Kriisinhallintaveteraani

Puolustusministeriltä tuli kirje. Säikäytti, ylimääräiset kertausharjoituksetko kuin v. -39?  Ylennyksestä tuskin on kyse itsenäisyyspäivän läheisyydestä huolimatta, viimeisestä kertausharjoituksestakin on vierähtänyt toistakymmentä vuotta. En kuulu edes maanpuolustusjärjestöihin, mistä tässä on kyse?

Kirjekuori sisälsi muovisen kortin saatteineen. Olen saanut kriisinhallintaveteraanin statuksen ja sen myötä yhden lisäkortin muiden joukkoon muuten tyhjään lompsaani. Tuoko tämä mukanaan jotakin muuta, en tiedä?

Olen aiemmin maininnutkin palvelleeni joskus muinoin YK:n rauhanturvatehtävissä eli alhaalla kokonaiset 8 kuukautta. Saanut siitä hyvästä Nobelin rauhanpalkinnon, ihan oikeesti! Taisi käydä kuin tänä vuonna Bob Dylanille (sai kirjallisuuden Nobelin), että en päässyt (en olisi halunnutkaan) palkintoa noutamaan ja tilillekään ei ole vieläkään norskeilta mitään kilissyt. Vuonna -88 ja oliko sitä ennen palvelleet rauhanturvaajat saivat kyseisen kunnianosoituksen. Jotkut lunastivat rahalla rintapieleen mitalin, muiden rinnalle, ei tullut sitäkään tehtyä.

Minun barettini on ollut käyttämättömänä vuodesta -88 alkaen kaapissani, samoin saamani mitali. Kai ne voisi sankarihaudoilla pitää näkyvissä tiistaina 6.12. olevassa seppeleenlaskutilaisuudessa. Kenelläkään en ole Pieksämäellä vielä sinistä barettia päässä nähnyt, enkä Unifilin mitalia rintapielessä. Olisinko silmätikku jos pistäisin sinistä päähän ja pronssia rintaan?

Tuliaiset alhaalta v. -88 ja kriisinhallintaveteraanikortti

Tuliaiset alhaalta v. -88 ja kriisinhallintaveteraanikortti

Moni olisi kai ylpeä jos saisi kriisinhallintaveteraani-statuksen, mitalin ja YK:n rauhanpalkinnon siellä alhaalla tehdystä työstä, ylennyksiä reservissä jne, mutta mikä riipoo, kun minä en osaa olla?

En kokenut itseäni erityisen tärkeäksi edes siellä Libanonin arolla, en saanut rauhaakaan aikaan alun kovasta yrityksestäni huolimatta. Into väheni palveluksessa kuukausien lisääntyessä, jotenkin homma alkoi tuntua turhauttavalta. En ollut rambo-miehiä, joille ”äxöni ja militarymeininki” oli kaikki kaikessa. Tein oman hommani niin hyvin kuin osasin ja siinä se. Eikö jokaisen suomalaisen pitäisi toimia niin? Monet toimivatkin, eikä näistä siviilihommistakaan mitaleja jaeta, lisäbonuksia, statuksista ja respectistä puhumattakaan. Poliitikot, pyrkyrit ja valtion virkahenkilöt ovat eri juttu, mutta että normaalista kunnon työstä, ei tule kuuloonkaan.

Kun rt- ja kr-hallintahommissa on tullut, tai jälkikäteen niistä johtunut jokin sairaus, vamma, oli se sitten fyysistä tai henkistä, siihen on saatava apua, mutta eikö sama ole siviilissäkin? Tarvitaanko meille kr.hallintahenkilöille vielä lisäkortti? Jokaisella Suomen kansalaisella on Kela-kortti ja sos.turvatunnus, pitäisi riittää!

Nykyisin pyrkii moni tekemään itsestään jotenkin muista erottuvan, paremman ja arvokkaamman kuin joku toinen. Jos kriisinhallintaveteraani-kortilla ja statuksella on jokin tolkun tarkoitus, ymmärrän sen tarpeellisuuden. Minulle se ei ainakaan vielä ole selvinnyt, vaikka tämä ”tunnustus” tuleekin ihan viralliselta taholta. Tarvitseeko tätä korttia vilauttaa muuallakin kuin paikallisessa kuppilassa? Kortti tehnee vaikutuksen parin promillen kännissä tuntemattomaan ryyppykaveriin. Tutut ovat kyllästyneet aikaa sitten minun ja sinun sankaritarinoihin Libanonin tai jonkun muun kriisipesäkkeen tulihelveteissä.

Oikeat sotaveteraanit saivat kuulla vähättelyä ja moitteita tekemisistään vuosikymmenet. Heidän tekemänsä työn arvostus alkaa olla nyt kohdallaan, ainakin puheissa sankarihaudoilla, mutta sitä heistä kovinkaan moni ei ole enää kuulemassa.

Hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle statuksestasi tai kunniamerkkiesi määrästä riippumatta!