Haaveilua ja näkökulmia

On erilaisia näkökulmia jokaiselle asialle ja esineellekin, otetaanpa esimerkiksi vaikka rintamamiestalo, esine kai sekin? Sekin voidaan nähdä monesta eri vinkkelistä, joko sisältä tai ulkoa, jopa avaruudesta käsin tuolta korkeuksista, katsopa vaikka Googlemapsista vai mikä se on?

Näkijänä voi olla talon omistaja, siinä asuja tai jokin satunnainen ohikulkija, miksei mahdollinen ostajakin, jos talo olisi myytävänä. Talo voi erityisesti alkaa jotakuta kiinnostamaan, kun ohikulkija huomaa taloa asustavan jonkun vanhan kääkän, joka kohta ”hautaan kaatuu”, jonka olisi parempi asua senioritalossa tai vanhainkodissa.

Vanhalla omakotialueella, erään keltaisen rintamamiestalon ohi astelee nuori pari lastenvaunuja työnnellen, vilkuilevat vehreää, ruusupensaiden ja katajien koristamaa pihaa. Miespuolisko ajattelee, olisipa tuollaisella pihalla hyvä pojan leikkiä ja pelata, toista kun tuolla kaupungin kerrostalon vuokraluukun asfalttipihalla. Onkohan tuossa ulkorakennuksessa saunakin? Ainakin siinä on jonkinlainen verstas tuon leveän oven takana, olen nähnyt siinä edessä asukkaan joskus rassailevan vanhaa moottoripyörää, ovesta on näkynyt Pappa Tunturin perä ja tuntuu papparainen kuuntelevan joitakin vanhoja levyjäkin ajankulukseen. Hänellä lienee jonkinmoinen levysoitin pajan hyllyssä, viime vuosituhannelta varmaan sekin kuin ukko ja pyörätkin. Prätkä on tosi vanha, mieli tekis nähdä minkä merkkinen, varmasti ukon ikäinen.

Nuori äiti miettii pihaa ja sen mahdollisuuksia. On hiekkalaatikkokin. Ison vaahteran alle voisi ulkokalusteet viritellä ja grillauspaikan ja miksei riippumaton tuonne koivujen väliin. Marjapensaitakin on, mutta kovin vanhoilta näyttävät ja nurmikot ovat lähes hoitamatta, kai pörriäisiä syöttävät ja elättävät, niinkuin telkkarissa kehotetaan. Monien mahdollisuuksien piha, kyllä tuosta laittamalla hienon saisi.

Iskä vaunun kahvoissa miettii mahdollista ikkuna- ja pintaremonttia tulevina vuosina ja missä kunnossa mahtavat sisätilat olla? Katot näyttävät uusitun vastikään ja melko hyvässä maalissakin talo on.

Palvelut tässä olisivat lähellä ja ei pitkä matka töihinkään, tämä yhdessä todetaan. Olisipa tuo talo myynnissä ja vielä kohtuu hintaan.

Talon iäkäs omistaja hilaa orapihlaja-aidalle portaita ja pensaan leikkuuvälineitä. Liian kuuma taitaa olla, jaksankohan? Jokohan tämä on viimeinen kerta tätä laatua, monestiko tätäkin olen jo miettinyt, antaisko jollekin urakaksi? Leikkuri painaa turhan paljon ja pumpun päälle ottaa sitä roikottaa. Liian korkeaksi ja leveäksi on aita päässyt kasvamaan. Vaimo sanoo, pitää sitä näkösuojaa olla. Piikit repivät käsivarret verille ja verentulo ei tahdo heretä lääkityksen takia.

Iltapäivällä, tirsojen jälkeen isäntä ottaa Ifan tallista ja käy ajamassa pienen lenkin. Kokeilee säätää tyhjäkäynnin kohdalleen, tahtoo kuumana sammua. Ihmekö jos pyörävanhuksessa on pieniä vikoja ja säätämistä, pari vuotta nuorempi isäntää ja hänellekin on vaihettu osaa monta kertaa ja moottoria entrattu viimeksi viime talvena, museotavaraa tämä motskari ja mies.

Ostais joku tuon Pappa Tunturin ja onhan tuolla kopissa paljon muutakin, vaimon mielestä turhaa, niin kai? Levysoitinta, levyjä ja Ifaa en myy enkä anna pois, otan mukaan vaikka vanhainkotiin.

Nuoripari – ihan kuin me silloin joskus 40 vuotta sitten, unelmilla on tapana toteutua, kannattaa haaveillakin!