Joulurauha, mikä se on?

Vanhan Kirkon alttari ennen v.1972 remonttia. Kuva teoksesta Pieksämäen seudun historia II

”Jeesus-veljeni” riippuu ristillään Pieksämäen Vanhassa Kirkossa. Godenhjelmin maalaaman Kuopion tuomiokirkon alttaritaulun kopion (maal. Westling) Maria-äidin kasvot ja tapettu poikansa surijoineen ristin juurella tulivat ennen jouluaikaan konsanaan tutummaksi kuin oma vaimo ja lapset kotona.

Nyt ”emeritius-suntiona” (sallinette tämän ilmaisun ilman akateemista koulutustani tai entistä korkeaa asemaani) astelin rauhallisin mielin 2-tenorien rivissä temppeliini mieskuoron joulukonserttiin. Vaimo istui muun väen joukossa kirkon penkissä kuunnellen laulantaamme.

Jouluaaton hartauteen menen rauhoittunein mielin, enää ei tarvitse huolehtia lumitöistä, hiekotuksista, kynttilöiden sytyttämisistä sankarihaudoille, alttarikukista, onko kirkko edellisen tilaisuuden jäljiltä siistissä kunnossa, äänentoiston tasot kohdillaan ja kuusenjalassa tarpeeksi vettä.

Joulurauha-sanan merkityksen olin jo unohtanut noiden työvuosikymmenien aikana. Joululahjojen perässä juokseminen ja shoppailu vasta avatuissa kaupunkimme uusissa tavarataloissa ei kiinnosta joulun alla pätkääkään, haluan laskeutua joulun rauhaan, tuleeko sitä nyt liikaakin? Olemme vaimon kanssa pitkästä aikaa joulunpyhät kahden, jälkikasvun kokonaisuudessaan viettäessä jouluaan muualla. Rauhaa vain rauhaa kellot ne soi, lauloin kuoron mukana kirkon kuorissa. Toivon mahdollisimman monen löytävän joulurauhan sieluunsa kaiken tohinan ja markkinan keskellä.

Marisen helposti nykyajan tekniikan ja härpäkkeiden tuovan vain ongelmia ja rauhattomuutta. Tänä jouluna kuitenkin kaukana olevien pienten kuin isompienkin muutama puhelu ja skype-yhteys saavat mummin ja ukin joulumielen taatusti ihan toisiin sfääreihin – joulurauhan lisäksi.

 

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiitos, hyvin pohdittu! ja Joulurauhaa itse kullekin säädylle!

  Tarkoitat ja tavoittelet joulunajan henkistä mielenrauhaa – levollisuutta – oikein hyvä.

  Kaikkihan tietävät tuon muodollisen joulurauhan, mistä Wikipediaan on eri lähteistä poimittu: Joulurauha on vanhaan pohjoismaiseen lainsäädäntöön kuulunut määräys 20 päivää kestäneestä ajanjaksosta joulun aikana. Keskiajalla Ruotsissa joulurauha oli k u n i n k a a n r a u h a , jonka kautta hallitsija käytti tuomiovaltaansa sukuyhteisöjen yli. Muita vastaavia lakeja olivat esimerkiksi k ä r ä j ä r a u h a ja n a i s r a u h a.
  Suomessa joulurauha oli lakien mukaan voimassa 20 vuorokautta alkaen jouluaatosta ja päättyen nuutinpäivänä (13.1.)

 • plokkariukki

  Kiitos Eino toivotuksista ja kommentistasi kaikkineen. Vielä kun tuon viina-perkeleen saisi vedettyä pois joulunvietosta, kuinka monta perhettä lisää löytyisikään turvallisen ja oikean joulun viettoon.

Kommentointi on suljettu.