Päivänkakkara vai saunakukka?

Monissa lapsiperheissä eletään kuunvaihteessa tuskallisia hetkiä, selataan kalentereita ja kysellään työnantajilta sopisiko pitää lomaa silloin ja silloin. Koulut loppuvat ja tarhojen ovet pannaan säppiin. Monelle lapselle se on onnen ja ilon aika, alkaa kesäloma. Entä vanhemmille?

Onneksi tämä korona-aika on tällä hetkellä sillä mallilla, että voimme mummin kanssa ottaa nämä väliaikaiset, mieleiset lastenhoitotyötehtävät omilta jälkeläisiltä vastaan, tarvitsematta pelätä suuremmin taudin tartuttamista puolin ja toisin. Kuulumme ikämme ja sairauksiemmekin puolesta riskiryhmiin ja ensimmäinen rokotepiikki on jo saatu ja toista odotellaan heti juhannuksen jälkeen. Mummi ja ukki ottavat hoitaakseen muutaman päivän tulevaa eka- ja kolmasluokkalaista.

Miten on meidän nykyisten isovanhempien laita, olemmeko halukkaita täyttämään lastenhoidon avunpyyntöjä, uskalletaanko meitä edes pyytää? Monen eläkeläisen päivät ovat koronasta huolimatta täynnä kaikenlaista aktiviteettia. Niistä ei millään raskisi luopua edes hätätilassa. Asetammeko omat menomme etusijalle ja onko meille tärkeämpiä uimahalli, golfkenttä ja mökillä olo, kenellä mikäkin? Me seniorit olemme joidenkin omasta mielestä osamme niin työ- kuin muussakin arkielämässä suorittaneet ja nyt elämme itsellemme tätä ikiomaa ”ansaittua” vapaa- ja eläkeaikaamme. Tapaammeko jälkikasvuammekin vain meille sopivana hetkenä?

Kaikilla isovanhemmilla ei ole mahdollisuutta olla avuksi, syitä on monia, välimatkat, sairaudet yms. Valitettavasti on myös ikäihmisiä, joilla ei ole lapsia ja lapsenlapsia, vaikka olisivat halunneet, siihen heille ei ole tullut mahdollisuutta.

Palaan ajassa 50-luvulle omaan lapsuuteeni Haapakoskelle, pienelle tehdaspaikkakunnalle Pieksämäen maalaiskuntaan. Meidän veljesten hoitopaikat vaihtelivat tarpeen mukaan. Isä oli tehtaan verstaalla töissä joskus pitkääkin päivää. Äiti oli saman firman palveluksessa navetalla, sahalla, milloin missäkin ja työajat vaihtelivat. Asuttiin tehtaan vuokra-asunnoissa eli pytingeissä. Mummola oli yksi hoitopaikka tallin ja navetan naapurissa Sillankorvassa. Meitä oli joskus ukin töissä ollessa tallilla ja hevosajossa kyytiläisinä ja apumiehinä useampikin, milloin heinänajossa tai jäidenhakureissulla Kankaan purumontulla. Hevosia saimme ratsastaa isompana hakaan vietäessä. Pytingeissä asui useita eläkkeellä olevia mummoja ja pappoja, silloin uskallettiin sanoa vanhuksia, hekin katsoivat lasten perään lyhyempiä aikoja. Aina joku lupautui vahtimaan kakaroita muutamiksi tunneiksi kun apua tarvittiin ja vastapalveluksisia tehtiin vastavuoroisesti toisin päin, pilkottiin polttopuita tai vietiin ahvenia kalareissulta palattua.

Mitä sitten näinä lomapäivinä ukin ja mummin kanssa puuhataan. Eilen kuivaharjoiteltiin ukin virvelillä heittoja pihanurmikolla. Pallolla potkittiin muovisotilaita nurin pihalla kuin keiloja konsanaan. Ukin auton peräkontin luukku korjattiin ja mummin kanssa pelattiin rastia ja ympyrää. Pyöräilyn temppurata takapihalla oli kovassa käytössä ja frisbeetä heiteltiin porukassa.

Tänään lähdettiin ongelle ja virveliä heitti toistaiseksi vain ukki ja eikös vaan reilu puolen kilon hauki napsahtikin uistimeen toisten onkiessa, laskettiin se pulikka vielä kasvamaan. Niin ja tietysti eväät oli mukana onkireissulla ja maistuivatkin. Olisivat kai maistuneet kesyille sorsillekin ja eikö vaan niillä oli heinikossa jo poikasetkin..

Ei sen tekemisen aina tarvitse olla huvipuistoa tai leikkikenttää. Lähimetsään tehdään maja ja luonnossa tutkitaan kasveja ja ötököitä. Kännykästä voidaan tarkistaa oliko se kivellä mönkijä seitsenpistepirkko vai sittisontiainen. Kasvaako ojanpenkalla käenkaali ja voikukka? Onko se valkea kukkainen kukka päivänkakkara vai sittenkin saunakukka, erotatko sinä nämä toisistaan?

t. ariukki

Kommentit

 • Arja Hakala

  Talakoohengessähän toisiamme autettiin
  Vastavuoroisesti muistettiin

  Lapsia huollettiin
  Leipää ja pullaa leivottiin, naapureihinkin vietiin

  Heiniä seivästettiin
  Latoihin ajettiin

  Eloja kuhilaiksi kasattiin
  Puitiin ja jyvät säkkeihin saatiin

  Yhteishengessä elettiin…

  NYT
  jääkiekon MM 2021 kiivasta ja ärhäkkää peliä katsotaan mukana eletään

  SUOMEN LEIJONAT VOITTOON
  kannustetaan

Kommentointi on suljettu.