Kaikki muuttuu, Kuopion koululaitoskin

Tänään on ajeltava Kuopioon, entiseen kotikaupunkiini. 35 vuotta on vierähtänyt muuttokuorman ajamisesta Särkiniemestä Pieksämäelle. Torin kulmille olisi osauduttava asioille. Melkein pelottaa, löytyykö parkkipaikkaa, taitaa olla torilla markkinatkin.

Tuskin torilla enää sen aikaisiin tuttuihini törmään, tuntisinkokaan? Työpaikalta oli suora näköyhteys Vuorikadun yli Savon sanomien taloon vastapäisestä Kouluviraston Oppimateriaalikeskuksesta, toimin koululaitoksen av- välinehuoltajana. Kopos-Lassi, Mölymäen veijareiden kirjoittaja oli silloin OM-keskuksen johtaja ja Malinin Pertti koko viraston pomo. Myöhemmin vein kamani Maljapuron koululle silloisen Musiikkilukion tiloihin. Oli se koulu sekin, ei taida enää olla koulukäytössä? Metallipintaisia sähköjohtoja kun minun AV-välinehuollossani hipaisi sai sätkyt. Musiikki soi ja tytöt tanssivat jumppasalissa, se oli vastapäisen oven takana käytävän toisella puolella.

Kuvanauhurit tulivat ryminällä koulukäyttöön, Sonyn Beta-järjestelmän koneet pyörivät luokissa ja niihin tehtiin ja kopioitiin työpaikalla nauhoja. Kuka enää muistaakaan näitä laitteita, myöhemmin VHS-nauhurit ottivat valta-aseman. Tandbergin kelanauhureilla kuunneltiin kielitunneilla kielinauhoja. Ensimmäiset PC-tietokoneet ilmestyivät kouluille, olikohan Männistö edelläkävijä tällä saralla. Kielistudioita oli useimmilla kouluilla ja ne työllistivät minua kovasti.

Saarijärven ja Jynkän koulut olivat uusia, niissä oli hienot laitteistot, kaikki viimeisen päälle sisäpuhelimia myöten. Nyt Jynkkä jo purettu ja Saarijärvikin, nykyisin kai Pohjantien koulu, alkaa kuulemma vedellä viimeisiään. Jynkän koulusta jäi mieleen se väärinpäin pihalle juntattu mänty. Lyseo ja Klassikka taitavat olla vieläkin käytössä, osattiinko ennen vanhaan rakentaa paremmin?

Erikoisinpia kouluja siihen aikaan oli Jynkässä alaluokkalaisille kunnostettu Navettakoulu. Navetan hajua ei oltu saatu kokonaan luokista pois, nykyään sellaista tuoksua sanottaisiin kai sisäilmaongelmaksi. Pitääpä vilkaista, vieläkö entinen Navettakoulu on pystyssä siinä moottoritien varressa.

Muistan opettajille tarkoitetut opintopäivät, jonne minutkin oli kutsuttu opastamaan av-laitteiden käyttöä ja huoltoa. Naisopettajat olivat taatusti kiinnostuneempia enemmän sukan neulomisesta ja miehet KUPSin, Kopareiden ja Elon menestyksestä kuin uuden lampun vaihtamisesta piirtoheittimeen.

Näitä muistellen suuntaan Fordin nokan kohta kohti Kuopiota. Eniten Kuopiossa ajellessa pelottaa, että mikä katu on nyt muuttunut kävelykaduksi ja minkä pätkän suunta päin vastaiseksi sitten viime reissun, minne saan kotteroni sullottua parkkiin. Täällä Pieksämäellä ei Lappu-Liisojakaan ole ja siellä isossa kaapungissa tuntuvat oikein kyttäävän meitä mualaisia. Kai se Viipurinrinkeli on torilta ostettava. Tavataanko markkinoilla Kuopion torilla?