Mattopyykillä

Yksi kesän hienoista ajanviettopaikoista jossa tulee harvemmin käytyä on kaupunkilaisten yhteinen matonpesupaikka. Onko se hupia vai ei verrattuna istuskeluun lähikuppilan terassilla tai Esson baarissa? Juttukaverin mattopesulalta minäkin löysin. Tietoakin sain muunmuassa Pyhäjärven kuhapaikoista sen vajaan tunnin aikana, jonka keittiön mattoa jynssäsin mainitun järven rannalla miehisessä seurassa.

Aiemmin ennen minua paikalle oli ehtinyt jo noin ikäiseni mieshenkilö muutaman mattonsa kanssa ja eipä tuohon aikaan, aamu seitsemän maissa, siellä työn touhussa muita ollutkaan. Poislähtöä tehdessäni yksi naisihminen kuitenkin uskaltautui seuraan. Päivemmällä pesualtaiden ääressä ruuhkaa riittänee jonoksi asti, tiedä sitten miehiä vai naisia?

Kotikylälläni Haapakoskella mattojen pesu kuului puolen vuosisataa sitten niin sanottuihin naisten hommiin. Jos joku mies olisi erehtynyt tehtaan pyykkituvan laiturille matonpesuun, olisi hän äijien keskuudessa valimossa ja konepajalla saanut melkoiset virnuilut tekemisistään ja maine miehisenä miehenä olisi mennyttä. En muista koskaan nähneeni Haapajoen alajuoksulla Tiiliruukintien varressa olleella pyykkituvalla miehiä pyykkäämässä, edes avustamassa naisväkeä niinkin raskaassa hommassa kuin matonpesussa ja huuhtelussa. Matot huuhdottiin suoraan joessa ja me kakarat uitiin pyykkilaiturin vastapäisellä rannalla muutaman metrin päässä. Joen ja läheisen Haapajärven vedet ovat tänä päivänä paljon puhtaampia onnistuneiden jätevesien puhdistusten ansiosta kuin silloin aikanaan. Haapakosken Erämiesten tehoryhmä raivasi viime ja tänä keväänä Haapajoen melontareitiksi ja nyt kunnostetussa joessa voi meloa ja uida paljon puhtaammassa vedessä kuin silloin aikanaan. Pyykkituvan kohdalle on rakennettu haapakoskelaisten jäteveden käsittelylaitos. Pyykkärit ja laiturikin ovat vain muistoissa meidän ikäihmisten mielissä. Kuinka sitten lienee jokiuimareiden laita, en tiedä?

Jo Pieksämäellä asuessamme tapasin kaupungin matonpesupaikalla runsaasti miehiä. Kotikylän metsästysseurassa naiset ovat jo iso osa jäsenmäärästä, me vanhat ukot alamme poistua rivistä. Mieskuoroamme johtaa täällä Nokialla nainen, joten tässäkin asiassa olen antanut periksi, kun vielä Pieksämäellä asuessani sanoin, että ensimmäisen naisen tullessa mieskuoroon, lopetan lauluhommat, toisin kävi. Se näistä miesten ja naisten hommista ja tekemisistä.

Eivät puheenaiheet nokialaisella matonpesupaikalla pelkästään kalastamiseen jääneet. Ehdittiin juuriharjan heiluttelun ohessa porisemaan Pyynikin ajoista ja moottoripyöristä muutenkin. Seutukunnan asuntojen ja kesämökkien hintatasot tulivat setvityiksi ja todetuiksi pieneläkeläisen tulotasolle kohtuuttoman korkeiksi.

Mitkä olivat puheenaiheet Haapakosken pyykkituvalla aikanaan tai ovat tänä päivänä nokialaisella matonpesupaikalla naisten ehkä valloittaessa pesupaikat hieman myöhemmin päivällä; se onkin jo toinen tarinansa.

Keittiön matto tuli pestyksi ja huomasin, että eivät kaikki pirkanmaalaisetkaan ihan tuppisuita ole kun oikeasta narusta vetää vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa – siimasta tai peräti vääntää kaasukahvasta? t. ariukki Nokialta