Mökkiä etsimässä

On ollut mielenkiintoinen ja samalla rasittava kesä ja syksy etsiessämme sopivaa mökkiä, taloa tai harrastetilaa täältä Nokian seudulta. Tavoiteenamme on löytää puuha- ja vapaa-ajan paikka muutaman kymmenen kilometrin säteellä nykyisestä asuinpaikastamme Nokian Harjuniitystä. Itsellenikään ei ole selvinnyt mitä etsimme ja paljonko rahaa olemme valmiit etsimäämme sijoittamaan. Velkaa ei haluta ottaa ja mökki Suonteella Suonenjoella tekisi mieli säilyttää, jotta olisi jokin linkki ja paikka minne piipahtaa kesällä tullessamme Savonmaalle sukuloimaan ja vaikkapa kalastelemaan tai erälle vanhoille ja tutuille vesille ja metsiin. Tänä kesänä ja syksynä korona ja oma kuntoni esti tehokkaasti niin kala- kuin metsästysreissut.

Olemme käyneet tutustumassa Pirkanmaan lähiseudulla lähes kymmeneen erilaiseen mökki- ja talovaihtoehtoon ja hintahaarukkakin on ollut melkoinen. Erilaiset vaihtoehdot rantamökistä kuivanmaan omakotitaloihin pussillemme sopivista kiinteistöistä on plarattu läpi. Jos rahaa olisi runsaasti, vaikkapa 200000 euroa, miksei enempi, alkaisi mökkejä olla tarjolla ihan valittavaksi asti.

Pirkanmaalla kiinteistöjen hintataso verrattuna Savoon on ihan eri luokaa. Karkeasti voi sanoa, Pieksämäen ja Suonenjoen seudun vastaavien, etsimiemme asumusten hintoihin täällä on lisätty eteen numero 1. Kuopion läheisyys Savossakin vaikuttaa totta kai hintoja korottaen, jos matkaa Savon piäkaapunnista on myyntikohteelle vajaat 50 kilometriä. Puhdasvetisen, ison järven rannalta Savosta saa perusmökin ilman hienouksia 70000-90000 kieppeillä ja täällä Pirkanmaalla tuohon on lisättävä toinen puoli, vaikka kyseessä olisi kuinka pieni tontti mökkeineen ja se matala, savi- tai humuspitoinen lätäkkökin on nimetty järveksi. Iso vesi kuten Näsi- tai Pyhäjärvi rantatontteineen tuo kymppi tai satoja tonneja lisähintaa eikä naapureistakaan noilla pahimmillaan vain 1000 neliön tonteilla ei ole pulaa. Noin 50 – 80 kilometrissä Nokialta ja Tampereelta kulkee suunnasta riippuen hintaraja, jonka jälkeen mökkien ja talojen hinnat alkavat laskea.

Ehkä tämä loppusyksy on ostajan kannalta parasta aikaa tingata hintaa vähistä vielä tarjolla olevista vaihtoehdoista. Kuivanmaan mökin voi ostaa vaikka talvella, mutta rantatonttia ja -mökkiä en menisi ostamaan näkemättä järveä sulana ja veden pinnanvaihtelukin säännöstelyineen ja tulvavesineen pitää huomioida sellaiseen kiinteistöön rahojaan sijoittaessa.

Muutama esimerkki käymistämme kohteista.

1. Paikka johon ihastuin muutama viikko sitten sen mahdollisuuksien suhteen omiin harrastuksiini ja hinta/laatusuhteeseen. Mökki oli rakennettu 90-luvulla puolen hehtaarin kuivanmaan tontille. Se oli ollut käyttämättömänä lähiajat omistajan ikäännyttyä ja lopulta jouduttua hoitolaitokseen. Piha oli hoitamatta ja rakennukset suorastaan huusivat maalia pintaansa. Hinta halvimman uuden henkilöauton luokkaa! Sisätiloitaan mainiossa kunnossa, vain pientä viilausta vailla. Olisin ollut itse valmis tekemään kaupat vaikka heti, mutta jäätiin miettimään hetkeksi odotettavissa olevia maalaushommia ja kaivon ”kohtaloa”. Kun parin päivän päästä olimme valmiit päätökseen, mökki oli myyty.

2. Mukiinmenevä mökki lähes vesirajassa, uskomattoman hieno niemitontti, ehkä hieman kaukana Nokialta. Mutta sitten se järvi, syvin paikka kaksi metriä, kesällä lähes läpeensä heinittyvä ja vesi kuin tervaa. Apteekin vai sanonko viinakaupan hinta lähes 100 tuhatta, ei kiitos.

3. Asiallinen mökki, kunnallisessa vesiverkossa, lähellä Näsijärveä, hyvä kalavesi, melko lähellä ja hyvät tiet. Hyvät harrastetilat. Vuositason kulut pienet. Kaupungin mökkiyhteisölle vuokraama hyvin pieni tontti ja naapurin portaille matkaa 5 metriä mökin nurkalta. Hinta/ itse mökin taso huomioiden kohdallaan, mutta entä jos sattuu hankalat naapurit, ei oteta riskiä?

4. Vesisateessa katseltiin yhtä pientä mökkiä/ omakotitaloa. Paljon remontteerattua katosta ulkovuoraukseen ja putkiin. Hyvien tieyhteyksien päässä, loistavat harrastetilat ja sopivan kokoinen tontti. Muutama asia on välittäjän selvitettävä myyjän kanssa ennenkuin alan tarjousta värkkäämään. Dokumenttia remonteista pitää löytyä! Jotenkin jäi sellainen olo välittäjän puheesta, että menee se tällä hinnalla ilman vääntämistäkin. Ei taida olla meidän paikka sekään.

Saa nähdä ehtiikö pakkaset paukkua ja tuleeko kevät vastaan ennenkuin ariukin mökkihaaveet toteutuvat. Vaihtoehto on sekin, että keväällä suunnataan taas Suonenjoelle ja ollaan siellä pitempiäkin aikoja kuin viime kesänä. Koronarokotukset ja lääkärireissut sotkivat menneen kesän mökkeilyt Savossa pahemman kerran. Ihmisen, tekevän miehen tarve on saada jotakin konkreettista, näkyvää aikaiseksi, miten tämän tarpeen tyydyttäisin? Kas, siinäpä pulma, ollako vai eikö olla, kuka näin sanoikaan?

t. ariukki

Kommentit

 • Tuomas Väätäinen

  Eikös blogikaverinne suositellut korkeintaan vuokrattavaa mökkiä. Tietty lasten takia kiva ois luonto ja linnut ja eläimet vaikka mökin muodossa. Mutta pystyy varmaan bongailemaan ja myös soutelemaan ostamatta mökkejä?

 • plokkariukki

  Vuokramökkejä ja -tiloja olen etsiskellyt myös kissojen ja koirien avulla, nyt olen jo luopunut toivosta löytää sopivaa ja sopivan hintaista. Ei pitkän päälle ole mitään järkeä pitää kahtakaan mökkiä jos täältä edes kohtalaisen löytäisi. Aikanaan kun Savosta löytyi pitkän etsinnän päätteeksi mieleinen mökki, on siitä vaikea luopua, vaikka ei täältä asti kulkemisessakaan siellä ole mitään järkeä ja pitää käyttöastetta hyvin matalana. Ehkä Suonteen mökin vuokraaminen jollekin tuntemalleni vuokralaiselle voisi tulla kyseeseen ennen myyntiä, mutta sitäkin pitää harkita.

 • Arja Hakala

  Mökin etsintäoperaatio onkin työlästä touhua.
  Ja katsellessa eri vaihtoehtoa omat vaatimukset lisääntyvät, monipuolistuvat tai sitten jopa vesittyvät.

  Kannattaa katsoa myös tori.fi sivulla olevat mökit.
  Nokialla jos ei löydy niin Pirkkala on lähellä Nokiaa.

  Te voitte laittaa ilmoituksenne tori.fi millaista mökkiä etsitte.

 • plokkariukki

  Arja kaikki vaihtoehdot on käytetty.Noin sadan kilometrin säteellä olevat sopivan hintaiset syynätty. Pitäis uskaltaa heti tehdä kaupat jos yhtään kiinnostaa ja ottaa riski, mutta ei sovi meikäläisen kauppafilosofiaan, pakko saada parin päivän miettimisaika ja se on ollut nyt liian pitkä ainakin kahden mökin kohdalla.

 • Toinen Boomeri

  Joo. Vuokramökki varmaan hyvä. Jää kiinteistönhoito hommat pois.
  Jos oikein muistan blogistin kirjoituksia juuri tuosta syystä oli luopumassa ok talosta.
  Vuokramökki ei ole painolastina jos kunto ei anna myöten myöhemmin,ja saa harrastaa niitä kevyempiä,kalastusta yms.

  Meidän vanhojen ukkojen kunto kun ei ei enää ole nousemassa,päinvastoin.
  Mutta tottakai jokainen tietää itse parhaiten mikä parasta.

 • Arja Hakala

  Ee kannata hätiköijä suuren asian kanssa.

  Huiloo ja kahteloo rauhassa ja seuroo mökki-ilmoituksia. Sieltä se vielä löötyy mieleinen kesäpaikka.

Kommentointi on suljettu.