Kiirastorstai-ilta Virtasalmen kirkossa

Kävin eilen illalla kiirastorstai-illan jumalanpalveluksessa Virtasalmen upeassa kirkossa. Niemen Antti saarnasi ja toimi liturgina ja kanttoreitakin oli peräti kolme Ari, Valtteri ja Rebekka, suntiona toimi Raija, näin entinen työkaverini Antti kertoi virtasalmelaisesta marmorista valmistetusta saarnastuolista meille sanankuulijoille. Kanttori Ari taisi häärätä tekniikan puolellakin videokameran takana ja editoijana.

En muista koskaan olleeni hiljaisen viikon jmp:ssa Virtasalmen kirkossa, vaikka olen siellä työskennellyt ja käynyt muutenkin lukemattomia kertoja. Minun kirkkoni oli ja on Pieksämäen seurakunnan Vanha kirkko. Vuodesta 1752 alkaen Vanha kirkko on täyttynyt kiirastorstaisin sanankuulijoista ja HPE:n nauttijoista. Virtasalmen tämä kirkko rakennettiin vuonna 1978 pari vuotta aiemmin palaneen entisen tilalle. Vaikka kylä ympärillä onkin hiljentynyt kovasti, jumalanpalveluksia toimitetaan edelleen omassa kirkossakin, toki nykyään harvemmin kuin aiemmin ja palvelusten ajatkin ovat muuttuneet.

Vuoden 2020 kiirastorstai oli toisenlainen. Vanha kirkko oli hiljainen, samoin Virtasalmen kirkko, kirkkokansaa kummallekaan kirkonmäelle ei vaeltanut. Jumalanpalveluksessa sanankuulijan eikä suntion nenään tullut se tuttu kattopaanujen tervan ja muiden rakennusmateriaalien tuoksu, joka Virtasalmen kirkossa on poikkeuksellisen voimakas. Se aiheuttaa joillekin kirkkovieraille kuulemma jopa allergisia reaktioita ja sen takia jumalanpalvelukset juuri tässä kirkossa näiden ihmisten kohdalla jäävät väliin. Toisin oli nyt, tuoksu puuttui. Tuolikin oli mukavampi kuin se kova kirkon penkki.

Youtubesta kaivoin esille juuri oikeaan aikaan virtuaalisen jumalanpalveluksen Virtasalmen kirkosta. Milloin se oli videoitu en tiedä, eikä sillä ole minulle mitään väliä. Ehtoollinen jäi puuttumaan, en jäänyt sitäkään suremaan, pääasia että pääsin osallistumaan viimeisen aterian-illan hartaaseen jumalanpalvelukseen. Alttarin tyhjennyskin tehtiin lopuksi ja liturginen väri vaihdettiin mustaan kuten minun virka-aikananikin Vanhassa kirkossa ja hiljennyttiin odottamaan pitkän perjantain tapahtumia.

Nyt ovat toteutuneet aikanaan ennustamani ja ehdottamani videojumalanpalvelukset. Syyt videointiin ovat toiset kuin silloin ajattelin. Rahan ja henkilöstön puutteen vuoksi ennustin seurakuntien ajautuvan tilanteeseen, jolloin kaikissa kirkoissa ei enää jumalanpalveluksia ole mahdollisuutta toteuttaa. Ehdotin jossakin koulutuksessa tai palaverissa videointeja kirkoistamme sanankuulijoille ja niitä voitaisiin sitten yhdessä katsoa eri paikoissa jolloin yhteisöllisyyskin toteutuisi, ellei pääsisi itse osallistumaan live-jumalanpalvelukseen omassa kirkossaan. Nuo ehdotukseni olivat silloin parikymmentä vuotta sitten joidenkin mielestä ihan huuhaata.

Nyky tekniikka mahdollistaa vaikka mitä ja ehkä on niin, jos tästä pandemiasta on paljon ikäviä seurauksia, jää tältä ajalta jotakin uutta ja toimivaakin jäljelle, mikä on hyödyksi pidemmän päälle. Ei ruudun katsominen aina ihan turhaa ole, valikoiva löytää sieltä joskus tilanteeseen ja aikaan sopivaa muutakin kuin pelkkää viihdettä, vaikka ei viihteen katsominenkaan aina pahasta ole.

t. Exsuntio Ari

PS. Pieksämäen seurakunnan kotisivujen kautta tämäkin kyseinen jmp löytyy!

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    hyvä muistelu ja päivänkysymys

    laitoin peukun, ja se pyörii tuossa tätä kirjoittaessani, tarttuuko vai ei, – jo minuutteja – jää nähtäväksi

    katselin aikoinaan (ja nykyisinkin) television jumalanpalveluksia monen tapaan ja kuuntelin niitä toisella korvalla, eräänä jouluna jopa paavin kirkonmeiningit Roomasta – ei liene kauankaan.

    Tarjonnan lisääminen kuulostaisi hyvältä, paikallistelevisiot voisivat lähettää, ja tuo mainitsemasi kanava kenties sopii jos aktivisteja on, mutta Kuopiossakin alkanut paikallis-TV-toiminta sulautui johonkin laajempaan, oli uutisia ym. joten valtakunnallisiin ohjelmiin (yle) on paljolti tyytyminen. Hyvää pääsiäistä lukijoillesi!

Kommentointi on suljettu.