Omatunto, sairaus vai hyve?

Tätä aihepiiriä ovat sivunneet tällä samalla forumilla julkaisuissaan muunmuassa Eeva-Riitta Piispanen ja Merja Mäkisalo-Ropponen. Aihe on työ, sen tekeminen, työn tarjoaminen, työstä saatava palkka ja kuka sen maksaa, mitä työ tarjoaa tekijälleen jne. Minä kysyn, saako jonkin pikku työn tehdä pientä korvausta vastaan tekemättä siitä ilmoitusta jollekin viranomaiselle, joutumatta verottajan tai jonkun muun lain kirjaimen kanssa seuraamuksiin? Missä kulkee ilmoittamisvelvollisuuden raja ja onko sitä missään määritelty selkeästi?

Suht` pienen eläkkeen saajana tekisi mieli joskus saada jopa ottaa nimellinen korvaus jostakin pikku hommasta, jota kukaan muu ei halua tai osaa tehdä ainakaan ”työnantajan tai -tarjoajan” näkökulmasta katsoen kohtuulliseen hintaan. Minulla, vanhalla pierullakin on edelleen joitakin taitoja ja tietoja joista on joskus melkoinen apu ja hyöty jollekin vaikka pienituloiselle eläkeläiselle tai työttömälle, miksei muillekin. Osaan suunnata mm. telkkariantennin ja virittää jopa lättytelevision kanavat kohdalleen, nauhoittavista digiboxeista en mene enää takuuseen, mutta niitä harvemmin minun asiakkaillani onkaan. Mummo tai pappa ilomielin tarjoaa vastikkeeksi saamastaan avusta jopa 50 euron setelin, joka on minulle iso raha, ehkä hänellekin. Jos hän kutsuisi lähes sadan kilometrin päästä oikean firman ammattimiehen apuun, hommalle tulisi hintaa useampi satanen ja se on liikaa kansaneläkkeellä elävälle mummolle.

Käytän naapurin papan lääkärireissulla omalla autollani ja saatan hänet vastaanotolle ja tietysti pappa tarjoaa kyytipalkkaa 20 euroa jopa enemmän, paljonko voin ottaa hyvällä omallatunnolla vastaan kun hän väkisin tuputtaa vähistä euroistaan korvausta kyydistä, avusta ja juttuseurasta?

Kuva miesluolastani, entisestä RTV-huollostani

Minulla on ikiomassa mopotallissani erinäisiä työkaluja ja välineitä monenlaiseen pikku hommaan jäänteinä yrittäjäajaltani lähes 30 vuoden takaa. Apua minultakin vieläkin silloin tällöin kysellään, kun vastaavia palveluja ei löydy rahallakaan lähimailtakaan. Joskus se pikku homma vie päivän tusertaessa, joskus selviää kaikkine seurusteluineen ja kahvitteluineen puolessa tunnissa ja ”asiakas” tarjoaa 20 euron seteliä saamastaan avusta. Otappa tuo sitten puhtaalla omalla tunnolla vastaan kun olen niin hiivatin tarkka tästä homman laillisuudesta ja mahdollisesta ilmoitusvelvollisuudesta.

Tarjoamani palvelut eivät varmasti ole poissa isosti kenenkään muun työstä eikä palkasta, mutta apu on lähes korvaamaton sen saajalle. Molemmat, sekä minä että avun saaja olemme tässä tilanteessa sekä hyvillämme että ikävässä rakosessa. Hän pyysi apuani ja haluaa korvata sen ja minä hyvilläni hänen saamastaan avusta, mutta voinko ottaa pienen korvauksen vastaan kantamatta huonoa omaatuntoa lisäämättä sitä veroilmoitukseeni tai jättämättä ilmoittamatta jonnekin muualle? Viimeksi pitkän kinaamisen jälkeen suostuin ottamaan kaverin antennihommasta korvaukseksi purkin hirvenlihasäilykettä.

Saa nähdä tuleeko verottajalta hänen tämän tarinan luettuaan kysely tai soittaako kuin joskus aikanaan yrittäjänä ollessani ostamistani eristevillapaketeista ja muutamasta lastulevystä. Villat käytin huoltotilani eristämiseen ja lastulevystä tuli siihen lattia. Et kai käyttänyt villaa vain omakotitalosi lisäeristämiseen, kun olet pannut villaerän firman vähennyksiin ja löytyykö lastulevyt talon vintin huoneen seinistä? Tällaisia kyseli silloin veroherra. Uskoi muuten selitykseni niiden menneen juuri ilmoittamaani tarkoitukseen!

Samat villat ovat edelleen ulkorakennukseni seinissä ja katossa jossa Radio- ja TV-huoltoni sijaitsi silloin lähes 40 vuotta sitten. Lattia on kyllä purettu ja lastulevyt ajat sitten viety kaatopaikalle. Nyt sama tila toimii harrastustilana ja mopotallina jota miesluolaksikin voitanee kutsua. Joudunko nyt maksamaan mahdollisesti tuon saamani yritystuen ja vähennysavun takaisin verottajalle, kun myönnän tilan käyttötarkoituksen muuttuneen ja firman lopettamisestakin minun osaltani on kulunut vasta noin 30 vuotta?

Kysyy epätietoinen, ex-yrittäjä ja srk-mestari evp ariukki