Loma-aika, lepoako?

Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, keittiön mittareissa sekä ikkunan ulko- että sisäpuolella lähes +30. Pihaan täräytti lauantaina kaksi farkkua tupaten täynnä tavaraa ja – lomalaisia.

Harvoin olemme kaikki yhtä aikaa koolla. Keittiön pöydän jatkopalalle on käyttöä ja kaikki lisätuolit haalittiin pöydän ympärille. Ukin motskakopista tuotiin huoltopalli, pojan yläasteella, noin 25 v sitten metallitöissä hitsaama ja värkkäämä. Ei yhdeksän henkeä niin kovin suuri porukka ole, mutta on se eri juttu kuin me tavalliset kaksi vanhemman puoleista – varista.

Syötyä alkoi tohina! Ulkona ukki antoi mopoilla kyytiä, pienemmille pienellä mopolla, Pappa Tunturilla ja isommalle isolla mopolla. Pappista kokeilivat isotkin lapset, tietysti pienemmät kyydissä.  Kuulemma palasi murkkuikä mieleen yli kaksikymmentä vuotta sitten. Välillä ajeltiin ukin hommaamilla ja kunnostamilla polkupyörillä

Ulkosaunan eteisen kätköistä etsittiin kaikki vanhat tavarat. ”Ukki, tuo hiekkalaatikko on liian pieni, me kaikki ei mahduta siinä leikkimään”. Mummi seurasi touhuja varjosta puutarhatuolilla istuen. Kohta jo etsittiin herkkuja talon päädystä ja ison koivun kannon vierestä, olipa siellä joukossa joku aika isokin metsämansikka.

Päiväunien jälkeen pahin helle leikittin sisällä. Paras löytö oli Lego-junarata, se toimikin! Eipä muistanut ukki ja mummikaan tuollaista meillä edes olleen, mistä sekin kaivettiin? Tuolla junalla edellisestä leikkimisestä on aikaa kulunut jonkin aikaa. Lego-kaivinkone ja formula löydettiin nekin jostakin komeron kätköistä. Pienimmän leikeissä tahtoivat ratit ja pyörät irtoilla innokkaan kuskin käsittelyssä, räikkösmäistä meininkiä.

Kaksi yönseutua oli yläkerran kuumuudessa yöpyjät ja sitten heidän matkansa jatkui kohti pohjoista, palaavat viikonlopulla takaisin.

Illalla suuntaa toinen autolasti aina toisen mummin mökille nukkumaan ja siellä pääsevät uimaankin. Aamulla taas sama rumba uudelleen mopo-ajeluineen ja mansikoitten syömisineen. Löytyypä mummin pakastimesta välipalaksi jätskitkin.

Tätä kestänee reilun viikon päivät, välillä enemmän, välillä vähemmän hektistä menoa. Tänään lähdetään Suonteen mökille ongelle ja tietysti uimaan, ehkä grillataan tuoretta, itse ongittua kalaa?

Paljon on meillä aihetta kiitokseen! Kesällä on lämmintä ja jälkikasvu tulee lomailemaan ja tuo vipinää liiaksi hiljenneeseen mökkiin. Pienten vanhemmat tietävät mummin ja ukin jaksamiset ja rauhoittavat ajat niin päivätorkuille kuin kunnon yöunille. Aamulla ja päivällä jaksetaan sitten ottaa ilo irti yhdessä touhuamisesta ja leikeistä. Tämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa!