Rantakala

Aamulla heräsin mökillä kuuden maissa. Edellisen illan uistelut olivat menneet enempi hupihommiksi, ei tärpin tärppiä. Ajattelin saavani syömäkalan eli rantakalan ainekset järvestä, hauki tai kuha, mutta katin kontit. Jollei muikkuverkot, jotka illalla sitten vaivoin virittelin ensi kertaa tänä kesänä järveen olisi tuoneet saalista, olisi ateria ollut sitä halvinta jauhomakkaraa ja muutama pala näkkileipää, niitä kaapista löytyi ja voita. Samoin siellä oli jämä viikko sitten avatusta jogurtti-purkista. Olisihan pensaassa sinne jääneitä mustaviinimarjoja ja miniomppupuussa jokunen raaka omena. Rannassa veneen vieressä on kanttarelleja sen verran, että kastikkeen niistä saisi, joo, paitsi maito, kerma ja jauhot puuttuu vai mitä siihen pistettiinkään, ainakin voisin niitä voissa paistaa. Pottupenkistä  löytyisi peukalonpään kokoisia perunoita, komposti kasvatti vartta, mutta mukulat  jäivät mini-kokoisiksi.

Sattuivat kuitenkin verkot sen verran hollille, että pari kiloa tuli muikkuja, murokas, kuore ja kaksi ahventa. Jo vain rantakalalle pääsin. Suat uskoo, että maistui syksyn ensimmäinen tuoreista muikuista tehty rantakala makkeelta.

Tämä on ruokaohje! Kattilaan niitä alle pingispallon kokoisten pottujen puolikkaita sopivasti ja sen verran vettä että porisevat, sitten kun alkavat pehmetä, joukkoon huijjautettaan reippaasti tuoreita, äsken puhkottuja muikkuja ja ruohosipulia kouralla tarpeen mukkaan. Muuta ei sitten suolan ja tietysti reilun voipaukun lisäksi tarvitakkaan, kiehautettaan.

Pienen näläkäkuurin jäläkeen kun pistelj puolj kattilallista tätä soppoo, olj aeka mellevä olo ja vielä jäi kottiinkin vietäväksi toenen puolj. Huomennakkii syön rantakalloo. Siinä ol semmone hieno keltane voekalavo pinnassa kun työnsin jiäkuappiin.

 

Kommentit

  • Veikko Kastinen

    Hyvä Ari. Perusasiat kohillaan. Muikutkin tuoreena. Vielä taitaa ainakin itelleen jonkun tarkastamatta keiton uskaltoo tehä.

  • Ari Niemeläinen

    Veikko se on niin, jos enempi tulis niin antasin kaverillekkii!

Kommentointi on suljettu.