen nauttinut työkyvyttömyyseläkettä kaksi vuotta. Kremppaa siellä täällä ja kokopäiväinen työnteko ei onnistu. Seurakunnasta soitettiin muutama päivä sitten ja kysäistiin mahdollisuuttani tehdä parin tunnin työkeikka. Kolme vuotta työstävapaassa olotilassa olleena homma hieman hirvitti. Siirryttyäni eläkkeelle olin sanonut, että voitte soittaa apuun hätätilassa. Henkilöstön vajaus toimituksissa oli tällä kertaa ilmeinen.

Huono omatunto alkoi kalvamaan, eikö nuorempaa tekijää löytyisi, jolla olisi vielä akuutimpi rahan tarve kuin minulla. Eikö paikkakunnaltamme löydy ammattikuntamme (kirkonpalvelija eli suntio) tuuraajiksi osaavia työttömiä, vai ovatko viikonloput niin etukäteen varattuja omille menoille, ettei pieni lisätienesti ja keikka kiinnosta? Lyhyt varoitusaikakin voi olla lähtemättömyyteen syynä? Tietynlaiseksi luottamuksen osoitukseksi tarjouksen luin, otin homman vastaan.

Vielä tilaa on

Vielä tilaa on

Pitkän tauon jälkeen ei töihin noin vaan mennä. Kävin jututtamassa entistä työkaveria mahdollisesti muuttuneista kuvioista. Seurakunnan toimituksissa pitää tehdä kaikki oikein, ei sooloilla. Onko tullut uusia laitteita, äänentoistoa, muita järjestelmiä, hälyyttimiä ja sen semmoisia? Miten avaimien kanssa, nekin kuitataan nimen kanssa. Piipittävät, olen avaimen kanssa seurannassa, kulunvalvonnassa. Yhteistyö papin, kanttorin, kukkaliikkeen ja tilaisuuteen osallistujien kanssa on pelattava. Tosin Hän, toimituksemme kohde ei valita, sen tiedän!

Kahtena päivänä meni yhteensä monta tuntia opetellessa ja tutustuessa uusiutuneisiin asioihin entisessä työympäristössä ja palauttaessa vanhaa mieleen.

Sateisena lauantai-aamuna musta puku pölyjä olkapäiltä pyyhkäisten esille, valkoinen paita, musta kravatti, vanha nimilappu rintapieleen ja nappaskengät jalkaan. Eläkeläinen valmiina palvelukseen, olin tärkeä!

 

 

Kommentit

  • Veikko Kastinen

    Ari, uskoisin että eläkeläisellekin tekee hyvää opetella vaikka vanhoja uusia asioita.
    Itsekin olen kokenut ihan pikkulapsen kaltaista riemua, minähän opin ja osaan. Sinä varmaan tiedät omakotitalon tekniset ja muut kunnostustyöt. Minä niitä olen opetellut ja toteuttanut (pitkän kerrostalo asumisen taidoilla).

  • Ari Niemeläinen

    Kiitos Veikko kommentista! Kuin pikku poika minäkin puran, maalaan ja kokoan Pappa Tunturia ja 30 vuotta vanhaa perämoottoriani. Vanhalta ajalta, entisen yritykseni jäänteinä ulkorakennuksen nurkat ja pöydät tursuavat kunnostettavia elektroniikan ihmeitä, putkiradioita, kelamankkoja jne. Ne pitävät pikkuhiljaa rapistuvassa ukossa jonkinlaista aktiivisuutta yllä. Sääliksi käyvät nykynuoret työttömyydessään ja uusavuttomuudessaan, mutta ei heille tahdo kelvata pienipalkkaiset ja sitovat suntionkaan hommat. Herroja ja sisätyöläisiä me olemme heistä kouluttaneet ja kasvattaneet.

Kommentointi on suljettu.