Etäjoulu

Muistelen aikaa vuosia taaksepäin, jolloin kaipasin joulua jolloin ei olisi kiirettä ja työ kokoaikaa läsnä. Tänä jouluna jopa kaipaan aikoja kiireen keskellä, vuosia jolloin sain tehdä joulua toisille ja tiesin monen odottavan jouluaaton hartautta siunauskappelissa, seurakuntatalolla ja Vanhassa kirkossa, kynttilähetkeä sankarihaudoilla, vielä yökirkkoa puolen yön maissa. Jouluaamun kirkko oli viimeisinä työvuosinani lähes tyhjä, toisin kuin kolmekymmentä vuotta aiemmin aloittaessani suntion tehtävissä, jolloin oli kaksikin joulukirkkoa peräkkäin aamulla seitsemältä ja yhdeksältä.

Tänä jouluna on minulla onneksi netti. Virtuaalisesti pääsen kirkkooni kaikessa rauhassa, kiireettömänä, mutta ei tämä sittenkään ole sama kuin silloin ennen, on etäjoulu. En valita, monella kanssaihmisellä on asiat paljon huonommin, ei netistä tietoakaan ja kirkon ovet ovat lukossa. Entä he jotka ovat sairaalassa, tehohoidossa, ehkä koronan kynsissä? Heille toivon erityisesti siunausta tähän jouluun.

Suku, läheiset viettävät jouluaan kotonaan kukin omassa piirikunnassaan. Tapaninpäivänä taidamme tavata jälkikasvumme kanssa tyttären pihamaalla jos Luoja suo, maskit naamalla. On jotakin sekin, kun toista vuotta on pojan perheen viime tapaamisestakin.

Millainen on hyvä joulu? Kassu Halonen kiteyttää laulussaan Sydämeeni joulun teen upeasti joulun tunnun. Jopa laulussa mainitun lumihunnun olemme saaneet juuri ja juuri peittämään maan näin joulupäivän aamuksi tänne Nokiallekin. Rauha ja hiljaisuus on uskomaton, parkkipaikat ammottavat tyhjyyttään, hiirenhiljainen on talommekin. Minne lie naapurit hävinneet joulun viettoon? Tähdet eivät öistä avaruutta pue loistollaan, kun taivas on pilvessä ja vähän väliä hipsii räntää ja lumihiutaleita taivaalta.

Joulun alkuperäinen sanoma on ollut sama sodista ja koronasta huolimatta parituhatta vuotta. Syntyykö Jeesus-lapsi taas tänä korona-jouluna uudelleen sydämiimme? Monesti hän on varmaan seimen heiniin ja lahjoihin hukkunut kiireemme ja tohinan keskellä. Olisiko tänä jouluna aikaa miettiä joulun sanomaa ja tarkoitusta edes pieni hetki, kun tätä aikaa on monella nyt ihan liiankin kanssa?

Hyvää ja kiireetöntä joulua toivoo ariukki!