Kirje Sinulle

Muistatko laulun Suudelmin suljetut kirjeet, Repe Helismaan suomeksi sanoittaman? Monet solistit ovat sitä 60-luvulta alkaen esittäneet Eino Grönistä Kari Tapioon. Nyt kun kesä mennyt on, syksy saapuu, näinhän se meni.

Koska viimeksi kirjoitit kirjeen ja vaikka sen suudelmin suljit? Arvasin, et ihan äsken. Viimeksi saamastasi kirjeestä on saattanut kulua jo vuosikymmeniä. Tulevaisuudessa emme kirje-nimistä postin tuomaa viestiä enää edes tunne tai muista. Textarit ja muut viestikkeet sutaistaan pikaisesti. Kirjeessä kaikki oli toisin. Tositarkoituksella mietittiin jokaista sanaa harkiten. Auervaara-tyypit kirjoittelivat paljonkin, mutta heidän tarkoitusperänsä olivat ja on hieman toisenlaiset.

Käsialani kauppalistaa myöten pitäisi viedä apteekkiin suomennettavaksi, näinhän sanottiin ennen epäselvästä käsialasta. Onko apteekissakaan sähköisten reseptien tultua käyttöön osaavaa henkilökuntaa lääkäreiden sotkuisia reseptejä tulkitsemaan?

Kuva-esimerkkini on ajalta ennen kännyköitä ja läppäreitä. Välimatkaa kirjoittajan ja saajan välillä muutama tuhat kilometri. Kirjeen kulku kesti viikon–kaksi tilanteesta riippuen. Koti-ikävääni ”etelän reissulla” tukahdutin useammallakin kirjeellä viikossa odottamatta välillä vastaustakaan. Kotona kirjeitäni odottivat vaimo ja pari pientä. Libanonin arolta eivät simplex-puheyhteydet häävejä olleet, kun sitten joskus saatiin yhteys toimimaan. Muistatko sinä vanha faitteri, väliin aina sanottiin – kuuntelen? Vieressä vahti Suomi-radioaseman päivystäjä, jottei mitään salaista puhuttu kotiväelle.

Kirjeeseen sieltä ”alhaalta” ei voinut tai saanut kirjoittaa ihan kaikkea. Vaimon luettua kirjeen kotona useampaan kertaan hän tulkitsi ”rivien välistä” ja käsialasta kulloinkin kirjoittajan mielialan ja tunnelman, jopa olinpaikasta jotakin päätteli. Samoin myös siellä jossakin, kun kirje kotimaasta perille tuli.

Näin oli aikaa noin 30 vuotta sitten. Ajattele, miten oli sota-aikaan rintamakirjeitten laita? Nyt skypet, mailit, twitterit ja mitä kaikkea kännyköiden ja satelliittipuhelimien lisäksi onkaan. Kriisinhallinta-operaatioistakin ovat yhteydet Suomeen melko hyvät.

Itse löysin nämä kirjeeni jonkin aikaa sitten liiterin vintiltä nätissä paketissa punaisella lettinauhalla niputettuna. Noin 40 kirjettä kertovat monta tarinaa, osa niistä oli jo unohtunut. Aineistoa vaikka romaania värkkäämään, ainakin omaksi iloksi!