Kesä ja kalapihvit

Tässä postauksessa on lopussa ruokaresepti!

On olemassa hyvin vähän asioita, jotka asetan arvostuksissani kalastuksen edelle. Itse pyydetyn kalan valmistus ruoaksi ja aikaansaannoksen syöminen on elämäni suurimpia nautintoja. Lisukkeeksi ei tarvita valkoviiniä eikä muitakaan alkoholi-virvokkeita, hienosta pöydän kattauksesta puhumattakaan. Kalaruoan valmistaminen tapahtuu usein nuotiolla tai savupöntössä. Pistelen tekeleeni poskeen mieluiten kuumana saman tien rannalla istuen maisemaa ihaillen. Vaimon ollessa reissussa mukana, hauki(ahven)pihvit tirisevät useimmiten mökin hellalla valurautaisella paistinpannulla.

SavonSanomissa 21.05.18 isossa artikkelissa käsiteltiin muun muassa catch&release-kalastusta. Itsekin perhokalastajana suhtautumiseni c&r-kalastukseen tulee tässä. Viehe- ja perhokalastuksessa luontokappaleilla leikittelijöille suosittelen siiman jatkeeksi kokonaan koukuttomia kenkälusikoita ja perhostelijoille pelkän siiman heittämistä. Näinkin voi esitellä hienoja välineitään ja toki tapsin päässä saa lentää pipon tupsukin näkyvyyden lisäämiseksi. Syötäväksi heille suosittelisin monon puolipohjia sähkö-grillissä kypsennettynä.

Parin vuoden takainen alibi-kuva. Tästä tuli jo usemampikin pihviannos.

Uistimella joko heitellen, soutaen tai sähkömoottorilla aamutuimaan pyydystetyn hauen vonkaleen (700g – 8kg) valmistelu syötäväksi ja mahan täytteeksi tapahtuu seuraavasti. Kun saat hirmun haavittua väsyttelyn jälkeen veneeseen, kopauta koivuklapilla vastustajaasi otsikkoon ja vasta sen jälkeen irroita väkäselliset koukut sen leukaperistä. Varo edelleen pedon neulanterävää hammaskalustoa. Verestä kala välittömästi! Kiireesti kotirantaan, syömäkala on saatu ja odottaa käsittelyä. Voit kuvata saaliin, mikäli tarvitset reissustasi alibin!

Haukipihvit a`la ariukki: Fileroi hauki (yleensä n. 1–1,5 kg). Poista selkäruoto ja kylkiruodot, varo puhkaisemasta sappea. Tee nämä toimenpiteet jo rannalla ja huolehdi perkeet haisemasta! Talsi ylpeänä tupaan ja ota kaapista yli 40 vuotta vanha Moulinex-sosemylly tai vastaava jauhennin. Jauha file-palat aivan mössöksi, jolloin ruodot eivät enää tunnu. Kulhoon raaka kananmuna, mielellään ilman kuoria. Korppujauhoa kourallinen tai kaksi, kermaa plöräys joukkoon jos sattuu olemaan, anna tekkeytyä hetki. Suolaa sopivasti ja mausteita maun mukkaan mitä kaapista sattuu löytymään, sitruunapippuri ei ole paha. Sipulia runsaasti vähintäin kuullotettuna, mielellään ruskistettuna. Jos jääkaappiin on jäänyt kinkun tai makkaran siivuja, nekin voi lisätä joukkoon pienehköinä paloina, etteivät jää kaappiin kuivumaan. Sekoita kalamössö kulhoon sinne edeltä heitettyjen höysteiden kanssa ja eikun paistamaan. Kuumalle valurautapannulle köntti voita, littaa käsissäsi taikinasta mahdollisimman ohuita pihvejä ja paista nätin ruskeiksi.

Lopuksi. Varo polttamasta suutasi ja jätä jokunen pihvi myös vaimolle. Jos hän on ehtinyt tähän hätään valmistaa perunamuussin ja salaatin, nauttikaa yhdessä lähi/luomu-herkuista. Tämä menu ei ole mitenkään vaikea valmistaa ja kokkeilemalla oppii tyhmempikin, ariukki on tästä hyvä esimerkki.

Kommentit

 • plokkariukki

  Minä onneton tunari, sipuli unohtu ensimmäisestä versiosta reseptiä. Jos ehit totteuttoo valamistusohjeen iliman sipulia, niin huitaseppa ne sipulit perään, eihän sitä jäläkimakua muuten sua suuhun jiämään millään.

 • Eino J. (maallikkona)

  oikein hyvä
  tuo sama muhennettu kalamössö toimii myös keitossa. Ostin kalahallista valmiiksi jauhettua haukea.

  Kun kiehuvaan kalakeiton liemeen lisää lusikallisen, se kovettuu lusikallisen kokoiseksi möykyksi – esimerkiksi teelusikka on hyvä. tässä voi säästää rasvaa ja suolaa. Kerma oli korvattu eräässä ravintolassa juustolla! ja sipuliksi käy pinnalle ruohosipuli – samalla koriste.

 • plokkariukki

  Näinhän se on Eino, että variaatioita reseptiin löytyy jokaisella omansa. En vaan ymmärrä näiden kotimaisten kalojen, kuten hauen aliarvostusta, samoin useimmat ns. roskakalat, vaikkapa tällä reseptillä valmistettuna ovat uskomattoman hyviä ja raaka-aine (melkein) ilmaista. Ei kun kokeilemaan.

 • Erämies

  Jasperit joutais suolle kalanriäkkyksineen, tehnyt paljon pahaa suomalaiselle kalastuskulttuurille jossa kala myös syödään.
  Oikeat kalamiehet inhoaa jaspereita.

 • Gourmeeta kalasta

  Kiuruveden Järvifisusta kaikkea kalasta ja huippuhyvää.

 • antti v.

  8 kg hauki.fileroi,paloittele,laita thaimaalaiseen kalamauste öljyyn yöksi likoon.käy muukin tulinen mauste öljy.aamulla vispaa 2 munaa ,palat siihen,pyöritä korppu tai muussa jauhossa ja paista todella ruskeaksi.voit arvuutta syöjillä mitä tämä herkku on. ei tarvii koko kalaa paistaa,muurikan pannullinen mulle riittää,jää aamuksikin.

 • plokkariukki

  Just Antti tämmöisiä ohjeita! Raaka-aineet ei ihmeitä maksa jos osaa niksit. Ja meiltähän niitä voi kysellä. Tänä aamuna maistui ihan voilla pannulla paistettu hauki, ja hyvvee oli. Mökki-naapurillekin annoin valmiit fileet, ilomielin otti vastaan.

Kommentointi on suljettu.