Kattotalkootko?

Ennen vanhaan, kun taloon tarvittiin halpaa ja hyvää työvoimaa, järjestettiin talkoot. Maajussit järjestivät perunannostotalkoita, heinäntekoa, puintia yms. talkoot pystyyn. Joskus lopuksi jopa tanssittiin.

Muistan kotonani kellarin valu- ja muuraustalkoot. Oli suht` päteviä muurareita ja kirvesmiehiä kuin joka sortin remonttiukkojakin. Talon vuotava vesikatto sai uuden huovan talkoilla, vaikka ihan helppo homma se ei ollutkaan. Kotitaloni harjakulma on ehdottomasti kylän jyrkin. Vastapalveluksi tarjottiin omaa työpanosta naapurille tai yleensä apua tarvitsevalle. Talkoopäivän kahvit ja ruuat tulivat talkootalosta. Meillä ei silloin viinoja eikä kaljoja tarjottu. Joissakin talkoissa tuntuu a-tarjoilu nykyään olevan ehto, jotta edes joku talkoolainen ilmestyisi paikalle.

Talkoot ovat tänä päivänä, jos ei nyt ihan laitonta puuhaa, niin ymmärtääkseni niin monen mutkan takana järjestää, että ovat käytännössä loppuneet, lukuunottamatta joitakin urheiluseuroja ja kyläyhdistyksia ja sen semmoisia. Pitää olla vakuutuksia, ilmoituksia verottajalle ja kaikenlaista lanketin täyttöä, joista tämmöinen vähän yksinkertainen eläkeläinen ei lainhengen puitteissa selviä ilman juristin apua.

 

Talkootyömaa aamuauringossa

Talkootyömaa aamuauringossa

 

Mistäkö talkoo-asia pulpahti mieleen? Viikko sitten kerroin ikuisuusprojekteista, joita minulla on ihan omiksi tarpeiksi ja yksi on ulkorakennuksen eli harrastetilani kattoremontti. Joku sanoisi, että anna ammattilaisten tehtäväksi. Niin tekisin jos olisi euroja tarpeeksi. Viime kesänä parilta tutulta tekijältä kysäisin tarjousta kyseisestä hommasta, mutta ei ole urakoitsijoita näkynyt edes vilkaisemassa hommaa ja nykyisen rahatilanteen takia voi olla parempi niin.

Katolle pääsin jo uusilla tikkailla. Putsasin lappeet ja tutkin alustan vauriot. Nyt on lonkat ja selkä niin kipeänä, että tauko hommista on pakollinen. Ei ole korkea, jyrkkä eikä kovin paljoa neliöitäkään kyseisessä katossa. Reilut 30 vuotta sitten pistin samalle katolle huovan päivässä. Nyt on varattava omana hommana koko kesä, jos tulee valmiiksi sittenkään. Puolen tunnin kykkimisestä loppupäivä menee potiessa.

 

Peltiä vai huopaa, siinä pulma?

Peltiä vai huopaa, siinä pulma?

 

Talkoot olisi yksi vaihtoehto, mutta kuten aiemmin mainitsin, miten tällainen könkkäukko vastapalvelun tarjoaa? Sen laillisuudenkin kanssa on sitten niin ja näin? Tulisiko avuksi ketään, kaljaa ainakaan ei olisi tarjolla?

Peltiä vaiko huopaa, siinäkin pulma?