Olen takinkääntäjä, syynä B. Wahlroos

Persaukisen työläisperheen tenavana minun pitää vihata ja inhota oikeata kapitalistia. Björn Wahlroos on ökykapitalistin perikuva. Samaan rahassa rypevään kansanluokkaan lokeroin Harry Harkimon, Jethro Rostedtin, Eero Lehden ja tasapuolisuuden vuoksi yhden naisen ja hän on.. on.. ihan oikein, Susanna Koski. Kosken varallisuutta en tiedä, mutta jutut ovat ainakin kuin kunnon kapitalistilla kuuluukin.

Keskiviikkona 1.10 oli TV-1:llä A-studiossa vieraana ensin mainitsemani ökyrikas B. Wahlroos. Tapansa mukaan viimeisen päälle puettuna laadukkaaseen pukuun, upeaan kravattiin ja tukka pyntättynä kuin melkein kaimallaan Iso-D:lla silloin nuorena, mutta kadonneet olivat ne Hitlerin viikset?

Minua alkoi väsyttää ohjelman aikana kuten yleensä iltayhdeksän kieppeissä. Päätin kuitenkin ärsyttää itseäni ennen unten maille menoa katsomalla ja kuuntelemalla Iso-B:n haastattelun. Björnin ilmeet, olemus ja varmuus suorastaan pakottavat tällaisen persaukisen tollon raivon valtaan. Toimittaja Marja Sannikka yritti monin konstein saada Björkan edes hieman hermostumaan, puhumaan itsensä pussiin tai muuten möläyttämään jotakin älytöntä. Ei  onnistunut yrityksissään, jos sellaista sitten olikaan. Oma oletukseni oli, että olisi tuollainen tarkoitus ollut, veronkiertäjä Wahlroosia kohtaan.

Koko haastattelun ajan vieraalta tipahteli harkittuja ja hyvin perusteltuja vastauksia toimittajan näsäviisaisiinkin kysymyksiin. Aiheena oli muun muassa verotus, mikäs muukaan. Iso-B mainitsi senkin, ettei ole iloinen veronmaksaja, kuten meistä ehkä osa. Kertoi maksaneensa veroja kohtuullisesti, jopa Suomeen. Maataloustuista ei tainnut mainita, kai hän on niitäkin saanut hieman vastikkeeksi veroilleen, hänellä muistaakseni oli joku peltotilkku viljelyksessä jossakin päin periferiaamme? Kohtelias haastateltava oli koko haastattelun ajan, vaikka Marja S. erehtyi muutaman kerran teitittelyn lomassa pankkiherraa sinuttelemaankin, tämän huomasin ihan vahingossa. Itse en osannut teititellä edes piispaa, entistä korkeaa esimiestäni, presidenttiä en ole vielä koskaan henkilökohtaisesti tavannut ja kenraalia olen puhutellut kolmannessa persoonassa, siis muodossa hän.

Mitä tuosta A-studion pätkästä opin? Katsoin sen vielä kertaalleen Areenasta, etten vaan olisi unta nähnyt. Ihan tolkun ajatuksia sieltä miljonäärin suusta tuli. Ei hän lytännyt työttömiä tai sosiaaliturvan varassa eläviä, köyhistä puhumattakaan, nämä kolme kategoriaa ovat kai ihan eri asioita? Jopa vasemmistopuolueista ja vihreistä hän sanoi niiden ehkä joskus päädyttyä hallitukseen, että demokratia toimii silloinkin. Onnellisena itseään piti, eikä päällimmäisenä haaveena tuntunut olevan lisää miljooniakaan. Hyväntekeväisyyttä harrastaa, jopa vaimon kanssa. Siinä meillä mies josta pitää ottaa mallia!

Löytyisikö kirpparilta laadukas merkkipuku? Puku se on joka miehen tekee, kuuluu jokin sanonta. Puvun löytymisen jälkeen saattaisin kääntää takkia, niin näkyisi ulospäinkin että plokkariukki on siirtynyt eliitin puolelle merkkikuosissa.

Hyvää Pyhäinpäivää kaikille tasapuolisesti veronmaksusi määrästä riippumatta, toivottaa plokkariukki Retuperältä!