Kuminen hattu

Elän edelleen 70-80 lukua tai jopa varhempaa aikaa. Suurin osa omistamistani ja haalimistani laitteista ja välineistä edustaa menneitä vuosikymmeniä, aikaa Kun isäukko lampun osti.

Kesämökkini Suonteen rannalla on minulle mieluinen paikka. Aiempaan, Rautalammilla, Konnevedellä savutupanakin joskus palvelleeseen mökkiini verrattuna, edustaa Suonteella nykyaikaa sähköt ja vesihana. Vesihanaa ei ole liitetty minkäänlaiseen pumppuun, lienee tullut tiskipöydän kannen mukana siltä varalta, että jos joskus? Vesi tulee sisään ämpärillä kantaen rannasta ja tiskialtaasta valuu imeytyskaivoon; täyttänee tämän päivän ”paskalain” vaatimuksen. Vesivessaa ei ole, ellei sada armottomasti ja tuule kovaa Suonteen Pohjoisselältä, silloin vesi lentää tontin nurkalla olevan huussin kötiskön läpi vaakatasossa, pieneksi ja harvaksi kun on tehty. Pöntön ”huuhtelu” suoritetaan noin kahdesti kesässä kantaen saavin sisältö läheiseen pöpelikköön ja heittäen hiukkasen turvetta päälle, kompostointia mallia ariukki. Viikonlopulla oli vuoden ensimmäinen pöntön huuhtelu. Eikö se niin ollut, kantovesi ja ulkohuussi, imeytyskaivo harmaille vesille riittää?

Kalassakin kävimme vaimon kanssa. Hauki puri uistimeen urakalla. Puoli tuntia lie oltu vesillä ja neljä kalaa veneessä, yhden päästin kasvamaan kun oli niin pieni ja pikkuisen kiinni, muutenhan en harrasta enkä hyväksy catch and release-kalastusta, minkä kalastan sen syön.

Takuukin meni umpeen vast`ikään v -77 hankitusta Yamahan 8 hv-perämoottorista. Sen piti simahtaa juuri kyseisellä viikonlopun uistelureissulla. Olin ottanut kyseisen palvelijan käyttöön meidän uuden,  vuonna -83 hankitun pienemmän Suzukin tilalle, tämä kun oli viime talven aikana laskenut alleen, eli vähät vaihteiston öljyt olivat varaston lattialla jäätynen veden katkaistua korvakkeet moottorin alapäästä. Akselin stefatiivisteen aika oli kai tullut täyteen ja vielä noin uudessa koneessa?

Vaimon soutaa nytkellessä kohti kotilaituria, minun repiessä moottoria käyntiin, hän tuumasi että olisikohan aika ostaa meillekin edes yksi toimiva laite, mitä lienee tuolla tarkoittanut? Vastaukseksi tarjosin pientä mutinaa ja toteamuksen, sattui sentään airot mukaan ja soutaja. Taisin löytää viankin Yamahasta aikani rannassa polvia myöten vedessä seisten, itikoita syöttäen ja konetta raplaten; oli päässyt yksi kuminen hattu haprastumaan kaasuttajan kyljessä, taisi saada ilmaa hän vika reijästä. Jospa tuo uudella hatulla korjaantuisi, vika nimittäin? Eikö tuolla koneella sentään vielä meikäläisen loppuikä ajettane, nuorempikin on kun minä ja soutaja?

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  joo, retuperällä! jälleen

  (Jos rouvasi ei tätä lue, niin humoristinen juttu, kerrassaan. Jos lukee, niin komentakoon ukkoaan vähän topakammin! mikä oikeus se on Retuperän ukolla sen parempaan elämään kuin muillakaan ..)

 • Eino J. (maallikkona)

  joo, retuperällä! jälleen

  (Jos rouvasi ei tätä lue, niin humoristinen juttu, kerrassaan. Jos lukee, niin komentakoon ukkoaan vähän topakammin! mikä oikeus se on Retuperän ukolla sen parempaan elämään kuin muillakaan ..)

 • plokkariukki

  Einolle ja muille peräprutkun remppaajille tiedoksi, Leppävirran Saamaiskylällä on paikka mistä löytyy lähes 100% varmasti varaosat näihin vanhoihin perämoottoreihin. Eilen hain osat niin kyseiseen Yamahaan kuin Suzukiin. Kyllä ukki korjaa, sanoo meidän Eemikin 4v.

Kommentointi on suljettu.