Häiriötön mökkilomako?

Mitä on mökkirauha? Kuka sellaisesta saa nauttia tai onko jollain sellainen, varsinkin jos olet hommannut tai perinyt kesäpaikkasi jostakin Etelä-Suomen tai suosituimpien mökkikuntien täyteen ahdetuilta rantapaikoilta? Ehkä asustat vuorollasi jotakin kolhoosia tai vaikkapa perikunnan mökkiä? Saatko vähän väliä niitä ns kutsumattomia mökkivieraita tai muuten ei-toivottuja?

Aamusta anivarhain alkaen joku ajaa nurmikoita ruohonleikkuri papattaen. Puun pilkoominen ja sahaus kantautuu korviin aamukuudelta. Tätä metelöintiä jatkuu päivästä, jopa vuodesta toiseen herkeämättä. Vasarat paukkuvat ja jossakin radio pauhaa heti silmät avattua ja telkkarin äänikin kantaa aamu-TV:stä helteellä naapurimökin avoimesta ikkunasta makuuaittasi nurkkaan, ovet paukkuvat ja lapsetkin heräilleet viereisellä vuokramökillä itikoitten häiritseminä pitämään meteliä pihalle ennen aamukahviasi. Tämäkö on supi suomalaista oikeaa kesälomaa ja vielä omalla mökillä, käykö kateeksi?

Minulla on huippu hyvät naapurit sekä kotona että mökillä. Toivottavasti en ole se ikävä mökkinaapurikaan, joka aikaisin heräämällä neljän-viiden aikoihin herättelen touhuamisellani lähinaapureitani. Toki lähden usein heti silmät auki saatuani ja puolikkaan banaanin haukattuani aamu-uistelulle, ruokakalan etsintään pienellä perämoottorillani, onneksi siinä on pieni äänikin, ainakin minun mielestäni. Lähimmän naapurimökin kulmaan on matkaa muutama kymmen metri ja sen asukas on kyllä niin hiljainen olossaan ja elossaan, että hänen paikalla olemistaan ei huomaa kun järvelle lähtiessä tai palatessa, jos hänen autonsa sattuu olemaan pihalla parkissa, edes oven pauketta ei koskaan kuulu, toisin kuin minun kulkiessa päivällä ovet ryskyen. Radiota enkä muutakaan soittopeliä soita ulkona, sama on muidenkin naapureitteni laita.

Liikenne, jopa ne paljon parjatut vesiskootterit ja ökyveneet painelevat mökkimme kohdalla keskellä selkää, jos niitä muutaman viikossa näkeekään. Luoja on heittänyt kunnon luodon ja kivikon mökkimme edustalle ja se on pakko kiertää selän kautta kaukaa, ellei halua ajaa ihan jonkin mökkiläisen laiturin nokan yli. Toki tarkkana pitää olla itsekin tuuppareineen järvelle lähtiessä, varsinkin tuulisessa kelissä ja veden ollessa korkealla, ettei itse joudu paattinsa kanssa pohjakosketuksiin. Sekin on tehty ja useasti ovat uistimet kiviin tarttuneet liian tarkasti luodon kuvetta ajellessa, mutta kuten tiedät, ne parhaat kalapaikat ovat juuri luodon kupeessa.

Puhutaan mökkimopoista ja mönkkäreistä, miksei moottorikelkoistakin. Kaikkia näitä varmasti mökkiteillä pörisee, laillisia ja laittomia. Joku harrastaa ampumistakin, kuka minkinlaisella aseella. Itse ihmettelin muutama päivä sitten laukauksia anivarhain aamulla. Ne tulivat tuulen myötä parin kilometrin päästä todennäköisesti mansikkapelloilta, joita Suonenjoella riittää ja rastaiden karkottamiseen on käytettävä kaikki mahdolliset konstit. Järven rannalla pienikin ääni kantautuu joskus yllättävän kauas. Tuttua lienee kuunnella joskus Aapelin ja Selman verkonlaskua ja kipakkaakin ohjeistusta soutajalle. Tuntematonta ei ole huutelu veneessä pienen tuupparin parkuessa lasikuitukiulun perässä, kaikki muut seutukunnalla kuulevat sanottavan paitsi se, jolle se on tarkoitettu.

Pidetään mielessä vaikka sitten mökkiä vuokrattaessa tai omalla ollessamme naapureidenkin viihtyvyys. Peukaloisen lauluun ei kukaan hermostu, vaikka se raikuu joskus aamusta iltamyöhään lähipuista, joutsenten mekkalointi rannassa tai lokkien elämöinti kalanperkuupaikalla saattavat hieman ärsyttää vaikka päivätirsoille ruvetessa. Turha ihmisten aiheuttama meteli on se ikävin naapurisopua häiritsevä juttu. Juttelu naapurin kanssa auttaa näissäkin asioissa hienosti. Ainakaan näin korona-aikaan ei kannata odottaa tai tarjota kahveja tai muitakaan virvokkeita naapurin piipahtaessa tai itse naapurissa piipahtaessa. Jos tiedossa on melua aiheuttavaa tekemistä voi siitäkin neuvotella etukäteen ja sopia naapureiden kanssa, vaikkapa sitten HHB-bändin seuraavista harjoituksista mökillä, jahka tämä ikävä soitto- ja laulukaranteeni saadaan päättymään.

Hyvää, mahdollisimman häiriötöntä lomakesää kaikille mökkiläisille ja rannoilla muutenkin aikaansa viettäville toivoo ariukki!