Maalaispoika 70 v.

Vappuna Alatalon Mikko täyttää 70 vuotta, onko mies silloin vanha? Ainakin ikääntyy kun ei ole vainaa, kuten monet muut rokkarit näillä kymmenillä. Mikkoko rokkari, taisi jopa itse käyttää itsestään tuota termiä? Katsoin vapun aattoiltana TV-2:lla ohjelman Mikosta. Kylläpä avarsi kuvaa ja palautti monta muistoa jo lähes ”hylkäämästäni” entisestä julkkispoliitikosta. En tiedä mikä minulla nostaa karvat pystyyn kun eduskuntaan mennään jollakin artisti tai missi-tittelillä. Eivät he lopulta sen huonompia poliitikkoja ole kuin poliittiset broileritkaan, jotka eivät ole elämässään mitään oikeata työtä koskaan tehneet, ovatko sitten Mikko Alatalo tai missi-ministeri Tanja?

Mitä Mikko sai aikaan neljän kansanedustajakautensa aikana, sitä en tiedä, mutta kovasti kehuttiin ohjelmassa tätäkin puolta hänen aikaansaannoksistaan. Ketäpä ei kehuttaisi, kun kyseessä on tällainen kutsuvierailla höystetty ohjelma.

Miksi tämä mies sitten alkoi minua kiinnostaa, että ihan lähes koko ohjelman katsoin läpi? Hänen biisejään en ole koskaan keikoilla soittanut ja laulanut, joskus toki rämpytellyt yksikseni Maalaispoikaa. Alatalon Mikko on minusta noin vuoden vanhempi ja taustaltaan olen samanlainen maalaispoika kuten hänkin ja musiikilliset taustat käsittääkseni hyvin saman tyyppiset, musiikkipuolen koulutuskin taisi jäädä lopulta häneltäkin meko vähäiseksi ja itseopiskelun kautta mies nuottinsa ja laulunsa taitaa edelleenkin tehdä ja esittää.

Me asumme nykyään vain muutaman kilometrin päässä toisistamme, hän Pispalassa ja minä Nokialla, olisi joskus hienoa tavata mies ihan livenä, mukavana miehenä häntä vieraat ohjelmassakin pitivät. Kovin vähäiseksi yhteneväisyydet Mikon kanssa omalta kohdaltani muuten supistuvatkin.

Lienet huomannut aiemminkin, minulla on tapana tehdä itseni näkyvämmäksi toisten kautta. Koetan löytää milloin mitäkin pientä yhteistä tekijää millä pääsisin juttuun käsiksi. Omista tekemisistäni ja saavutuksistani kun ei ole paljoa kertoa ja kehua. Tarinoissani kyseessä on usein jokin musiikkialan ihminen. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka Kari Vepsä. Koulukaveri oppikouluajoilta ja vielä amiskastakin ja me jopa yhdessä lauleltiinkin josku 60 – 70-luvun vaihteessa.

Kari Kuuvasta olen kirjoitellut, hän asui kotikylällä syntymäni aikoihin, joskaan en koskaan häntä muista livenä tavanneeni. Hänen Vanhaa pelargooniaa olen kyllä monesti keikalla laulellut.

Marita Taavitsainen on lähes sukulainen, isä osti aikanaan talon Maritan mummolta ja minun mummoni oli taas Maritan äidin kummi ja Maritan isä veljeni kavereita.

Klassiselle puolelle yhteyksiä oikein etsimällä löytyy ainakin Johanna Rusanen-Kartanoon. Johannan Antti-Pekka-puolison olen tuntenut pikkupojasta lähtien, hän oli äitinsä kanssa yhdellä viikon mittaisella Lapin reissulla mukana jota olin vetämässä joskus 90-luvulla, Antista jäi mieleen, että olipa siinä melko vilkas pojan vesseli.

Monen artistin keikalla tuli aikanaan soitettua, ehkä jopa joskus sössittyäkin silloin poikasena, kun stagelle kiivettiin housut tutisten säestämään milloin ketäkin ja niillä taidoilla. Nyt saattaisi itsekritiikki olla sen verran kehittynyt, että tällaiset keikat jäisivät tekemättä. Mutta musisointi omaksi iloksi kavereiden ja kuoron kanssa on yksi eläkeukon mieluisimpia ja mielenvirkeyden/terveyden kannalta tärkeimpiä juttuja.

Monta tunnettua artistia olen tavannut työni merkeissä erilaisissa kirkkokonserteissa ja muutama levykin on kertynyt kokoelmiini heiltä omistuskirjoituksin saatuina. Musiikki on hieno asia. Ammattina se on kova, teki työtä minkä genren tai musiikkilajin alueella tahansa. Jos musiikista välittyy tunne, sanoista, melodiasta ja esityksestä itsestään, silloin se on hyvää musiikkia. Olipa kyseessä Mikko Alatalon Hasardihommia tai Johanna Rusanen-Kartanon ooppera-aaria tai vaikkapa ariukin ja HHB:n tulkitsemana Vanha kotiseutu-biisi, jos ja kun se hipaisee kuulijan sisisimpää, silloin on artisti taidoistaan ja musiikillisesta koulutuksestaan riippumatta tai huolimatta onnistunut, eikö olekin näin?

Onneksi olkoon Mikko, virkeitä vuosia eteenpäinkin ja iloista vappua kaikille toivoo ariukki!