Mihin rahat riittävät?

Oletko koskaan tehnyt omaan talouteesi talousarviota? Tarkoittaa sitä, että pistät viivan toiselle puolelle tulot ja toiselle menot mahdollisimman tarkasti. Lopputulos voi olla aika yllättävä, ajatellen vaikkapa ensi talvea ja tulevaa vuotta yleensä. Pieneläkeläisen ja -tuloisen on hyvä miettiä, mihin rahat jatkossa riittävät hintatason noustua jo nyt huimasti. Sähkön ja energian hintaa tulevaisuudessa on mahdoton ennustaa kovin tarkkaan. Bensan hintakin on hyppinyt täällä Nokialla kuukausitolkulla 1,90 ja lähes kolmen euron välillä. Osuisipa tankille oikeana päivänä, maanantaina ja tiistaina ovat hinnat usein matalimmillaan. Autolla ajoa kannattaa välttää viimeiseen asti ja turhat ajot kokonaan pois. Nyt olisi se pienikulutuksinen auto paikallaan. 5 litraa satasella kulkevalla on iso ero 10 litraa kuluttavaan peliin, saati jos olisi vara hommata hybridi tai sähköauto, miksei polkupyörä.

Onneksi talo- ja mökkikaupasta Savossa jäi sen verran puskurirahaa, että jos jossakin kuussa lähiaikoina menot ylittävät tulot ei tarvitse mennä heti lainaa ottamaan, mutta pitkälle eivät koskaan meikäläisen säästöt kanna. Kohtuuhintainen vuokra-asunto on nyt täällä järkevin vaihtoehto ja kesämökkiä pidetään yllä mahdollisimman pienin kuluin, puulla lämmitetään sen minkä pystymme. Onneksi matkaa mökille on vain 18 kilometriä, joten bensakulut sinne jäävät kohtuullisen pieniksi.

Iäkkään auton korjauskulut ja vaikkapa lääkäri- ja lääkemaksut on mahdoton etukäteen tietää, mutta kun varaa joka kuukaudelle hieman enemmän mitä tähän asti on niihin mennyt, ollaan suht` oikealla tasolla.

Oletko koskaan laskenut harrastustesi aiheuttamia menoja? Erälläkäynti ei ole halpaa kaikkine maksuineen, ainakaan Savossa täältä Pirkanmaalta käsin. Urheilu- ja muiden seurojen maksut ovat melkoisia. Kuoro- ja bändiharrastuksen kaikki menot, varsinkin jos matkat musiikki harjoituksiin ja keikoille ovat 300 – 400 kilometrin päässä. Kulttuurimenot ja mitä kaikkia niitä onkaan, kun pistät ne kaikki ”huvitukset” sinne menopuolelle rehellisesti, näet onko kaikkiin varaa, jos tulot ja meikäläisellä eläke, näyttävät pienemmiltä kuin arvio menoista?

Olen itse huono tekemään kovin pitkälle meneviä laskelmia tuloista ja menoista. Minulla on onneksi pitkäaikainen kasoori, joka teki työnsä aikanaan markkojen ja eurojen parissa, häneltä laskentatoimi sujuu paremmin. Olisi täysin mahdollista, että ilman apuja monena kuukautena olisin ihmeissäni, minne rahani ovat kadonneet, eväät syöty, tili tyhjä ja seuraavaan eläkkeeseen viikko.

Nyt jos koskaan suosittelen ainakin meille pienituloisille tarkan euron aikoja ja olemaan itselleen rehellinen, mitä minulla on vara harrastaa ja touhuta ja mitä ei? Ei kaikki harrastukset maksa maltaita ja keskitytään sinne, mihin on varaa. Minun on pakko ollut oppia sanomaan – ei, ja kaikkein pahimmalta tuntuu nyt bändihomman kohdalla, josta on pakko sanoutua osin irti. Toivottavasti pojat eivät hylkää minua kokonaan ja pääsen joskus vierailemaan jollain keikalla, jopa lavalla jos satumme saman stagen äärelle. Sama tilanne on metsästyksen suhteen, taitaa olla ensimmäinen kerta yli puoleen vuosisataan, että metsästyskortti jää lunastamatta, katsotaan sitten jatkossa uusiksi, vieläkö veri vetää teeripassiin.

Palataan tuonne juttuni alkuun. Kokeilepa tehdä talousarvio, ihan pirrruuttaan, se voi yllättää. Toivottavasti myönteisesti, minun kohdallani näyttää tulevan kohta ”pää vetävän kouraan”, jos ei panna tiukkaa talouskuria voimaan. Jos ymmärsin oikein, eläke taitaa nousta vuodenvaihteessa noin satasen, mihin se riittää? Yksi tankillinen bensaa Nissaniin, onko se paljon? t. ariukki