Miksi juuri tänä aamuna?

Meikäläisen iässä rutiinit joita tavoiksikin voisi sanoa, muodostuvat tärkeiksi. Mikä tekee mökkiaamusta ja Tapaninpäivän aamusta samanlaiset? Tietenkin aamulehden puuttuminen! Mökillä sen vielä ymmärtää ja jopa kestääkin melko helposti ainakin kesäaamuisin, voihan aamuteetä juodessa katsella ikkunasta pihalle, kuunnella linnun laulua ja ihailla maisemaa. Hetikohta pääsee lähtemään järvelle uistinta vetämään, ellei nyt ole vallan myrskyksi alkanut.

Mutta entäs sitten kotona joulunpyhinä? Herään vanhaan malliin viimeistään kuuden kieppeillä ja toivossa on, että saan viettää rauhassa aamua yksikseen aina kahdeksaan, puoli yhdeksään saakka. Aamulenkki postilaatikolle, noin 80 metriä, jää tekemättä ja ilmakin haistelematta. Teekupin ehtii juoda moneen kertaan ja viimeinen jouluaattona tullut lehti on luettu ainakin viiteen kertaan. Sieltä ei löydy plaraamatonta juttua etsimälläkään, ainoastaan TV-ohjelmien ennakkoarvioit on lukematta. Jääköön sekin tekemättä, kun telkkaria ei voi avata ensinkään herättämättä mummia ja joulun ajan toiminnallinen osuus alkaa heti ensimmäisten pienten ihmisten askelten tömistessä yläkerrassa. Puuro ja kahvi tulille, jotta aamu starttaisi sujuvasti ilman isompia viiveitä. Viimeiset vesilasilliset on käyty hakemassa alakerrasta illalla kymmenen aikaan. Vasta sen jälkeen olisin voinut harkita telkun avaamista, mutta silloin oli ukista jo virta loppu niinkuin lahjapatteriautosta, ei siinä tule enää uutiset ensimmäisenä mieleen.

Tapani-aamuna jää lukematta Viivi ja Wagner ilmestymättömästä lehdestä. Viimeiset katastrofit ovat teillä tietymättömillä. Urheilijoiden ja missien joulupuuhasteluista ei ole hajuakaan ja onko joku Bb-julkku kuorruttanut kinkkunsa sinapilla ja korppujauholla, siis joulukinkkunsa, juuri samoin kuin minä aaton aattona. Miten monta vainaata on joululiikenteessä saatu hötkyilemällä ja hulluilla ohituksilla aikaiseksi. Miten sairaaloiden ja seurakuntien työntekijät painavat työmaillaan kuin viimeistä päivää hymyssä suin; ei tämä kuulemma niin vaikeaa ole, ylityö- ja pyhäkorvaukset juoksevat, vaikka kaikki muut viettävät rauhallista joulua kiireettä kotonaan tai istuen kirkon penkissä jouluyön messussa.

Mutta kun minä olisin tarvinnut juuri näinä aamuina sen aamulehden! Olisi ollut aikaa sitä rauhassa lukeakin. Nämä pari tuntia kuluivat äärettömän hitaasti. Olihan minulla tuo älykännykkä pöydällä ja siitä piti plärätä iltapäivälehtien otsikot muka löytääkseen jotakin aamun uutisnälän tyydyttämiseksi, mutta sitä olkipukin säilymistä vielä polttamatta ja muskelimiehen joulukalenteria sieltä tarjotaan, ei juuri kiinnostanut. Pitäisi olla oikea lehti levitettynä eteen keittiön pöydälle, olipa sitten normaali- tai tabloidikoko, ihan sama kunhan olisi lehti. Armahtakaa meitä rutiineihimme jämähtäneitä ja lähettäkää meille aamulehtemme joulun pyhinäkin. Voisin vaikka maksaa siitä sen ylimääräisen vitosen jos sillä asia korjaantuisi. Pakko kyllä heti tähän lisätä, että jatkossa on peruutettava lehden tilaus, jos hinta edelleen nousee. Eläkeläisen budjetissa alkaa olla melkoinen menoerä lehden lasku silloin kun se maksuun tulee!

Kaikesta huolimatta Hyvää Uutta Vuotta niin lehden kustantajalle kuin toimituksellekin ja kaikille teille, jotka olette näin pitkälle viitsineet postaustani lukea, toivotteleepi plokkariukki!

Kommentit

 • Arja Hakala

  Kiitos tarinasta, hauskaa, jouhevaa, poljennollista kerrontaa jouluaamun rauhasta.
  Mitä tulloo Savon Sanomat hinnotteluun, nii ite koen lehen kohtuuhintaseksi. Aattelen sillä viissii, ku suan lehen kotiovelle tuotuna. Herroks suap ellee ja olleella ja lukkee lehtee 80 centillä/päivä. Lokosat on olot Savon Sanommii suhteen.
  Voimaannuttavaa blokikirjotteluu ja lepposija päiviä tulevaan vuoteen.

  • Ari Niemeläinen

   Kiitos Arja kommentistasi, niin tuntu makkeelta palautteesi, jotta ihan innostuttaa lissee tuhroomaan. Kertalatskulla lehtilaskun maksaminen on iso lovi sen kuukauden budjetissa, tokihan päivää kohti vuodessa summa on pieni, vuan niin on eläkekin ja niitä maksuja, voe jestas sentään, niitä aena vuan kertyy.

Kommentointi on suljettu.