Konnia ja kekkuleita

Paavo Väyrynen, Perttu Nousiainen, Teuvo Hakkarainen ja moni muu politiikassa vaikuttava tai vaikuttanut on sotkeutunut ainakin jonkun mielestä laittomuuksiin. Vaikutusvaltaisilla paikoilla, muuallakin kuin politiikassa sormet osoittavat helposti väärintekijöitä, syystäkin, joskus syyttä. Kirkossa eläviä esimerkkejä syytetyistä ovat vaikkapa Olavi Virtanen, Konneveden kirkkoherra ja äskettäin Helsingin piispaksi valittu Teemu Laajasalo. Nyt kysyn, onko konnuus ja vilunki ihmisessä jo ennen näkyvälle paikalle hakeutumista ja pääsyä, vai ”tekeekö tilaisuus vasta varkaan”?

Omat kokemukseni politiikasta ja virka-aseman väärinkäytöksistä ovat varsin vaatimattomat, joten mielipiteissäni olen pitkälti mediatietojen varassa. Ei päivääkään, ettei joku valtaa tai yhteisiä rahojamme käyttävä henkilö ole jossakin mediassa syytetyn penkillä ja seuraavana päivänä kaikissa medioissa. Kilpailevat poliitikot, toiseksi jääneet työpaikanhakijat ja eri tavalla ajattelijat etsivät kaiken mahdollisen mollatakseen voittajansa. Onko tämä oikein, etenkin jos syytteet ovat vailla todellisia näyttöjä tai jopa aivan perättömiä? Eikö politiikkakin määritelmänsä mukaan ole yhteisten asioiden hoitoa, ei repimistä ja räävimistä? Mitä kirkon hommat sitten ovat?

Bisnes etsii päättävissä ja poliittisissa elimissä etiikaltaan ja moraaliltaan heikoimmat lenkit päästäkseen osallisiksi yhteisiin rahoihimme, en malta olla mainitsematta Sotea. Eriävä oma Raamatun tulkinta oikeuttaa tökkimään kirkon johtopaikoille pyrkiviä tai siellä olevia kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin, osataan uskovien joukoissakin.

Ovatko maastamme  loppuneet rehelliset ja vilungittomat ihmiset? Pyyteettömät, oman edun sivuun pistävät tekijät ovat hakusessaan, sellaiset jotka tekevät kaikkensa yhteisten, lähimmäisten ja vähäosaistenkin edun ajamiseksi.

Rami-eno oli joskus eduskunnassa. Onneksi en ole nähnyt hänen nimeään näissä sopeutumiseläkeläis-kekkuleiden joukossa. Jos näkisin, en häntä enää sen jälkeen sukulaiseksi tunnustaisi, herkkä kun oon häppeelle!