Melun saastuttama

Jos tunnet minut, tiedät minun käyttävän ääntäni enemmän ja kovempaa kuin on tarpeen.  Kummallista kyllä, itse ahdistun ylimääräisestä metelistä. Lääkäri kysyi tutkittuaan kuuloani ja todettuaan vasemman korvan kuulokäyrässä melkoisen kuopan, että oletko paljon ampunut tai ollut kovassa metelissä ilman kuulosuojaimia. Olen ja paljon! Paukuteltu on ja volumet täysillä töissä, soitto- ja laulukeikoillakin, varsinkin nuorempana; ei silloin miettinyt niistä aiheutuvia haittoja, olisi kannattanut!

Jotkut kulkevat, makaavat ja istuvat jatkuvasti jonkinlaiset ”lumpat tai napit” korvillaan. Jos syy on se, etteivät häiritse kuuntelemallaan ”metelillä” muita tai ne läpyskät ovat kuulosuojaimet, ymmärrän.

Nautin suunnattomasti mopolla ja moottoripyörällä ajosta, se on minun terapiaani ja mielenterveyslääkettäni. Lähtiessäni ajelemaan tungen korviini korvatulpat ja vedän kypärän päähäni, eristän itseni täysin ulkopuoliselta meteliltä ja keskityn pelkästään ajamiseen ja ympäristön tarkkailemiseen. Ehkä jotakuta häiritsee lain sallimissa rajoissa olevat Pappa Tunturini pärinä ja motskarini matala murina. Jää ajelusta jonkin asteista saastetta ilmaankin. Saanen tämän anteeksi? Mitä jäämiä tulisi lääkkeistä, joita hotkisin ilman kaksipyöräisillä ajelemista? Kukapa meistä ihan päästötön.

Keskustelen päivittäin mopoilla ja moottoripyörillä liikkuvien ihmisten kanssa, jopa muidenkin. Väitän motoristien ja mopoilijoiden olevan onnellisempia olossaan ja elossaan kuin pelkästään autoilevat ihmiset. Kana vai muna? Ostavatko vain onnelliset ihmiset kaksipyöräisiä vai tuleeko niitä kuskaavista automaattisesti onnellisia? Ollako vai eikö olla, siinäpä pulma? Ehdotat ehkä polkupyörää, hyvä ajatus. Ajoin ennen polkien paljon, sitten tulivat nämä tunnetut, vanhojen miesten vaivat. Samainen lääkäri joka kyseli kuulo-ongelmieni aiheuttajista, kielsi polkupyöräilyn minimiin, että se siitä.

Kuka nauttii mistäkin ja aina joku kärsii siitä mistä toinen tykkää. Mutta jos elämä ahdistaa, kannattaa kokeilla jotakin uutta, vaikka sitten mopoilua ja korvatulppia kypärän kera.

 

Kommentit

  • Veikko Kastinen

    Kaksipyöräisellä ajelulla lääkitys vähemmäksi. Hyvä ajatus Ari.

Kommentointi on suljettu.