Viisas mies

Minulla on sukulaisissa yksi viisas mies, ei lankea nykyajan turhuuksiin. Hänellä on kyllä uusi auto, säästeliäs pappa, osti pelin käteisellä. Olisi ostanut uuden Ladan, mutta ei ollut saatavilla. Entisen hinasivat saunan taakse, ottivat katsastuskonttorilla kilvet pois. Istuttiin männä viikolla kahville samaan pöytään oikealle huoltoasemalle.

Jätkänpuuroa ja ruisleipää se söi nuorena ja kai vieläkin, on halpaa ja äkkiä valmista. Hän ei omista pankkikorttia, eikä ole minkään kaupan kanta-asiakas. Ostaa käyttötavaransa sieltä, mistä halvimmalla saa, pääosin kirpparilta. Puhelinta ei ole, eikä tule. Auton osti repullisella seteleitä, niitä helevetin euroja. Lukee eilisen sanomalehdestä tarjoukset kirkolle mennessään, lehti on laatikossa kolmen kilometrin päässä valtatien varressa, tämänpäiväinen tulee vasta puolilta päivin. Kävi talviverkoilla aamupimeässä ja heittää naapurin Impille vanhusten rivitalolle viemisiksi puolentoista kilon kuhan.

Huoltoasemalla haluaa tankkauspalvelun mieheltä, siltä kun voi samalla kysyä neuvoa auton huoltoon jos on tarvis, harvoin on. Maksaa bensan kassalle ja ostaa samalla kupin kahvia.

Hän vie laskut pankkiin ja lyö rahat tiskiin tai maksaa tililtä. Harmittaa, kun eläkettä ei saa enää ruskeassa kirjekuoressa niinkuin ennen tehtaalla palkan. Pankissa kysyy tutulta pankkineidiltä, silloin harvoin kun pankkiin enää sisälle pääsee, että paljonko siellä kirjalla vielä rahaa on. Neitiä naurattaa joka kerta ja se sanoo, että katsotaanpas. Mitenkä sitten käy, kun on tulossa kuulemma aika, jolloin pankki ei ota eikä anna käteistä rahaa ollenkaan?

Politiikasta sukulaismiehellä on varmat mielipiteet. Nämä nykyajan nuoret juipit,  ministerit, eivät saa mitään aikaan, korkeintaan harmeja. Väyrysen Paavoa ja kommari Seppästä vielä tarvittaisiin. Niinistö on hyvä presidentti, uskaltaa olla erimieltä luikuripoliitikkojen ja rötösherrojen kanssa. On hoitanut naisasiansakin kunnolla, ihan kuin Kekkonen aikanaan. Kekkosen aikoja sukulaismies muistelee kaiholla.

Vielä tulee aika, milloin Sauli pistää myllykirjeen näille pellepojille ja panee asiat järjestykseen. Rajat kiinni näiltä, jääköön sanomatta. EU:sta lähdetään ja markka valuutaksi. Rötösherrat linnaan. Natosta ei puhuta ja itänaapurin kanssa mennään Kamzatkalle karhujahtiin ja votka kirkastaa ajatukset niinkuin ennenkin. Turo ja Piretta alkavat suoltaa suomalaisin käsin tehtyä kampetta ja vienti Neuvos… eikun Venäjälle alkaa vetämään. Vaihdossa otetaan oikeita autoja, Ladoja ja Mossekin kelpaa, niitä sentään pystyy korjaamaankin. Kunnon sinkkisankkoja kaivataan, muoviset ovat ihan per..stä.

Kerrankin me viisaat sukulaismiehet päästiin keskenämme saman pöydän ääreen tarinoimaan ja panemaan kotimaan asiat järjestykseen. Tehkööt muualla mitä lystäävät, se ei kuulu meille. Kysyy vielä lähtiessään, että missäs se pitkäripanen nykyään on, ei ollut entisessä paikassa.

 

 

 

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Sanosin että harvinaisen originelli mies, siihen sinun sukulaismies varmaan että mikä vitun originelli. Näitä omaperäisiä miehiä alkaa vaan olemaan valittettavan harvassa.

 • Ari Niemeläinen

  Veikko, se voi olla, että meistä mualaispojista kasvaa vanhemmiten usseimmistakkii originelleja, mikäli se tarkottaa alakuperräisen outoja? Aenae yhen sortin vastarannankiiskiä jopa anarkisteja, mikä v..n anarkisti?

 • mualainen 65

  Laeta vuan lissee juttua, et näätä olovan turhan pintaliitäjä :)

 • Jussi Juhani

  Mukavan lämminhenkinen teksti viisaasta miehestä.

Kommentointi on suljettu.