Hometalo?

Soittelin bändikäverilleni Savon piäkaupunkiin muutama päivä sitten. Hän tekee töikseen lääkärin hommia ja kysäisin ohimennen ihan muista asioista keskusteltuamme, että voisiko hän päätellä laboratoriotulosteni perusteella jotakin pitkittyneestä ”sairaudestani”. Köhää, nuhaa, koko kropassa sairalloista oloa viluntunteineen kuukausitolkulla ja muunmuassa hajuaistin häviäminenkin pikkuhiljaa, toki viimeinen oire vielä pidemmältä ajalta. Teepä velihyvä puhelindiagnoosi.

Labra-arvot ovat suht` kohdillaan ikäiselleni ja kuntoiselleni äijänkäppyrälle, tulehdustakaan ei tunnu olevan, tulkitsi valemuusikkoystäväni luettelemiani arvoja. Käski odottamaan ”oikean lääkärin” vastaanottoa, joka on tulevana perjantaina ja mahdollisia lisätutkimuksia. Toki ystäväni kysäisi vielä kuin ohimennen, että voisiko syynä olla vaikkapa home? Viitaten 60-luvulta alkaneeseen ystävyyteemme ja ko. potilaan tuntemukseensa totesi, että älä sitten ylläty, jos saat ”terveen paperit”. Kehotti lopuksi, että psykiatrit kierrä kaukaa, ettei jää ensikesän keikkamme heittämättä. Mitä lie tarkoittanut, puhui pakkohoidosta?

On tämä home-asia käynyt mielessä itsellänikin. Olen kuitenkin ohittanut sen pohdinnan turhanpäiväisenä. Mariskoot kouluilla ja muissa julkisissa rakennuksissa joutavia ja purkakoot tyytymättömyyttään työyhteisössään vaikka sitten rakennuksiin.

Minun talossaniko hometta? Rintamamiestalo vuodelta 1955, jonka itse remontoin 80-luvulla. Ammattimiehet tekivät kylppärit, saunat ja muut kriittiset kohteet. Voiko rossipohjan omaava talo vedenpitävine kattoineen elättää hometta rungossaan? Puu-uunit alakerrassa, joita talvisin lämmitetään ja veto käy vanhoihin luihin vähän sieltä ja täältä, miten täällä homekaan viihtyisi? Yläkerran kattoon ja seiniin asennettiin kosteussulkumuovi 80-luvun säännösten mukaan huoneita ja saunatiloja toiseen kerrokseen rakennettaessa. En ole purkanut alakerran keittiön ja makkarin lastulevyllä pinnoittuja seiniä, onko sinnekin jossakin vaiheessa pantu lisäeriste muovin kanssa, mene ja tiedä. Lapset ja vaimo eivät ole ymmärtääkseni ainakaan isommin oireilleet kodissamme, vai olenko heidänkin sairastelunsa ohittanut olankohautuksilla?

Tämän aamun lehdessä oli kuva homekoirasta. Mitä jos sellaisen kutsuisi isäntineen nuuskimaan mökkimme – löytyisikö hometta? Paljonko maksaisi kyseisen nuuskun vierailu ja olisiko haistelun tulos luotettava? Entä sitten jos hometta löytyisi, mistä rahat remonttiin ja onko syy oireiluuni juuri tuo mystinen mahdollisesti löytyvä kasvusto, home tai sieni. Entäs sitten remonteissa käytettyjen liimojen, maalien, lakkojen ja muiden mahdollisten materiaalien vaikutus? Onhan sitä radoniakin maaperässä ja mitä vielä muuta, mikä on näiden kaikkien vaikutus terveyteen vai pitäisikö sanoa sairauteen?

Parempi kun ei alkaisi arvuutella ollenkaan mitä ja mistä. Räkä lähtee rykimällä, jos ei haista ja maista, jotain sentään vielä näkee ja kuulee, joskin siitä on tullut vanhemmiten hyvin valikoiva. Olisiko sittenkin astma, sehän on kaikilla hiihtäjilläkin, ainakin norskeilla?

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Mukavaa pohdiskelua ja arvuuttelua näin lepopäivänä.

  kaikenlaisia lenssuja on kulukemassa

  tuon lääkärivitsin tapaan, kannattaa käydä oikealla lääkärillä – tai lievin oirein odottaa tuota mainitsemaasi tapaamista. Kunnon flunssa tai lenssu menee lääkkeillä ohi viikossa ja niitä ilman se kuulemma kestää seitsemän päivää? eräänlainen juttu tuokin.

  parempaa vointia

 • plokkariukki

  Kiitos Eino kommentista, odotan tuomiota siltä oikealta lääkäriltä, kunhan ei vaan lähettäisi sinne psykiatrille.

Kommentointi on suljettu.