Mopopoika vai mopoukki?

Tulin päevänä muutamana aekaselta uistelureissulta järveltä ja heittäösin mökin saunatuvan hetekalle pitkäkseen. Meinasin ottoo pienet tirsat ennen uamukahvin keittoo.

Mopot ja kaekensortin pärisevät värkit, ne on mun juttu! Kotkylän poekien kanssa  tavatessa jutut kiäntyy poekkeuksetta mopoehin.  Aatteleppa, yli kuuskymppiset äijät virittellöö ja tuunoo mopojaan niinku ennen vanahaan 60-luvulla. Elä ihmettele, jos tämännii päevän mutterpojat on innostunu samoesta touhuista.

Jospa myö äijät kokkoonnuttaisiin joskus Soukkasen rannalle, se on syrjemmässä valtateiltä ja siellä myö pantaisiin rantatiellä mopokisat pystyyn vanahaan malliin. Mikä ettei siitä tehtäs ihan perinnetapahtumakkii, aenae pienemmälle mopohenkiselle äijäsakille.

Mulla on yks ongelma oman Papiskan (Pappa-Tunturin) kanssa. Se ei oo rekisterissä, eikä tietenkään vakkuutuksessa. Onpahan siinä ja tässä, uskaltasinko ajjoo sitä sinne meijän mopomiittinkipaekalle, jos polliisit sattusvat kylälle tae matkan varrelle ratsian pittoon. Kylän mopopojat varmaan varottasvat,  jos sinivuokot ilimestysvät Huapakosken raetille.  Kisahurmoksessa suattas konstaapelit silti piästä yllättämmään.  Yöaekana pitäs vissiin ajella paekalle ja vielä kiertelis pitkin sivuteitä. Evväät olis aenae oltava mukana, lenkkimakkarata, jos ei onkivehkeet ja lierot, tietennii porokahvipannu. Ei meijän kisat ois ihan varsinaesija noppeuskilipaeluja. Myö tehtäs semmoset sarjat ja tasotukset, että jokkaenen voettas aenae jonniin lähön, otettas niin monta lähtöö ja sarjoo, ettei kellekkään tulis sen takija paha miel.

Jos joku olis keksiny uuven konstin, se on kyllä aeka epätovennäköstä, että pel kulukis vieläe  kovempoo, yhessä koetettas päevän mittaan innolla rustata kaverinnii moppoo. Kokemusta tästä porukasta löötyy ja hyviä neuvojia! Piäasia olis kuitennii se, että jokkaesen pel olis jonniilaesessa ajokunnossa. Moppoelu kun on sitä parasta lajia mitä tehhään hattu (lue kypärä) piässä ja suappaat jalassa! Minun apparaatti on kaekista uusinta mallia, se on vuosmallin -82 Pappis. Pojilla on paljon vanhempiakkii, Rapeneikkia, Solihveria, Helkamoo ja yks Moputettikkii, en kaekkien merkkijä ies muista. Joskus joku suattas olla niin kippee, ettei ies miittinkiin piäsis, sillon pitäs miehen olla kyllä tos saeras. Lopuks voetassiin tehä parraatiajo ja vieraelukäänti saerasvuoteella olevan luo.

Naesija ei siihen pippaloon otettas ies kahvin keittoon! Naesväk tahtoo nykyään tunkee kaekkiin miehisiinnii mänölöehin, niinkun hirvijahtiinnii. Pittää se nyt joku paekka olla, missä ei tarviis kuulla äkseerausta. Varssinnii pukkeutuminen on männy hirvijahissakkii mahottommuuksiin, on kalavokenkee ja jokasortin texiä, liekö syy naeset, vähän eppäelen, mutten tiijä? Sitte niitä puhelimia, akkuja ja antenniloeta sojottaa joka taskussa. Ei meikäläesellä oes ies varroo semmosia hankkija ja eipä niitä jaksas pöpeliköessä kantookkaan. Pittää asioetten olla silläkii tavalla retuperällä, ei ies hirvijahtiin piäse! Jos ee joku metästä poes ossoo iliman kännyköetä ja navikaattoreita, oes parempi pyssyy kotona ja vielä, ei oo kumteräsuappaan voettanutta eräkenkee.

Mopoloestahan minun pit puhua. On ne vakkuutukset vuan niin kalliita ja kun pitäs olla kypärät ja sitä sun tätä. Kävin rompemarkkinoella kerran kahtomassa, jos hommoes tyyliin sopivan kypärän ja rukkaset, nahkasuappaat mulla onnii. Isäukon Fennia 2:lle haeseva nahkarotsi on aetan naalassa oottamassa, millonka piäsöö miittinkiin.

Sitten tul vaemo ehtimmään ja herätti. Vene ol rannassa ja ukkoo ei näö missään. Kaekkee se unessa näättääkii, että mopomiitinkiin Soukkaselle. Ei muuten huonompi ajatus yhtään, mutta se katastus ja vakkuutus.