Helkatin halpatuonti

Köyhän ei kannata ostaa halpaa, sanonta on monelle tuttu.

Vuosikymmeniä sitten ansaitsin leipäni yrittäjänä erilaisia kodinkoneita korjaamalla ja huoltamalla. Tiesin tarkkaan useimpien laitteiden hinta/ laatusuhteen. Korjaaminen onnistui ja varaosia löytyi omasta hyllystä, tilaten valmistajalta tai maahantuojalta. Tuote tehtiin kestämään vähintäin 10 vuotta.

Kestää ikuisesti ja vielä korjattavissakin, tämä ennen Upo pesukarhua

Toisin on tänä päivänä, kolme vuotta on jo saavutus nyky rilluttimille. Huoltoja ja korjaajia saa etsiä hyvinkin kaukaa. Varaosia ei löydy, takuuaikana rikkoutunut vempain menee suoraan vaihtoon. Laitteiden hintataso on tullut halpatuotannon ja -tuonnin takia alas ja samalla laatu on kärsinyt rajusti. Onneksi hakeuduin alalta pois oikeissa ajoin.

Kaukoidässä valmistettu mopo tai jokin sähköinen vempele toimii tuskin kunnolla enää parin vuoden päästä. Varaosia on turha kysellä, osta uusi peli tilalle. 60–70-luvulla kun ostit Tunturi, Solifer tai vaikkapa Helkama-merkkisen mopon, sen sai korjattua ja sehän toimi pienin korjauksin vuosikymmenet. Toimii edelleen, kuten minun Pappa Tunturini ja varaosien saanti ei takkua vieläkään.

Huusholliimme hommattiin 70-luvulla ensimmäinen päältä täytettävä Upo Pesukarhu pyykinpesukone. Se jäi hieman helmasta ruostuneena parikymmenen vuoden päästä kesämökin varaston nurkkaan uuden tieltä. Uudelleen käyttöönotettaessa saattaisi toimia vieläkin. Nykyinen ei toiminut alunperinkään ja nelisen vuotta kestivät sen kanssa hermot. Pari kertaa yritin konetta entrata ja hetken se taas pelitti ja kohta pestiin villapyykkiä 90-asteessa ja lakanat menivät kylmällä vedellä. Merkkivalojen kanssa oltiin joko diskossa ja usein ilman minkäänlaisia valoja. Laite oli ilmiömäinen keräämään kaiken pyykin sen ainokaisen pussilakanan sisään, yritäppä itse samaa 6 kg-rummussa! Tiistaina tulee seuraava pesukonekandidaatti kylppäriin.

Eihän Upo Pesukarhu tehnyt pyykistä valmista kuivaa päälle laitettavaksi ja söi se sähköä ja vettäkin jonkin verran, mutta kokonaistaloudellista sen käyttö oli. Mikä tärkeintä, sen pystyi korjaamaan! Pappa Tunturiin tehdään edelleen jopa uusia varaosia, vieläpä ihan kohtuu hintaisia.

Vuosimalli-82, toimii ja toimii vielä v. 2028 ja jälkeenkin

Monen suomalaisen kesämökin vajan nurkat tursuavat hajonneita korkeintaan muutaman vuoden toimineita halpatuonti trimmereitä, mopoja, moottorisahoja, ruohonleikkureita, pesukoneita, radiolaitteita ja kaikkea mahdollista mitä halvalla sain ja ostin, kuin Sulo Vileeni aikanaan Tankki täyteen TV-ohjelmassa.

 

 

Meikäläistenkin pitäisi tietää, että halpa ja hyvä on kaksi eri tuotetta. Ei siihenkään ole aina tänä päivänä luottamista, että isollakaan rahalla saisi laatua. Liian lyhyet sarjat ja alati vaihtuvat mallit, olipa kyseessä sitten mopo tai pesukone. Useat laitteet sairastavat lastentauteja ja niihinkään ei enää tahdo löytyä kunnon huoltoja ja korjaajia, ainakaan täällä periferiassa. Paluuta entiseen tuskin enää on. Kertakäyttökulttuuri on tosiasia niin laitteissa kuin ihmissuhteissakin.