Keskinkertainen vai viisas?

Jussi K:n postaus Trumpin panettelusta ja oman viisauden ja tietämyksen ylösnostattamisesta pani ajattelemaan omaa asemaani toriparlamentin ja uimahallin saunaporukan viisauden kentässä. Harvempi on kokonaan vapaa tietämyksensä esiintuomisen tärkeydestä kaikesta vaatimattomuudestaan huolimatta? Useammalla lienee jokin vahvuus takataskussaan, jolla hiukkasen nostattaa itsetuntoaan masennuksen ja parjaamisen aaltojen lyödessä Pieksänjärven rannoilla.

Näyttöjen antaminen tiedoistani, taidoistani ja viisaudestani lajista ja aihepiiristä riippumatta, on minulla mahdotonta, kun alle keskitason jäävät saavutukseni kovasta pyristelystäni huolimatta. Tosiviisaita, kaiken osaavia ja tietäviä löytyy paikasta kuin paikasta aihepiiriin katsomatta. Jääkiekon MM-kisat ja lätkäpeli on oiva esimerkki. Minua lukuunottamatta, iästä ja kokemuksesta riippumatta, joka ukko olisi eilen uimahallin saunassa mahtunut nykyiseen lätkän maajoukkueeseen kisoissa sohlaavien poikien sijaan.

Torikahvilassakin pikataipaleiden välisellä tauolla oleva rattimies (ajelee vanhalla Ladalla) tietää tarkasti, miten Mersua tai Ferraria ajetaan, ja varsinkin miten Toyotan ralliohjusta tulee viedä sladissa asfalttipätkillä ja hyökkyyttää Myhinpään pikataipaleen mykkylöihin (koskahan sekin on viimeksi ajettu). Paljon tuntuu Kimillä, Valtterilla ja Latvalan pojalla olevan oppimista siihen nähden, mitä torilla kahvittelijoilla on kokemusta ja osaamista formulan ja WRC-auton ratin pyörittelemisestä.

Voisin kyllä pistää lusikkani moottoripyöräkilpa-ajosoppaan, kun vaan uskaltaisin ottaa sellaisen puheeksi. Minulla sentään oli joskus Jawa ja edelleenkin Pappa Tunturi. Tallissa  seisoo Honta-merkkinen museoikäinen m-pyörä.

Moto-GP-kisoista (moottoripyöräkisa) ja varsinkin niissä ajavien kuskien heikkouksista alan kyllä haastaa, kunhan ensimmäisen kerran käyn aidan takana vilkaisemassa kaupunkimme etelälaidalla Virtasalmella olevaa Motoparkin rataa. Samalla pääsisin kiihdytysautoihmisten piireihin, olisipa sitten messevät aiheet torilla haastaa, miten metanolilla kulkevaa dragserihirviötä pitää ajaa.

Oikesti viisaina pitämäni ihmiset ja paljon asioista tietävät tosispesialistit sanovat itseään keskinkertaisiksi. Muutama päivä sitten Savon sanomissakin haastateltu lääkäri, jounalisti ja taisi vielä olla muitakin tutkintoja ja titteleitä tällä Juhani Seppäsellä, piti itseään keskinkertaisena. Kaksi tuntemaani, korkeasti koulutettua hyvää ystävääni ovat useamminkin maininneet keskinkertaisuudestaan. Taitaa riippua osin näiden poikien vaatimattomuus siitä, mihin sitä tietämystään vertaa. Harvassa ovat Einsteinit ja nobelistit. Tiedän, että Fragaria vesca on ahomansikan tieteellinen nimi, mutta ei sekään minusta keskivertoa viisaampaa tee.

Miten moni tiesi Suomen tänään voittavan USA:n, ja peli oli tietysti jääkiekko?