Kevät tuli, lumi suli

Ruuhkavuodet elämässäni ovat takana. Kokiessani edelleen silloin tällöin kiirettä, liikaa tekemistä ja menemistä, johtuu se poikkeuksetta omista valinnoistani. Useammin pitää osata sanoa EI! Tarjolla on jos minkälaista virikettä, toimintaa, kerhoa, yhdistystä ja kansalaisopiston piirejä, jopa työtä näin eläkeläisellekin. Aikaa olisi jäätävä vapaavalintaiseen hortoiluun ja mopo- tai pyöräretkelle repun kanssa.

Neljän jälkeen alkaa valostua. Yöuneni päättyy lähes poikkeuksetta taivaan rannan kajastukseen, toki illalla menen nukkumaan jo kymmenen maissa. Pyörällä, jalkapatikassa, mopolla tai autolla suuntaan aamuisin jonnekin liikenteen ja taajaman melun saavuttamattomiin. Kiikari ja kamera ovat lisävarusteena mukana kahvitermarin lisäksi. Joskus muistikorttiin tallentuu mukavia yllätyksiä polun viereltä ja laajemmaltakin maisemasta..

Muistan liiankin hyvin ajan eristäydyttyäni työni takia muusta maailmasta ja vapaa-ajan harrastuksista. Koin jatkuvaa väsymystä, unen päästä kiinni saaminen ei tahtonut onnistua millään. Olin koko ajan stand-by -tilassa valmiina sinkoamaan milloin minnekin piipparin tai kännykän hälyttäessä.

Onko sinulla nyt sama jatkuva ahdistus työstä ja kiireestä? Kännykkä ja läppäri tuovat työt ja vapaa-ajan virikkeet some-päivityksineen iholle – jatkuvasti. Miten on, jos panisit kännykän vapaa-ajallasi hiljaiselle, jättäisit vaikka kotiin ja menisit lähimetsään tai lammen rantaan kuuntelemaan kevään ääniä, puron rannalle sulamisvesien aiheuttamaa pienten koskien kohinaa. Ottaisit termospulloon kahvia tai teetä, nauttisit ruutuun tuijottamisen sijasta luonnon äänistä ja sen katselemisesta ilman kuulokkeista tai jostakin härpäkkeestä kuuluvaa musiikkia ja jonniin joutavaa juontajien jorinaa. Jättäisit somen tänään päivittämättä. Oletko varma jonkun niitä todella kaipaavan juuri nyt tai jos joku viesti ja postaus jäävät päiväksi – pariksi lukematta, koituuko siitä kenellekään suurta vaaraa tai katastrofia, tuskin? Voit ilmoittaa poistuvasi ”verkosta” toistaiseksi, ehkä päiväksi jopa pariksi.

Ymmärrän työn, lapset, pakolliset menot ja mietittävät. Voit myös valita vähälle vapaa-ajalle jotakin todella hyödyllistä itsellesi ja läheisillesi. Minä en osannut tehdä oikeita valintoja ruuhkavuosinani, kärsin siitä silloin, seurauksista vielä tänäänkin, samoin läheiseni. Sinä joka elät jatkuvaa kiirettä ja stressiä, mieti miksi ja onko ihan pakko – ennenkuin on myöhäistä!