Minäkö ympäristörikollinen?

Olenko minä luonnon pahin saastuttaja ja ilmaston pilaaja? Luin iltapäivälehdestä jutun joka otsikoitiin: Onko sinullakin mökilläsi laiton vessa? Voin sanoa ettei ole, koska minulla ei ole mökillä vessaa eli vedellä huuhdeltavaa vesiklosettia. Käyn usein ns. puskapissillä omalla tontillani minne sattuu, tarpeen ilmentyessä; eturauhasvaivat! Minulla on huussi, ei siis vessaa, sellainen pömpeli, jollaista jutussa sanottiin laittomaksi vessaksi. Huussin reijän alla on saavi ja saavissa jokunen reikä pohjassa. Rantaan kyseisestä laitoksesta on matkaa noin kaksikymmentä metriä. Huussissa on turveämpäri, josta heitetään lasten leikkilapiolla käynnin yhteydessä kuiviketta pöntöön. Sanottakoon, että ko lapio ei ole enää lapsilla käytössä esimerkiksi hiekkaleikeissa silloinkaan harvoin kun mökillä käyvät, leikkeihin ovat toiset välineet. Tyhjennän saavin maan pinnalle noin kolmesti kesässä omalle, noin 1,3 ha:n tontille. Heitän tällöin p.kasan päälle yleensä hieman risuja ja kuivuneita koivun ja lepän lehtiä. Onko tämä lain edellyttämää kompostointia, en tiedä?

Saunan pesuvedet, ämpärillä järvestä kannetut, noin 30 – 40 litraa/ kylpykerta imeytyvät maapenkkaan 10 metrin päähän rannasta ja tiskivedet mökin keittiöstä, myös kannettuna järvestä, menevät tiskin jälkeen imeytyskaivoon 30 metrin päähän rannasta.

Pienen tasaperäveneeni perässä on 3,5 hv:n, noin 40 vuotta vanha, japanilainen 2-tahtinen perämoottori, jossa käytän 2% bensaseosta 20 – 30 litraa kesässä uisteluun ja kalastukseen yleensä.

Autoni on 10 vuotta vanha, polttomoottorinen, kuluttaa bensaa 8 – 10 litraa/ 100km ja ajan alle 10000 km vuodessa.

Mökin nurmikot ajelen muutaman kerran kesässä myös polttomoottorisella Pirkka-merkkisellä ruohonleikkurilla, joka on saman ikäinen perätuupparini kanssa, ruohonleikkuriin vaihdan öljyt kun muistan, muutaman vuoden välein. Ruohonleikkuriin, kuin myös vanhaan Ifa-moottoripyörääni (vm 1955) vaihdetun jäteöljyn toimitan asiallisesti jäteasemalle. Ifalla annan kyytiä pääasiassa lapsenlapsille muutaman sata kilometriä kesässä ja se kulkee 4%:lla 2-tahtibensalla kuluttaen n. 2,5 l/100 km. Pappa Tunturini on toistaiseksi poistettu liikenteestä ja sillä ei ajeta edes mökkitiellä, käynnistän sen silloin tällöin todetakseni koneen olevan edelleen toimintakuntoisen.

Mökkisauna ja mökki lämpeävät omalta tontilta tehdyllä puulla, jota kuluu pari heittomottia/ vuosi. Tottakai moottorisahakin käyttää bensaa muutaman litran kesässä puunteossa, vältän savotointia lintujen pesinnän aikaan.

Lukiessani lehdistä ja kuullessani eri medioista ilmaston ja vesistöjen saastuttajista, koen itseni jonkin verran syylliseksi, lopulta aika pieneksi sellaiseksi niin ilmastonmuutokseen kuin vesien likaantumiseenkin, sekä luonnon elävien häirintään tässä maailmankaikkeudessa. Lainkuuliaisena kansalaisena ja luontoihmisenä toivon pilaavani luontoa mahdollisimman, tarkoitan kohtalaisen vähän. Toki voisin rikastuttuani (näyttää epätodennäköiseltä) hankkia sähköauton, olla mökittä ja ilman vanhaa harrastemoottoripyörääni ja uistella soutamalla. Hengissä pysymiseen, jos se katsotaan tarpeelliseksi, tarvitaan myös jonkin verran hupia ja helpotuksia kuin myös jotakin tekemistä. Niissä auttavat edellä luettelemani härpäkkeet ja välineet, vaikkakin tuottavat kyseisiä ongelmajätteitä ja saasteita ja hieman meteliäkin.

Ennenkuin minut viedään raastupaan ja tuomitaan, toivon asiassa tasapuolista kohtelua niin valtakunnan kuin ihan globaalillakin tasolla. Puututtaisiin todella isoihin ilmastonlämmittäjiin kuin vesienlikaajiinkin kuin myös esimerkiksi kilpa-autoilun aiheuttamiin metelöinteihin. Olen lopettanut ulkomaanmatkailunkin kokolailla tyystin, osin olosuhteiden pakosta. Onko helpompi osoittaa syyttävällä sormella pientuloista eläkeläismökkiläistä kuin Teslalla ajelevaa teollisuuspomoa, jonka omistaman laitoksen piipuista karkaa useampikin mikrohiukkanen taivaan tuuliin ja jätevesipudistamosta livahtaa vesistöihin melkoinen määrä erilaisia kemikaaleja ja myrkkyjä tappamaan minun niin suurella innolla jahtaamiani hauentuppeja ja ahvenensirrejä.

Tällaisia ajatuksia tuo viikon mökillään aikaansa viettäneen ariukin mieleen yksi ainut otsikko iltapäivälehtien lukuisten juttujen ja lööppien joukosta. Tuoko minun huussini on muka mualiman pahimpia suastuttajia?

Kerrottakoon lopuksi, kauden ensimmäinen hauki on pyydetty perämoottorilla uistellen, syötykin ja tämä synti on tehty kaasun avulla ja muurikalla tiristäen jos se lievittää pahantekoni tuomiota! t. ariukki

Kommentit

  • Tuomas Väätäinen

    Vastauksena jutun otsikon kysymykseen voisi ajatella että jos kaikki Suomen henkilöt olisivat kuluttaneet ja aiheuttaisivat resurssien kuluttamista ym. yhtä paljon keskimäärin kuin henkilö itse niin esim. kuinka puhdas luonto olisi / millainen Suomi meillä voitaisiin ajatella olevan? Tämä ei tietty mikään eksakti totuus ole kun muutkin asiat vaikuttavat että vaikka joissakin toisissa asioissa on edukseen niin isostikin kompensoi. Mutta tältä kantilta voi myös miettiä omaa hiilijalanjälkeään?

  • Arja Hakala

    Väätäisen kommentti on totuutta. Noinhan elämisestä jälkiä jää kaikkialle.

    Mitä jos me 5,5 miljoonaa suomalaista elämme samalla tavalla, saastetta kertyy ja kertyy ja Suomi vuoristuu.
    Olisko Suomen vuorimaisemat turistikohteita?

Kommentointi on suljettu.