Kauniit, rohkeat ja viisaat

Uutisten ja ajankohtaisohjelmien katsominen alkaa tympimään minua oikein tosissaan. Loppuunpoltetun päämisisterimme naama ja kaikkien niiden kauniiden, rohkeiden ja tosi viisaiden, pääasiassa naispoliitikoiden viimeisen päälle meikatut pärstät maireine hymyineen ja kahden muun tärkeän SS-miehen naamat tökkivät oikeesti. Ei siksi, että he puhuvat tyhmiä tai asiattomuuksia, ei ollenkaan. Sitähän se ei voi olla, koska me älyttömän viisaat äänestäjät olemme heidät päättäjiksi äänestäneet. Puheet pelkästään ankeuksien ja säästöjen lisäämisestä ja lisääntymisestä päivästä toiseen alkavat kertakaikkiaan ahdistaa.

Osaisinpa olla katsomatta telkkaria, pläräämättä nettiä ja lukematta Savon Sanomia uutisten, plogien, yleisönosastokirjoituksien ja kaiken politikoinnin osalta. Jättäisin käymättä huoltoaseman baarissa kahvilla ja toriparlamentissa kuulemassa ainaista valitusta hallituksen ja poliitikoiden tyhmyydestä. Olisiko elämäni sitten helpompaa, eivätkö vanteet rinnan ja pään ympärillä kiristäisi enää niin paljoa? Jos kaiken edellä mainitun jättäisin katsomatta, kuulematta, lukematta ja osallistumatta, en taitaisi tietää koko valtakuntaa ja jopa mualimoo vaivaavista raha- ja pakolaisongelmista yhtään mitään, koska…

Pienehköt eläkerahat riittävät perustarpeisiin kohtuullisesti, jos eivät ihan mahdottomia niitä leikkaa. Halpoja harrastuksiakin olen pystynyt toteuttamaan mielin määrin, liikaakin sanoo joskus vaimo. Jos, kuten tässä kuussa, ylimääräisiä hankintoja tipahtaa ylen määrin eteen, niinkuin auton talvirenkaat ja silmälasit, on pakko mennä tilillä luoton puolelle. Nämäkin menot olisivat olleet ennakoitavissa hieman tarkemmin asioita etukäteen mietittäessä. Jatkossa oltava tarkempana, kun velka on veli otettaessa, … jne, tuntenet vanhan sanonnan? Jos teiden ylläpitoon ei kohta julkisella puolella ole varaa, niin jätetään turhat ajelut vähemmälle, säästyy bensaakin. Lähdetään kalaan lähijärvelle, eikä sinne kymmenien ja satojen kilometrien päähän turhanpäiten. Jos toisen lonkan proteesileikkaus siirtyy lähisairaalasta jonnekin kauemmas tai peräti soten takia menee kokonaan itseni hoidettavaksi, omin varoin, niin kai siihenkin keinot keksitään, kuinka toimitaan. Pannaan uudet innovaatiot mietinnän alle, mennäänkö könkkäämällä vai turvaudutaanko kuperkeikoilla etenemiseen? Eiköhän netin keskustelupalstoilta löydy viisaita ohjeita kaikkien sairauksien ja luulotaudinkin hoitoon, siinä mitään (vale)lääkäriä tarvita. Eikö elämäni olekin ihan mallillaan?

Palatakseni otsakkeen laatusanoihin, onko ne adjektiiveja, on muutamia poliitikkoja, joihin  kaunis/kauniit-laatusanoja ei pysty oikein yhdistämään stylistien ja meikkaajien hyvistä yrityksistä huolimatta, kauneus on kuitenkin aina katsojan silmissä. Minusta nämä, anteeksi, vähemmän kauniit ja rohkeat poliitikot kuulostavat kaikkein uskottavimmilta. Tullee nyt mieleen ainakin yksi hallituspuolueen Harry, pelimies ja toisena oppositiosta yksi Eero, se iso.  Kyseessä omalla kohdallani on varmasti asenne, että kaunis nainen ja huoliteltu ja sivistyneesti puhuva mies eivät voi olla viisaita ja sinne suuntaan. Ennenvanhaan ainakin (työ)miehet ajattelivat usein näin ja taustastani johtuen minuun on istutettu tämä ajattelumalli hyvin syvälle.

Tänään iltapäivälle on varattu lääkärin vastaanottoaika lonkan tilan arvioimiseksi. Liekö sitten viimeinen kerta osaltani oman pikkukaupunkimme terveyskeskukseen, viekö sote minut jatkossa jonnekin muualle arvuutettavaksi? Voihan olla, että kohta diagnoosi tehdään netin kautta ja robotti hoitaa nivelen vaihdon kotikäynnillä.

Ei menetetä toivoa ja katsokoon ken tahtoo näitä kauniita, rohkeita ja viisaita poliitikkoja vaikka telkkarista, itse aion vähentää uutisten suurkulutusta, säästyy siinä sekin pieni sähkö, minkä vanha telkkuni verkosta repii; ähäkutti Savon Voima, säästöä se on pienikin säästö!